MASAŽOM pet AKUPRESURNIH tačaka ~ do boljeg VIDA i manje STRESA


U očima se nakuplja mnogo napetosti jer ih previše koristimo, kako zbog poslova u kojima se mnogo koristi čulo vida, tako i zbog kulturnog okruženja, a verovatno i zbog toga što u svetu viđamo ili sami stvaramo uznemirujuće slike, kao i one koje suviše stimulišu čulo vida. To generalno stvara i povećava stres u svim aspektima našeg života, jer stvari bukvalno vidimo kroz prizmu te napetosti.

Sve vežbe za oči pomažu da se smanji napetost u očima, a posle izvesnog vremena smanjuje se i ukupni nivo stresa ako se redovno rade.

Masiranje deset akupresurnih tačaka na očima pozitivno utiče na oči i pomaže da se ublaže sve vrste problema s vidom. Pošto su oči povezane s jetrom, ova vežba će takođe pomoći da se poboljšaju funkcije jetre, što će biti primetno i u odgovarajućim emocijama.

Ljudi čiji posao podrazumeva naprezanje očiju češće su razdražljivi i ljuti, ali i skloni depresiji. Ove emocije, posebno kada su uobičajene i kada nisu u skladu s konkretnim životnim situacijama, dolaze iz jetre, kada ona ne funkcioniše optimalno.

Ova vežba je korisna i za podmlađivanje lica, pomaže da se ublaže sitne linije i bore koje se s godinama javljaju oko očiju i smanje tamni kolutovi i kese ispod njih, koje, između ostalog, nastaju i zbog nedovoljno sna. Krv iz jetre, koja se najbolje dopunjava redovnim snom, hrani oči. Oči koje su obično umorne ili slabe pate zbog nedovoljne hranljivosti krvi iz jetre.

Da biste počeli, treba da pronađete četiri tačke oko očiju i jednu na spoljnom uglu očiju. Te četiri tačke su udubljenja u kostima koje okružuju oči, tako da ćete morati da ih napipate u očnoj duplji.

Možda ćete osetiti blag bol dok dodirujete ove tačke, što je još jedan od pokazatelja da ste ih pronašli i da je energija tu zaglavljena. Kao što sam već rekao, većina kineskih vežbi koje se odnose na energiju radi se odozgo nadole, tako da ćemo i ovu vežbu početi tako što ćemo locirati gornje tačke na očima.

Spustite palčeve u unutrašnje uglove očiju tako da dodirnete koren nosa, pri čemu su jagodice palčeva okrenute nagore. Nežno pritisnite, tako da osetite kost na unutrašnjoj gornjoj ivici očne duplje. Polako pomerajte palčeve prema spolja sve dok ne osetite udubljenje u kosti.

Ako gledate u ogledalo dok ovo radite, videćete da palčevi još nisu stigli do središnje linije oka i da su još uvek blizu nosa. To je prva tačka.

Da biste našli drugu tačku, pređite palčevima prema spoljnim uglovima očiju, ne prestajući da jagodicama nežno pritiskate nagore kako biste jasno osetili ivicu očne duplje. Kada se približite spoljnim uglovima očiju, osetićete još jedno udubljenje, otprilike na centimetar od ugla oka. To je druga tačka.

Treća i četvrta tačka nalaze se na unutrašnjem delu donje ivice očne duplje, a naći ćete ih pomoću kažiprsta ili srednjeg prsta. Ispod središnje linije oka savijte vrh prsta pravo u očnu duplju. Prema nosu ćete osetiti blago ispupčenje na kosti. Na spoljnoj strani tog ispupčenja ili malo prema spoljnem uglu oka napipaćete još jedno udubljenje. Ono je možda manje od ostalih, ali ga je ipak lako pronaći kada znate gde da tražite.

To je treća tačka. Klizeći prstima prema spoljnim uglovima očiju, pronaći ćete poslednje udubljenje na očnoj duplji, koje je za širinu prsta ili nešto manje udaljeno od uglova očiju.

Peta i poslednja tačka nalazi se izvan očne duplje, tik iza spoljnjeg ugla oba oka. Spustite vrhove oba kažiprsta na spoljne uglove očiju i klizite ka spolja, prema slepoočnicama. Osetićete kako prstima prelazite preko male koštane izbočine, a zatim kako prsti upadaju u udubljenje koje se nalazi tik iza te izbočine, samo malo iznad uglova očiju.

To je peta tačka. Ovo je „dodatna” akupunkturna tačka, koja se ne nalazi ni na jednom od osnovnih ili čudotvornih meridijana, i naziva se taijeng. Ona se često koristi da bi se ublažile glavobolje ili rešili problemi s vidom, posebno oni koji su povezani s energijama vetra (vetar je prirodni faktor koji se povezuje s jetrom) i toplote. Unutrašnje energije vetra i toplote (vatre) često se pojačaju zbog bolesti jetre i uzrok su problema s vidom koji se ublažavaju tretiranjem tačke taijeng.

Sada kada ste locirali sve tačke, uradite sledeće. Pratite uputstva odozgo, jer ćete tako sve patologije usmeriti prema spolja, i uradite blagi „lifting” jer će vam to istovremeno pomoći i u kozmetičkom smislu. Ako primetite osetljivost ili bol dok locirate tačke, počnite samo direktnim pritiskanjem – tek da ga osetite – koje ćete zadržati oko deset sekundi a zatim olabaviti pritisak. Tako će popustiti mišićna napetost na tim mestima, a zaglavljena ili nepomična energija će se raspršiti.

Radite isto sa svakom tačkom. Ponovite to tri puta na svakoj tački. Posle nedelju ili dve trebalo bi da nestane osetljivost. Tek tada, ili ukoliko niste primetili osetljivost u tačkama kad ste počeli, pritiskajte tačku po tačku praveći male krugove vrhovima prstiju.

Kružni pokreti će na zadovoljavajući način rasterati ustajalu energiju, a ukoliko su energičniji, više zdrave energije stići će do ovih tačaka. Korisno je i blagotvorno čak i ako su vam oči potpuno zdrave.


 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Stiven Kardoza; odlomak iz knjige "Kineske vežbe za zdravlje i dugovečnost"

 

Izdavač: HARMONIJA knjige, www.harmonijaknjige.rs

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE