Šiva i Šakti - njihovo pravo značenje



loading...




Sopstvo ima dva osnovna svojstva. Iako su zapravo jedno, govorimo o njima kao da ih je dva. To su Šiva i Šakti. Te dve reči se ne odnose na oličena božanstva u hinduističkom panteonu, već se u tantrama koriste metaforično da upute na dva osnovna svojstva Sopstva: čisto biće (Šivu) i dinamička kreativna snaga (Šakti).

Šiva

Hinduistički bog Šiva je savršeni jogi, uvek zadubljen u jedinstvo sa Sopstvom. Stoga tantre metaforično govore o čistom-biću-koje-vazda-počiva-u-samom-sebi, biću Sopstva kao Šivi. Koliko god da ste neznalica i da ste uvučeni u svet, taj Šivin aspekt Sopstva ostaje netaknut. Sopstvo je ono što jeste i večno će biti nemanifestovano čisto biće, i taj se aspekt Sopstva u tantrama naziva Šiva.

Šakti i kundalini

Ali Sopstvo je takođe i dinamička kreativna snaga, koja se metaforično naziva Šakti. Šakti se često prevodi kao „energija“, ali to je loš prevod pošto energija pripada relativnom, a Šakti se odnosi na Apsolutno. Do prvog odvajanja Šakti od Šive dolazi u krajnje umanjenom stecištu zvanom bindu (beskrajno mala tačka), a ta se bindu ispoljava kao ono što je poznato kao kundalini.

 

 


PRIJAVITE SE NA TRODNEVNI ŠAKTIPAT INTENZIV SA JANOM ESMANOM

 

26, 27, 28. MAJ 2017.


 

 

Zatim vas kundalini ispoljava kao nesvesnu jedinku dok postojite kao zametak i beba. Posle toga se kundalini povlači na položaj nalik kuglici odmah iznad perineuma (međice), zvani kanda. Kanda nije u korenskoj čakri (koja se nalazi u perineumu), nego 2-3 cm iznad nje. Međutim, mi u svakidašnjem govoru kažemo da uspavana kundalini boravi u korenskoj čakri.

Šiva i Šakti su jedno te isto

Između Šive i Šakti NEMA razlike, ali da biste to shvatili morate da budete prosvetljeni u prilično visokom stepenu. Šakti se sabija u kundalini i ispoljava vas kao nesvesnu tvorevinu, ali pritom potajno u sebi drži ključ za poništavanje vašeg neznanja i davanje prosvetljenja.

 



Autor: Jan Esmann
Prevod:
Aleksandar Đusić


 

POVEZANI TEKSTOVI

 

Trodnevni ŠAKTIPAT INTENZIV sa Janom Esmanom

Moj put ka PROSVETLJENJU ~ Jan Esmann

Energija kundalini, kundalini krija i šaktipat

Devet nivoa ŠAKTIPATA

Šaktipat, Kundalini joga i buđenje Kundalini

 







PREPORUČUJEMO




SEMINARI I RADIONICE:








loading...


Inicijalizacija u toku...
loading...

loading...