Predstavljamo 8 SAVETA kako da kafa postane PRIJATELJ vašeg STOMAKA


Skoro cela planeta uživa pijući kafu. Ona ima brojne benefite za naš organizam.
Kafa je jak antioksidans i dokazano smanjuje rizik od nastanka dijabetesa, Alchajmera i Parkinsonove bolesti. Smatra se da pojačava mentalni fokus i fizičke sposobnosti.

Ukoliko ste obožavalac kafe ali ipak imate osetljiv stomak, možete se naći u nezgodnoj relaciji sa kafom - da li da je ostavim ili trpim tegobe?

Zašto kafa može izazvati probleme sa želucem?

Tokom pečenja i kuvanja kafe, pojačava se kiselina koju zrno kafe prirodno sadrži.
Naš organizam bi trebao dobro da se nosi sa kiselošću ali previše i svakodnevno, može postati problem. Za osobe koje imaju hroničnih problema sa želucem, kiselina kafe može izazivati i pojačati stanja poput dijareje i grčeva.
Savet nutricionista je da kafu ne pijete pre ili odmah nakon obroka jer utiče na absorpciju gvožđa.

Kako da kafa postane prijatelj stomaka?

Možda ipak ne morate da potpuno isključite vaš omiljeni napitak, postoje načini da vaša jutarnja kafa ne izaziva neprijatnosti.
Pokušajte da primenite neke od sledećih saveta.

 Potražite manje kisele kafe
Postoje razni proizvođači manje kiselih zrna, pročitajte na pakovanju. Važno je da zrna nisu prošla razne hemijske procese da bi se smanjila kiselost. Zanimljivo je da što je zrno duže pečeno, to je manje kiselo. Smatra se da kafu možete kuvati u alkalnoj vodi i tako ublažiti kiselost.

 Probajte organsku instant kafu Mount Hagen
U proizvodnji ove instant kafe koriste se samo sveža zrna organski gajene kafe arabike koja potiču sa velikih nadmorskih visina. Zelena zrna arabike I klase se pažljivo beru i suše na suncu. To ovu kafu čini izuzetno zdravom i kvalitetnom.

• Kafa bez kofeina
Ispijanje kafe bez kofeina može ublažiti neželjene, neugodne efekte. Kafa bez kofeina sadrži slične količine antioksidanasa kao i regularna kafa, mada može biti i do 20 niža. Uklanjanje kofeina može učiniti ovaj napitak malo prijatnijim za one koji su osetljivi na gorak ukus i miris.

• Hladno kuvana kafa
Smatra se da hladno kuvana kafa ima 60 manje kiselosti od regularne kafe.
Ona se naravno može podgrejati pre ispijanja. Možete istražiti jednostavne načine da sami pripremite ovu kafu.

 Kuvajte kafu sa ljuskom jajeta
Ljuska jajeta ima kalcijum i visoko je alkalna. Dodavanjem u kafu ona će neutralizovati kiselost i ostale komponente koje stvaraju probleme.

• Izbegavajte šećere i veštačke zaslađivače
Stvorite naviku uživanja u kafi bez zaslađivača. Svi slatki dodaci samo pojačavu uznemirenost stomaka jer hrane loše bakterije.

 

• Dodajte biljna mleka
Biljna mleka mogu obogatiti ukus kafe i pojačati užitak. Ako koristite kvalitetna mleka poput bademovog ili ovsenog ujedno unosite korisna vlaka i mikronutrijente.

 

 Probajte cikoriju umesto kafe
Razlika u odnosnu na „običnu“ kafu je što ne sadrži kofein, ne izaziva zavisnost, čak je veoma je korisna za zdravlje. Koren ove biljke obiluje mnoštvom minerala koji blagotvorno utiču na organizam. Blaga je, prijatnog ukusa i svakako mnogo manje kisela od regularne kafe.
Ljubitelji kafe se teško naviknu na cikoriju jer joj nedostaje onaj snažan miris i ukus.Prevod: Marija Božić

Izvor: mindbodygreen.com
 

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE