Seminar ENEAGRAM po metodi Georgija Ivanoviča Gurđijeva


ENEAGRAM

Svaki čovek pripada jednoj od 9 grupa i njegovo ponašanje je time određeno. Skoro sve što radi, radi po automatizmu, u zavisnosti kojoj grupi pripada, vođen svojom podsvešću.
Već kod deteta starog oko 2 godine tip je već odredjen.


Čovek se ponaša po tom automatizmu i nije bitno da li u eneagram veruje ili ne. Svoj osnovni tip, sa kojim je došao na svet, čovek ne može promeniti ceo život. Šta može: može prvo upoznati sebe i probati da promeni sve što ne valja, zatim može razumeti i ponašanje drugih i prilagoditi mu se. Može naučiti kako da kod sebe razvije talente drugih tipova. Sve će ići bolje.

ENEAGRAM - KAKO ODREDITI TIP


Mnogo je lakše odrediti svoj tip kada se radi u grupi, nego to činiti sam.
"Zajednička karakteristika ljudske prirode je da čovek vidi mnogo lakše nedostatke drugih nego svoje sopstvene. U isto vreme na stazi samoproučavanja on uči da on sam poseduje sve nedostatke koje nalazi u drugima.

Ali postoje mnoge stvari koje on ne vidi u sebi, dok u drugim ljudima počinje da ih vidi. Ali u ovom slučaju on zna da su ovo njegove sopstvene osobine. Na taj način članovi grupe mu služe kao ogledala u kojima on vidi sebe."

"Mora se razumeti da bez spoljašnje pomoći čovek nikada neće videti sebe."

"Ali ako se čovek zaista seća sebe, on razume da je i drugi čovek mašina kao i on. Tada će on ući u njegovo stajalište, staviće sebe na njegovo mesto, i zaista će biti u stanju da razume i oseti šta drugi čovek misli i oseća."

Georgije Ivanovič Gurdjiev

ENEAGRAM I PARTNERSKI ODNOSI


Kombinacija eneagramskih tipova u funkcionisanju partnerskih odnosa je najznačajniji elemenat. U nekim slučajevima je lako uspostaviti zajednički život, dok postoje kombinacije tipova gde je potrebno (a ponekad i nedovoljno) uložiti ogromne lične napore da veza funkcioniše.

Poznavajući eneagramski tip dece komunikacija sa njima će se umnogome poboljšati, bolje ćete ih razumeti.


"Radu nije potrebno ništa spoljašnje. Samo unutrašnje je potrebno. Spolja, osoba treba da igra ulogu u svemu. Spolja čovek treba da bude glumac, drugačije on neće odgovoriti na zahteve života.

Jedan čovek voli jednu stvar; drugi, drugu stvar: ako želite da budete prijatelj obojici i ponašate se na jedan način, jednom od njih se to neće sviđati; ako se ponašate na drugi način, drugom se to neće sviđati. Trebate da se ponašate sa jednim kako mu se sviđa i sa drugim kako mu se sviđa. Onda će vaš život biti lakši."

Georgije Ivanovič Gurdjiev


Predavač Dragutin Tričković, Italija
www.ascoltabile.it ; www.vociestorie.it ; www.salutedivina.it
www.asclepios.co
Subota i nedelja , 20. i 21. april od 9 do 17 h

Centar za edukaciju "Holi", Beograd, Ulica Knjeginje Ljubice 12
Uvodno predavanje je u petak, 19. aprila u 19h u "Holiju"

Prijave za uvodno predavanje na broj 060 062 44 55,
Prijave za seminar na broj 060 6410399POVEZANI TEKSTOVI
SEMINARI & RADIONICE