Joga je danas i MODA ~ Najčešće ZABLUDE o JOGI kod nas


Već godinama, joga je prisutna na ovim prostorima i postala je neka vrsta mode. Čak i nakon godina praktične primene ona ostaje kontroverzan subjekt. Pozabavićemo se nekim uobičajenim zabludama koje se vezuju za jogu...

Jogu čine fizičke vežbe. Nije tačno. Fizičke vežbe, asane, čine samo jedan veoma usko specijalizovani ogranak joge koji se precizno naziva hata joga (hatha yoga). Cilj hata joge je uravnoteženje dva glavna energetska kanala u telu, tzv. ide i pingale (“sunčeve” i “mesečeve” energije, otuda i naziv hatha: na sanskritu, ha znači solarna struja životne energije, tha – lunarna struja životne energije).

Uravnoteženjem dve glavne komplementarne energije postiže se i balans na nivou fizičkog tela i životne energije, tzv. prane. U daljem tekstu reč je o hata jogi, pošto se ona kod nas podrazumeva kada kažemo “joga”, mada je to pogrešno tumačenje.

Joga je neka vrsta religije. Nije tačno. Joga je naprosto sistem vežbi koji deluje na telo i životnu  energiju (pranu) bez obzira u šta vi lično verujete.

Morate da budete savitljivi da biste vežbali jogu. Nije tačno. Mnogi neće ni da krenu na jogu zato što misle da “nisu dovoljno elastični” za te aktivnosti. Hata joga je za sve, bez obzira koliko su vešti ili savitljivi, odnosno kruti. To nije sportsko nadmetanje, već postepen napredak.

Kada se ispravno vežba, malo-pomalo joga daje mišićima i zglobovima veći opseg delovanja i pokretljivosti. Dakle, joga ne traži da budete savitljivi – ali ako je ispravno vežbate, svakako ćete postati savitljiviji.

Joga može da izleči gotovo sve bolesti. Nije tačno. Joga može da pomogne posebno kod problema sa koštano-mišićnim sistemom, kao i kod nekih oboljenja povezanih sa disajnim organima i hormonalnim disbalansom. Može da  doprinese da postanete savitljiviji, da se opustite i, opšte uzevši, da se osećate bolje i mislite pozitivnije. Ali, daleko od toga da joga može da izleči ozbiljne bolesti. Za ozbiljne bolesti, potrebna je ozbiljna medicinska terapija.

Na jogi ne možete da se povredite. Pa, u poređenju sa ostalim sportovima, joga jeste relativno bezbedna i blaga. Ali, ako radite asane (položaje) na silu, ili ako radite na svoju ruku ne vodeći računa o nekim osnovnim principima, možete da se povredite. Neke joga asane se moraju izbegavati u slučaju određenih oboljenja – na primer, išijasa, visokog pritiska i sl.

 

Zato je najbolje vežbati jogu po uputstvima nekog iskusnog instruktora u kojeg imate poverenje.

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: www.zdravahrana.com

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE