12 zlata vrednih VASPITNIH SAVETA beogradskog nastavnika


Konkretan predlog za sve one roditelje koje su zvali iz škole da im kažu da njihovo lepo vaspitano dete pravi probleme i one koji iskreno veruju da njihovo dete ne valja:

1. Ako Vama nije dobro ne može biti ni vašem detetu. Dovedite se u red. U svakom smislu. Ako vas i posle toga zovu iz škole ili i dalje verujete da vam je dete loše potražite sebi stručnu pomoć.
Ne za dete nego za vas. Ne postoje problematična deca – samo problematični roditelji čiji su proizvod deca koja svojim ponašanjem zovu u pomoć jer se osećaju ugroženo i jadno.

2. Proverite šta emitujete u prostor oko sebe. Strah, ljutnju, radost, agresiju, veru? Proverite da li volite i poštujete sebe.

Ako ne – preduzmite sve potrebne korake u tom pravcu. Ko ne voli sebe teško da može iskreno da voli svoju decu, svog partnera, svoje roditelje ili nešto drugo.

Znam da nismo učeni da volimo sebe, ipak tehnologija napreduje pa je poželjno da je pratimo u cilju opšte dobrobiti.

3. Proverite kakvi su vam odnosi sa partnerom. Ako ima prostora za poboljšanje – vi napravite prvi korak. Ako verujete da je odnos suviše oštećen – rešite to najbolje što možete bez odugovlačenja.

Ako ste se razišli sa partnerom, nikada ne govorite detetu loše o istom.

To je detetov biološki roditelj i ono je 50 taj neko sada i zauvek, kakav god da je taj neko.

Ako čujete sebe da u besu detetu govorite “Isti si tvoj otac / tvoja majka” prihvatite da imate ozbiljan problem i odmah to rešavajte ili potražite pomoć.

4. Proverite kakav odnos imate Vi sa svojim roditeljima bez obzira da li su živi ili ne. Ako utvrdite da ima prostora za poboljšanje učinite prvi korak. Naročito obratite pažnju na to da li ste im oprostili.

Ako ne – eto jednog zadatka oko kog treba baš da se angažujete prvenstveno zbog sebe. Šta god da su vam radili negativno to može biti samo iz dva razloga: neznanje ili strah.

A namera im je kao i Vama u odnosu na Vaše dete bila najbolja.

Ovo je izuzetno bitno jer na taj način prekidate “porodično prokletstvo” – loš obrazac ponašanja koji se generacijama prenosi sa roditelja na decu.

Ako li ne rešite ovo, teško Vama sa vašim detetom i njemu sa njegovim. Ako Vama bude bilo bolje – biće i detetu.

5. Kada dođe do toga da se bira koju će školu dete da upiše jako se čuvajte bilo kakvih predloga.

Detetu je najlakše da Vas posluša iz mnogo razloga: a) ne mora da razmišlja šta će da upiše, c) nećete ga kasnije ponižavati zbog toga što vas nije poslušalo, b) šta god loše da uradi u školi Vi ste krivi jer ste ga baš Vi nagovorili da je upiše, a njega ta škola uopšte nije nikada ni interesovala.

Prosto mu vratite pravo izbora i odgovornost za sopstveni život.

Pričajte mu kakve sve škole postoje, ako pokaže interesovanje za neke povedite ga u obilazak, uputite ga na mesta na kojima može da se informiše, angažujte se oko realnog sagledavanja svih mogućih opcija, ali se u izbor ne mešajte ni slučajno.

Ako pak želite da date uputstvo za to kako se donosi dobra odluka posavetujte ga da bira srcem a ne mozgom, jer mozak u želji da bude stalno u pravu često menja mišljenje, a ljubav je ljubav i nema rok trajanja.

6. Suzdržavajte se od toga da sve radite za dete koje ima dvocifren broj godina. Vi niste ničiji rob. Detetu je potrebno da na prvom mestu izgradi samopouzdanje.

Šta ako vas sutra udare kola? Dete mora biti u stanju da vodi računa o sebi i samostalno zadovolji sve svoje potrebe bez vašeg učešća.

Naučite ga da isprži jaje. Pošaljite ga u prodavnicu. Ne mešajte se u njegove odevne kombinacije koliko god da su iste smešne. Njegova frizura nije vaš posao.

7. Kada razgovarate sa detetom više pitajte a manje pričajte. Ako baš morate nešto da ispričate neka to bude primer iz vašeg ličnog života.

8. Ako vam dete nešto priča pažljivo ga slušajte. Imate mnogo da naučite. Ono istu situaciju posmatra iz ugla koji je vama apsolutno nedostupan – sada i zauvek.

9. Suzdržavajte se od bilo kakvog negativnog govora u prisustvu deteta.

Ovo uljučuje: kukanje, ogovaranje, ispoljavanje mržnje, cinizam, sarkazam, pretnje, vređanje, ponižavanje prema bilo kome / čemu uključujući osobe koje vas zovu u nedelju ujutro na fiksni da vam ponude čišćenje klime.

10. Kad god imate inspiraciju obavezno zagrlite dete, poljubite ga, recite mu nešto lepo, zahvalite mu se što je baš Vas izabralo da na ovom izazovnom putovanju budete njegov pilot, recite mu koliku čast to za Vas predstavlja.

Podržite ga na njegovom putu, čak i kad se ne slažete, čak i kada ne razumete o čemu se radi – jer Vaše dete se za to interesuje, i ako ga Vi, njegov roditelj ne podržite – ko će?

11. Prepoznajte pravu vrednost u svim detetovim poželjnim i u svim onim ne tako poželjnim osobinama. Shvatite kako rade sinhrono i međusobno se podržavaju. Suzdržite se od popravljanja nečeg što je savršeno.

12. I prosto ga Volite 

 

 

 

Autor: Srđan Plavšić

Preuzeto sa: luftika.rs

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE