Od RATNIKA do JOGIJA ~ Ispovest najjačeg crnogorskog joga instruktora


Stara poslovica kaže: „Ako ne znaš gde ideš, samo kreni i stići ćeš“.
Kada sam krenuo putem borilačkih veština, nikako nisam znao da će taj put da me spoji sa istinskom svrhom svih bića na ovoj planeti, svrhom prosvetljenja.

Prve korake sam napravio sa nekih 10 godina kroz Shotokan karate. Uvek sam bio blagosloven dobrom fleksibilnošću i osim borbe, najviše sam uživao u istezanju na kraju treninga. Narednih dvadesetak godina proveo sam trenirajući džudo, boks, džiu-džicu, grappling. Kao bivši pripadnik jedne specijalne jedinice policije, izučavao sam i druge ratničke veštine a uvek sam morao biti u vrhunskoj formi. Kako bih svoje telo održavao zdravim i jakim, veliki akcenat sam, naravno, stavljao i na istezanje.

Već negde oko svoje šesnaeste godine, počela su da me kopkaju pitanja poput  “Zašto sam ja ovde? Ko je sve ovo stvorio? Bog? Ko je stvorio Boga?“ itd.

Kada sam to rekao svom tetku, koji je inače smatran za duhovnika, on mi je odgovorio da kada osoba počne postavljati takva pitanja, ona postaje svesna sebe (Sebe). Tada nisam imao pojma šta to znači.
 

U svetu ratničkih veština svi se, pre ili kasnije, zainteresuju za Istok, tj. Japan. Ja sam bio opčinjen samurajima, ratničkom klasom Japana. Podvizi koje su ostvarivali u trenucima visoke koncentracije su daleko prevazilazili mogućnosti običnih ljudi. U želji da svoju borilačku sposobnost dovedem do vrhunca, pokušavao sam da razumem kako su oni to uspevali.
 

slobodan-kotlica


Pošto je Zen budizam bio „religija samuraja“, počeo sam i ja da ga izučavam, uglavnom kroz dela Tajsen Desiramarua. Ta literatura kao da je bila stvorena za mene. Na taj način, ja sam po prvi put stupio u kontakt sa duhovnošću. Godinama sam izučavao Zen i praktikovao Zazen (meditativna tehnika). Nakon nekog vremena, počeo sam da upoznajem sve više ljudi koji se bave određenim duhovnim disciplinama. Joga mi je odmah "zapala za oko" iz nekog, meni tada neznanog razloga. Stupio sam u kontakt sa joginima u Crnoj Gori, ali nisam osetio konekciju s njihovom interpretacijom, filozofijom i praksom.

Potom sam 2011. godine saznao da je u Crnu Goru doputovao jedan Indijac da podučava 
'Hatha' jogu. Otišao sam kod njega i nakon nekih mesec dana praktikovanja, Indijac mi je saopštio da mogu dalje da nastavim sam. Bilo mi je nejasno zbog čega, ali ja ipak nastavih dalje sam. Uporedo sa treninzima borilačkih veština i opšte fizičke spremnosti, ja sam praktikovao sve što sam uspeo da naučim od Indijca.

 

Zatim, 2014. godine odlazim u Sombor kod Fabijana Periškića i od njega dobijam sertifikat za trenera joge i meditacije, nakon dvonedeljnog treninga. Bilo je to sjajno iskustvo u svakom smislu, međutim, moja glad za spiritualnim se samo još pojačavala. Mnogo sam istraživao, naravno, internet je bio od pomoći i tako roneći kroz more literature o raznim duhovnim pravcima i disciplinama, naišao sam na termin 'kundalini'.

slobodan-kotlica-meditacijaPostoji mnogo objašnjenja o tome šta je to 'kundalini' i uglavnom su približno tačna. Nikada ne mogu biti tačna do kraja jer to je nešto što treba iskusiti.

Od tog trenutka sve u meni postaje okrenuto ka buđenju i podizanju energije 'kundalini'.

Indijske, tibetanske i kineske tehnike meditacije, disanja i fizičkih vežbi uglavnom su okupirale moje slobodno vreme, od ranih jutarnjih do kasnih večernjih sati.

Posao, porodica i svakodnevne ovozemaljske obaveze se svakako nisu smele zapostaviti.

Konačno, 2016. godine sam saznao za Jana Esmana i njegovo buđenje i prosvetljenje.
Tada sam prvi put prisustvovao trodnevnom Šaktipat intenzivu za buđenje i podizanje 'kundalini' energije. Takođe sam slušao o realizaciji Sopstva.  To je bilo istinsko duhovno iskustvo koje se rečima ne može opisati. Svi delovi slagalice su nekako upali u svoje mesto i od tada znam šta treba da radim kako bih stigao do ultimativnog cilja.   

I dalje sam posvećen praktikovanju joge, čak planiram da otvorim školu jednog dana. Međutim, realizacija Sopstva je na prvom mestu. Verujem da neko ne može biti duhovni učitelj dok ne ostvari ultimativni cilj. Tada, sa pozicije prosvetljenog majstora može davati savete i upute za svaki nivo napredovanja, od fizičkog do duhovnog. 

 

POGLEDAJTE DEMONSTRACIJU JOGA ASANA KOJU IZVODI SLOBODAN KOTLICA:

 

 

 Autor teksta:
Slobodan Kotlica

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE