Jezik srca ili ŽIRAFEĆI


Postoji jezik koji nam omogućuje da budemo ono što jesmo, živimo život u skladu sa sobom i u miru sa drugima. Jezik koji nas uči kako da se izrazimo bez straha i optužbi, kako da čujemo bez osećaja krivice i besa, kako da volimo sebe i druge.

Taj jezik smo svi govorili kao deca, možemo slobodno reći da nam je svima maternji. Da, govorimo o jeziku srca ili „žirafećem“. Žirafa ima najveće srce od svih kopnenih životinja pa otud i simboličan naziv ovog metoda komunikacije.

Metod nenasilne komunikacije osmislio je Marshall Rosenberg, doktor kliničke psihologije na Univerzitetu Mičigen
. Marshall je napustio praksu na Univerzitetu kako bi razvio model nenasilne komunikacije i posvetio se njegovom širenju i primeni.

„Žirafeći“ počiva na principu veze između naših potreba i osećanja. Potrebe predstavljaju motiv koji nas vodi i pokreće na akciju. Potrebe variraju i menjaju se konstantno, samim tim nekada nam je potrebna pomoć kako bismo ih prepoznali. Ta pomoć dolazi od strane emocija. Emocije predstavljaju putokaz koji nas usmerava ka tome da li su nam potrebe zadovoljene ili nisu.

Recimo, kada ste gladni dešava se da se unervozite. Tada dobijamo informaciju da naša potreba za hranom nije zadovoljena, a osećaj nervoze je putokaz koji nas usmerava ka činjenici da postoji nešto što nam je trenutno neophodno.

Koliko god ovo delovalo jednostavno ponekad nismo u dodiru sa svojim potrebama i emocijama dovoljno da bismo prepoznali pravi uzrok ponašanja i reakcija.  To je naročito izraženo kada nam određeno ponašanje postane navika i koliko god bili svesni da nam šteti osećamo se nesposobnima da ga promenimo.

Primer može biti kada stalno govorimo „Da“ i ako nam se nešto ne radi, nešto ne želimo, nešto nam se ne sviđa i na kraju kada kažemo „Ne“ ostanemo sa osećajem da smo neshvaćeni, iskorišćeni, usamljeni, izdati, odabačeni, ostavljeni i razvijamo osećaj krivice.

Metod nenasilne komunikacije omogućiće vam da naučite kako da pepoznate svoje emocije i  potrebe, vezu između njih ali i da čujete osećanja i potrebe iza reči osoba sa kojima razgovarate.

Osnova mnogih nesporazuma, svađa i neprijatnih situacija leži u nerazumevanju potreba onih sa kojima stupamo u komunikaciju. Više nećete sve „primati k srcu“ već ćete biti u stanju da čujete srcem i na miran način razrešite svaku situaciju u kojoj se budete našli.

„Žirafeći“ nas uči kako da zaobiđemo prepreke naučenog jezika, reči, strahova, krivice, bola,patnje, stida i nesigurnosti. Uči nas da sebe i druge posmatramo na način koji ne osuđuje i ne krivi već je usmeren ka rešenju i međusobnom zadovoljstvu.

Ovim putem vas pozivamo da dođete na seminar „Život bez konflikta“, 18. novembra i podsetite se onog jezika koji, od rođenja, najtečnije govorite!

Vidimo se!

 VREME: >> NEDELJA << 18. novembar, od 11 – 18h

ADRESA: Unity Space, Bulevar kralja Aleksandra 95, interfon 17
Ulaz: 3000 din

PRIJAVE NA EMAIL: seminar@novasvest.com

INFO: 064/ 247 8494 ; 063/ 309 359


 
Dodatne informacije o seminaru možete pogledati na ovom
  LINKU.

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE