Woof! Woof! ~ Ili, da li ste zaista SVESNI LEKOVITOSTI veze između ČOVEKA i PSA?


„Psi su naša veza sa Rajem. Oni ne poznaju zlo, ljubomoru ili nezadovoljstvo. Sedeti sa psom na padini brda, u divno poslepodne, jeste poput povratka u raj, gde ne raditi ništa ne znači dosadu - već mir“ - Milan Kundera

Jedno je sigurno, na Zemlji vas niko ne može voleti kao vaš krzneni prijatelj - vaš pas. Za vašeg psa vi ste najveća zvezda i niko nije bolji od vas, čak i kada vam nije dan i kada ga u neku ruku zanemarite, vi ste u istoj meri voljeni.

Psi su simbol bezuslovne ljubavi. Za vašeg psa nije bitno da li ste doterani, osunčani, da li ste uspešni, bogati, kakav vam je materijalni status, da li ste atletski građeni ili duhoviti, nije mu bitno ništa više od vašeg prisustva, jer vas smatra za prijatelja i zaštitnika, pa to uvek imajte u vidu i budite odgovoran vlasnik, negujte ga i brinite o njemu.

Kao vlasnik jednog psa vi ste u velikoj prednosti u odnosu na nekog ko to nije, jer kada ste sa svojim voljenim ljubimcem, luči se oksitocin, hormon ljubavi, koji luče i psi i ljudi, i koji deluje na jačanje veze između ljudi i životinja.
Ovaj hormon izuzetno je važan u borbi protiv stresa i posebno važan posrednik u vezi između psa i čoveka. Ova ljubav je dublja nego što se smatralo, a oksitocin posebno raste kada se sa svojim psom gledate u oči.

Smatram da su vlasnici psa poseban mentalitet ljudi. Možda jedna nacija najbolje zna kolika je lekovitost i kolike su beneficije da budete vlasnik jednog psa, a to su Amerikanci. Znate sliku srećne američke porodice: velika kuća, bazen, priroda, roditelji sa lepim, belim zubima, nekoliko klinaca, a neizbežan deo slike je i pas, i još bitnije - on je u centru pažnje?

Amerikanci obavezno odgajaju pse, kako bi edukovali i oplemenjivali svoju decu. Oni ih na taj način uče empatiji, odgovornosti, osećaju de treba brinuti o drugom biću, da treba biti aktivan. Takođe, veoma mala deca su u stalnom kontaktu sa psom, a kako najčešće biraju veće i mirne rase pasa, koje su pogodne za porodicu, zahvaljujući četvoronožnim prijateljima deca nauče da hodaju, jer se hvataju za njih, oni su im oslonac i tako - stanu na noge.

Ono što ću vam iz ličnog iskustva reći jeste da će vam vaš pas, kada budete plakali, lizati suze, brisaće ih na jedini način na koji on ume, a ako nešto želite da mu kažete, slušaće vas neverovatno pažljivo.

covek-pas-terapijaZaista volim dobre ljude i imam puno prijatelja od detinjstva, pa nadalje, ali pažnja koju ćete dobiti od svog psa, pažnja koju sam ja dobila od svog psa, od svoje kapriciozne fifike Arija, ekskluzivna je. Da, meni je Ari lizao suze kada sam bila užasno nesrećna jer mi je umro otac, to je bio Arijev način da me poljubi i da me uteši. Postoji izreka da ne postoji bolji psihijatar na svetu od šteneta koje vam liže lice. I tako je bilo i sa nama.

Kada idem u šetnju sa njim  usred neke dosadne kiše, snega ili vejavice, pomislim kako on u stvari meni čini uslugu, jer bih u suprotnom sedela u četiri zida.

Barak Obama je šetnju sa psom okrakterisao na najbolji način, rekavši da je to ustvari - terapeutska šetnja. Jer, tada razmišljate, šetate u tišini, uživate i imate jednu posebnu vrstu podrške i prisustva i moguće je da ćete doneti mnoga rešenja. Naravno da ste odmah pomislili koliko je to dobro za stas i kondiciju. Jedan divan čovek je u reportaži koju su snimali o njemu rekao kada su ga pitali za psa da li je njegov rekao: Ne, ja sam njegov čovek.

Pre nego što sledeći put prekorite svoga psa, setite se kako je lepo biti voljen i koliko ste vi voljeni samo zato što ste mu vlasnik, to je za njega jedino bitno, a vi mu uzvratite istom merom. Možda na najbolji način sledeća izreka ilustruje ljubav tih divnih bića prema nama:

 

„U raj se ulazi na osnovu Božije milosti. Da se ulazi na osnovu zasluga vi biste ostali napolju, a vaš pas bi ušao unutra“ - Mark Tven

 

 

 

O autorki:
tatjana-jakicTatjana Jakić rođena je 1981. godine u Beogradu, gde živi i radi.
Bavi se novinarstvom i tekstovi su joj izlazili u više časopisa:  Sensa, Yoga, Grazia, Nova Svest , Nur- Časopis Iranskog kulturnog centra, Lepota & Zdravlje...
Dugi niz godina proučava astrologiju i metode samopoboljšanja i samorazvića.

Autor je knjige  „Zabavni vodič kroz astrološke znake“, u izdanju Neopressa 2015. i knjige „Nemoj da mračiš, počni da zračiš“, u izdanju Neopressa 2017.


Piše poeziju koja je učestvovala na različitim manifestacijama i objavljivana je u različitim zbornicima i zbirkama na području eks- Jugoslavije.
Nastupala je u jednom od prvih alternativnih teatara u eks- Jugoslaviji.

Živela je u Francuskoj i Italiji.
Etički vegetarijanac.
Aktivno se bavi sportom, a omiljena aktivnost su joj šetnje sa psom Arijem.

 


PROČITAJTE OSTALE TEKSTOVE OVOG AUTORA:

Život je WABI-SABI
POKLON - Mali priručnik za MEDITACIJU
Anđeli ČUVARI i anđeoski REIKI
Da li UČITE iz PONAŠANJA drugih LJUDI?

To NIJE vaša IGRA ~ Saveti za zaštitu od negativnih ODNOSA

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE