6 SKANDINAVSKIH roditeljskih preporuka za SAVREMENU DECU


Kada je reč o visokim tehnologijama i njihovom negativnom uticaju na nas, a posebno na našu decu, jedan od neizostavnih fenomena je da nas one sve više odvajaju od prirode i realnog života. Evo jednog zapažanja na tu temu, gde se skandinavski model preporučuje za primenu i u drugim sredinama.

Usled prezauzetosti raznim časovima i učešćem u organizovanim aktivnostima od najranijeg detinjstva, deci preostaje vrlo malo slobodnog vremena za igru na otvorenom. U svom članku  - Današnja deca: Zašto američka omladina boravi unutra? - časopis NATURE CONSERVANCY otkriva da samo 10 Amerikanaca tinejdžerskog uzrasta izjavljuje da svakodnevno provodi vreme napolju.

Studija objavljena u časopisu “Pediatrics” otkrila je da neverovatnih 77 dece mlađe od dve godine koristi mobilne telefone da bi se igrala, gledala video-klipove i zabavljala se. Istraživanje pod nazivom “Uticaj korišćenja mobilnih multimedijalnih uređaja na malu decu” utvrdilo je da četvrtina dece mlađe od pet godina poseduje sopstvene tablet uređaje koji se uglavnom koriste “bez ikakvog roditeljskog nadzora ili pomoći”.

Ne radi se o tome da su u SAD ovi uređaji prisutniji nego u Švedskoj, već da u Švedskoj roditelji koji su više okrenuti ka prirodi ne dozvoljavaju ovim uređajima da ovladaju njihovim životima i životima njihove dece. Roditelji u Švedskoj tvrde da su elektronske naprave pomoćna sredstva pri učenju, a ne nešto što služi za prekraćivanje vremena. Kada roditelji posumnjaju da su njihova deca na putu da postanu zavisna od tehnologije, oni im ograniče pristup tim uređajima i pošalju ih napolje da se igraju.

U svojoj knjizi, Mek Gurk nudi ono što naziva skandinavskim roditeljskim savetima čiju bi primenu i američki roditelji trebali da uzmu u ozbiljno razmatranje. Između ostalog, ona kaže:

 

skandinavsko-roditeljstvo


1.Dajte prvo mesto aktivnostima na otvorenom, još dok je vaše dete beba, da biste to učinili nečim normalnim i uobičajenim i u godinama koje slede. Ne mora svaki izlazak napolje da ima odlike neke velike avanture…  Jednostavno posmatranje gusenice dok puzi pločnikom je nešto u čemu će malo dete uživati.

2.Pojednostavite detinjstvo svojoj deci i oduprite se potrebi da pokušate da održite korak sa komšijskom decom. Ispunjavanje dečijeg rasporeda sa nizom “obogaćujućih” aktivnosti može doneti mnogo više štete nego koristi.

3.Najbolji način da odgajite ekološki odgovornu decu je da i vi budete ekološki odgovorni roditelji. Držite se trostrukog principa: smanji potrošnju – koristi više puta – recikliraj. Uključite i svoju decu u primenu tog principa.

4. Pokušajte da prihvatite vremenske prilike onakvim kakve su. Dopustite deci da slobodno trče i da se isprljaju dok se igraju napolju.

5.Oduprite se kulturi straha koja je ukinula igranje napolju kakvo smo nekada znali. Usudite se da verujete svojoj deci i, dok budu sazrevala, postepeno im dajite sve više slobode da sama provode vreme napolju.

6. Vašoj deci oformite u vašem domu posebne prostorne i vremenske “zone bez ekrana”. Trudite se da i sami ispoštujete to i budete mudriji u korišćenju mobilne tehnologije i digitalnih medija.

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: dr Suzan Njumen, socijalni psiholog i pisac (Susan Newman, Ph.D.) 

Izvor: www.viseodzivota.com

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE