BAKTI JOGA ~ Joga ljubavi i predanosti


Bakti joga je stvarna, iskonska potraga za Bogom, potraga koja počinje, taje i završava se sa Ljubavlju. Jedan jedini trenutak lude ljubavi za Bogom donosi nam potpunu slobodu. Bakti je intenzivna ljubav prema Bogu. Kada je čovek dostigne, on voli sve i ne mrzi nikoga; postaje večno srećan. Bakti je veća od karme, veća je od joge, zato što one imaju cilj kojem teže, dok je Bakti sama sebi i sredstvo i cilj.


Jedna od najvećih prednosti Bakti jeste što je ona najlakši i najprirodniji put da se dostigne uzvišeni božanski cilj; njen veliki nedostatak jeste to što se u svojim nižim oblicima često degeneriše u omraženi fanatizam. Isključivost pri vezivanju za voljeni objekat, bez kojeg nijedna iskrena ljubav ne može da raste, veoma često predstavlja uzrok žigosanja svega ostalog.


Slabi i nerazvijeni umovi poznaju samo jedan način voljenja svog ideala, a to je mržnja prema svim ostalim idealima. Isti čovek koji je ljubazan, pošten i prijatan prema ljudima istih ubeđenja, neće oklevati da učini najgnusnije delo prema čoveku koji istupi izvan područjanjegovog religioznog bratsva.


Ovakva opasnost postoji samo na pripremnom nivou takozvani Gauni Bakti. Kada Bakti sazri, prelazi u Para (vrhovni) Bakti.


Pojedini učitelji smatraju Bakti sredstvom za oslobođenje, a drugi je smatraju kako sredstvom tako i konačnim ciljem. Tu i nema neke velike razlike.


Ne smemo zaboraviti da Personalni Bog koga obožava Bakta nije različit ili drugačiji od Brahmana. Sve je Brahman. Brahman je previše apstraktan da bi bio voljen i obožavan. Zato Bakta bira relativni aspekt Brahmana, a to je Išvara, Vrhovni Vladar.

 

Da upotrebimo primer: Brahman je glina od koje se pravi neograničen broj predmeta. Kao glina svi ti oblici su jedno isto; ali se po formi ili manifestaciji razlikuju. Svi su suštinski identični ali jednom kada se oblikuju i sve dok zadržavaju formu, oni su odvojeni i različiti.


Nije nam svima dato da harmonično gradimo svoj karakter u ovom životu: pa ipak znamo da je onaj karakter u kojem se znanje, ljubav i joga skladno ujedinjuju, najplemenitiji. Ptici su neophodne tri stvari kako bi letela - par krila i rep kao kormilo. Gjana (znanje) je jedno krilo, Bakti (ljubav) je drugo krilo, a Joga je rep koji održava balans.

Jedan gram prakse ispravnosti i duhovne Samorealizacije nadmašuje tone  i tone sujetnog razgovora i besmislenih izjava. Pokažite nam jednom, bar jednog duhovnog giganta i genija koji je izrastao iz sve te prašine neznanja i fanatizma; a ako ne možete zatvorite usta, otvorite prozore svog srca za jasnu svetlost istine i sedite kao deca kod stopala onih koji znaju o čemu govore - svetaca. Poslušajmo pažljivo šta oni to govore.

 

 

 

Autor: Swami Vivekananda; odlomak iz knjige „Karma joga i bakti joga“

Priredila: Marija Božić

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE