Mogu li SNOVI biti NAŠ TERAPEUT? Čarobna FORMULA mogla bi da glasi ~ INKUBACIJA SNOVA!


Inkubacija snova je koncept po kome u budnom stanju može¬te svesno da usmeravate svoje snove. Na primer, problem koji se pojavi u budnom stanju možete da rešite u snovima tako što ćete svesno doneti odluku da ga rešite.


Recimo da ste u dilemi u vezi sa svojim detetom. Možete da primenite autosugestiju: „Snovi, dajte mi informaciju koja će mi pomoći da rešim poteškoće koje imam sa svojim sinom”. Možete i da upitate: „Snovi, koji korak u karijeri treba da preduzmem u ovoj situaciji?”, ili na primer: „Snovi, zašto mi je ovoliko teško da smršam i šta mogu da preduzmem u vezi s tim?” Ili: „Snovi, ne osećam se dobro u poslednje vreme. Postoji li neki nutricionistički savet koji će mi pomoći da se osećam bolje?”

Skoro svi ljudi koji proučavaju snove slažu se da nam oni omogućavaju da se povežemo sa svojim skrivenom delovima, s mudrošću koja prevazilazi sve čega smo svesni u budnom stanju. Međutim, stručnjaci za snove razilaze se kad je reč o izvoru ovih informacija. Neki veruju da je izvor sila koja se nalazi izvan nas, kao što su recimo naši vodiči, i/ili Bog. Neki su ubeđeni da je to naše više biće. Neki smatraju da je u pitanju deo naše psihičke strukture s kojim nismo u dodiru tokom budnog stanja. Bez obzira na ove razlike, mnogo puta je dokazano da se inkubacijom snova može doći do informacija koje će vam pomoći na javi.

Mi, tvorci snova, treba da prevedemo ove nefizičke, nematerijalne izraze u slike koje imaju smisla u našoj trodimenzionalnoj, linearnoj svesti. Cilj inkubacije snova jeste da se stvori što smisleniji san – koji je veoma jasan i razumljiv.

Kada inkubirate snove, velika je verovatnoća da ćete doživeti duboka osećanja dok sanjate. Budite spremni da iskusite čitavu skalu emocija. Dozvolite osećanjima da prate uspone i padove koji se u snu pojavljuju pred vama. Uživajte u besu, prigrlite tugu, prepustite se dosadi – prihvatite svaku nijansu i varijaciju koja se pojavi. Uživajte u svim aspektima snova; svaki je integralna nit u tkanju života.

Ako postoji oblast vašeg života koju biste voleli više da istražite ili ako želite sebe da sagledate sa spiritualne tačke gledišta, inkubacija snova može vam pomoći u tome. Sada ću vam dati neka jednostavna uputstva.

‒ Izaberite vreme kada niste previše umorni i kada niste konzumirali alkohol ili opijate. Osigurajte da ujutro imate dovoljno vremena da obradite informacije koje dobijete tokom noći.

‒ Ako postoji neki problem koji želite da inkubirate, prvo počnite da razmišljate o njemu. Uzmite u obzir sva rešenja koja se nameću i obratite pažnju na postojeća osećanja povodom tog problema. Razmislite čega ćete morati da se oslobodite, čega ćete morati da se odreknete ako se taj problem reši. Upitajte se: Da li sam spreman da rešim ovaj problem? Da li sam spreman da se otarasim ove teškoće? Razmislite kako će vaš život izgledati bez tog problema. Sagledajte problem iz svih mogućih uglova.

‒ Postavite dnevnik snova ili uređaj za snimanje pored kreveta. Pobrinite se da vam kičma bude prava. Dok tonete u san, ponovite svoj zahtev nekoliko puta, na primer: „Pomozi mi da shvatim svoj strah od mraka”. Zatim zamislite da puštate da odu sve misli, stavovi i osećanja vezana za konkretan problem. Samo se koncentrišite na svoje pitanje ponavljajući ga sebi iznova i iznova. Ako primetite neke ometajuće misli, pustite da vam prođu kroz svest, pa se vratite svom zahtevu. „Snovi, pomozite mi da shvatim svoj strah od letenja. Noćas ću se osloboditi svog straha od letenja”. Zadržite ove misli u svesti dok ne utonete u san.

Inkubirani snovi obično se pojavljuju odmah, iste noći kada ste postavili zahtev. Povremeno se, međutim, dešava da se pojave tek naredne noći. Verujte svakoj novootkrivenoj informaciji, čak i ako deluje nerazumljivo na prvi pogled. Odmah po buđenju zapišite sve što ste primili.

Budite strpljivi dok čekate da shvatite poruke. Često se dešava da tek sledećeg dana ili sledeće nedelje uspete da povežete san s problemom koji je bio povod inkubacije. I pored toga, u tom snu svakako se nalazi odgovor na vaš problem ili dilemu. Često se ispostavi da inkubacije koje doživite kao neuspešne budu veoma korisne. Dok čekate da shvatite poruku, budite uvereni da je neki viši deo vas već rešio stvar.

Kada koristite inkubaciju snova, pretpostavite da će vam se ispuniti sva konkretna očekivanja. U drevna vremena sanjari su učestvovali u obredima pročišćavanja, žrtvovanja i u drugim ritualima i ceremonijama. Danas se isto dejstvo može postići jasnom namerom kada inkubirate san. Način na koji formulišete svoje želje veoma je bitan. Umesto „nadam se da ću noćas shvatiti zašto mi je odnos s tetkom problematičan”, recite „noćas ću razumeti svoj odnos s tetkom”. Snovi vam odgovaraju jasnoćom koja je proporcionalna jasnoći i odlučnosti u nameri. 

Autor: Deniz Lin, odlomak iz knjige "Skrivena moć snova"

 

Izdavač: HARMONIJA knjige, www.harmonijaknjige.rs

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE