Lekovi iz prirode severnoameričkih indijanaca


Kada su u pitanju prirodni lekovi, mnogi od nas su upoznati sa blagodetima korom vrbe kao analgetikom ili alojom kao anestetikom i lekom za različite promene na koži. Ali to je sve uobičajeno znanje u odnosu na znanje i tretmane koje su severnoamerički indijanci koristili i otkrili.

Severnoamerički indijanci su razvili „točak“ sličan jin-jang sistemu azijske medicine. Korišćenje biljnih lekova i drugih alternativnih tretmana je smatran za sam vrhunac medicine. Ovo je bio holistički pristup medicini koji se oslanjao na biljke i njihova jedinstvena svojstva.

Ono što sledi je lista biljaka, drveća, voća i cveća jedinstvenih za severnu Ameriku, koji imaju neverovatna svojstva otkrivena od strane plemena severnoameričkih domorodaca. Ako i kada dođe do krize, trebalo bi znati za neke od ovih starih lekova. Odlični su i za svakodnevnu upotrebu, kada razmislite koliko su neki od njih delotvorni.

Čaj od sladića za nadraženo grlo je odličan primer. Zanimljivo je koliko je ovih prirodnih lekova i dalje u upotrebi, uključujući pčelinji vosak, polen, kamilicu i druge.

Teško da možemo znati kako su određivali koja biljka ima medicinska svojstva, mada pristup pokušaj-greška može biti jedan od njih. Takođe se smatra da su posmatrali bolesne životinje koje su jele određene biljke i tako su određivali da li biljka ima neka svojstva vredna istraživanja. Od tada, nauka je dokazala medicinska pozitivna svojstva mnogih od tih biljaka. Običan aspirin se dobija od salicina, hemikalije koja se nalazi u unutrašnjoj kori vrbe koja se koristila za sniženje temperature i bola.

Ovi lekovi su se uobičajeno davali u vidu čajeva ili pasti koje su se ili unosile u organizam ili nanosile spolja. Nekada su bili unošeni kao htana ili su dodavanai hrani ili vodi. Ponekad, melem ili oblog od mekinja je nanošen na otvorenu ranu. Predlažemo vam da to ne radite usled rizika od infekcije.

Nismo spomenuli mnoge prirodne lekove na našoj listi. Postoji recept koji uključuje imelu, ali pošto je ona u principu otrovna, i ako se ne koristi kako treba rezultati mogu biti kontraproduktivni, čak i smrtonosni.

Ima i dosta ponavljanja. Dosta biljaka je korisna protiv kašlja ili dijareje. Umesto da listamo biljke koje leče isti problem iznova i iznova, pokušali smo da grupišemo biljke koje ćete pronaći i prepoznati.

U slučaju trudnoće, proverite sa vašim doktorom ove recepte i istražite sve o njima pre nego što ih koristite.

1. Lucerka – pomaže varenju i koristi se protiv ugrušaka. Još neke od upotreba su u tretmanima protiv artritisa, stanja vezanih za bešiku i bubrege i jačanje kostiju. Poboljštava imuni sistem.

2. Aloja – mesnati listovi mogu da se iscede i da se dobije gust sok koji može da se koristi za opekotine, ujede insekata i rane.

3. Jasika – unutrašnja kora se može koristiti kao čaj za smanjenje temperature, kašlja i bola. Sadrži salicin, koji se nalazi i u vrbi i osnovni je sastojak aspirina.

4. Pčelinji polen – kada se pomeša sa hranom, povećava energiju, pomaže varenju i pojačava imuni sistem. Ako ste alergični na ujed pčele, verovatno ste alergični i na polen.

5. Pčelinji vosak – kao melem za opekotine, ujede insekata. Samo za eksternu upotrebu.

6. Kupina – koren, kora i lišće kada se izmrvi i koristi u čaju su odlični protiv dijareje, smanjuju upale, i stimulišu metabolizam. Ispiranjem grla, smanjuju iritaciju i zapaljenje desni.

7. Malina – Koren ove biljke kada se smrvi i spremi se čaj ili se samo skuva i žvaće umiruje kašalj, dijareju i generalno probleme sa crevima.

8. Heljda – semenke se koriste u supama i kašama za smanjenje krvnog pritiska, pomažu zgrušavanje krvi i pomažu pri dijareji.

9. Kajen – čaure se koriste za umanjivanje bola kada se unose sa hranom ili u vidu čaja. Koriste se takođe za lečenje artritisa i poremećaje u varenju. Ponekad se nanosi na rane u vidu praška da bi poboljšali cirkulaciju i da bi delovao u vidu antiseptika i anestetika.

10. Kamilica – listovi i cvetovi se koriste u čaju koji je dobar za probleme sa crevima i mučninu.

11. Virdžinijska sremza – smatra se za sveobuhvatnu medicinsku biljku. Bobicama se izvade koštice, osuše se i izmrve u čaj ili melem koji je dobar za više oboljenja. Dobra je za kašalj, prehladu, grip, mučninu, upale i dijareju. Kao melem ili oblog se koristi za lečenje opekotina ili rana. Koštice su kao i kod jabuke otrovne u velikim dozama. Izvadite košticu ako nameravate da je koristite na bilo koji način.

12. Ehinacea – koristi se za jačanje imunog sistema, protiv infekcija i groznice. Može se koristiti kao antiseptik, i za lečenje prehlada, kašlja i gripa.

13. Eukaliptus – ulje iz lista i korena kada se doda u čaj leči kašalj, nadraženo grlo, grip i groznicu. I danas se koristi kao sastojak u sirupima za kašalj.

14. Komorac – biljka sa slatkastim ukusom, koristi se kao čaj ili se jednostavno žvaće i olakšava kašalj, bolove u grlu, pomaže varenje, olakšava dijareju i dobro je protiv prehlade. Koristi se kao melem za oči i glavobolje.

15. Hrizantema – i dalje se koristi kao prirodni lek za temperaturu i glavobolju, čak i za migrenu. Može se koristiti pri problemima u varenju, za astmu, i bolove u mišićima i zglobovima.

17. Koren đumbira – još jedna biljka koja se koristila u domorodačkoj medicini, koristio se smrvljen, kao dodatak hrani, kao čaj, melem ili oblog. Poznat i dan danas zbog svoje sposobnosti da pomogne digestivnom traktu, odličan je protiv upala, pomaže cirkulaciju, i olakšava prehlade, kašalj i grip, kao i bronhitis i bolove u zglobovima.

18. Žinseng – koren se koristio kao dodatak hrani, čaj i melem da bi se smanjio umor, poboljšao imuni sistem, i da bi se pomoglo funkcionisanje jetre i pluća. Lišće i stabljika su se takođe koristili ali koren ima najviše korisnih sastojaka.

19. Zlatica – danas se smatra za izazivača alergija, zapravo je smatrana za svestrani lek od strane domorodaca. Kao čaj, dodatak hrani, ili melem, koristila se za lečenje od bronhitisa i problema sa plućima do prehlada, gripa, nadraženog grla a i kao antiseptik za posekotine i ogrebotine.

20. Orlovi nokti – bobice, stabljike, cvetovi i lišće se koristilo za lečenje ujeda pčele i infekcija kože. Kao čaj, koristi se za lečenje prehlada, i glavobolje. Ima antizapaljenska svojstva.

21. Hmelj – kao čaj služi za olakšavanje tegoba sa varenjem i često se mešao sa drugim lekovitim biljem, na primer alojom za ublažavanje upala mišića. Koristio se i protiv zubobolje.

22. Sladić – koren i lišće su se koristili za ublažavanje kašlja, prehlada i bolnog grla. Koren se koristio i protiv zubobolje.

23. Divizma – kao dodatak čaju i salati ili drugoj hrani, ova biljka se koristila protiv upala, kašlja i generalno problema sa plućima. Veoma je česta i može se videti u dvorištu ili poljani.

24. Hristov venac – listovi i koren se koriste u vidu čaja za smanjenje napetosti i bola u mišićima. Melem od ove biljke se koristi za lečenje opekotina, ujeda insekata i čireva.

25. Crvena detelina – raste svuda i cvetovi, listovi i koren se uglavnom koriste u vidu čaja, ili začin. Koriste se protiv upala, poboljšanje cirkulacije i protiv respiratornih problema.

26. Šipak – ogroman izvor vitamina C, i kada se koristi kao čaj, ili doda hrani, odličan je protiv prehlada, kašlja, crevnih problema, ili kao antiseptik i protiv upala.

27. Ruzmarin – član familije borova, kao dodatak hrani ili u vidu čaja je odličan protiv bolova u mišićima, poboljšava cirkulaciju i metabolizam.

28. Žalfija – prirodna zaštita od insekata, pomaže pri poremećajima u varenju, prehladama, i bolnom grlu.

29. Menta – lek za prehlade, kašalj, probleme sa disanjem, stimuliše cirkulaciju.

30. Valerijana – koren u vidu čaja olakšava bol u mišićima, generalno bol, i ima umirujuć efekat.

31. Vajmutov bor – veoma rasprostranjen, iglice i unutrašnja kora se koriste za čaj. Odličan za probleme sa disanjem i plućima.

Ako niste ekspert za lekove severnoameričkih domorodaca, sigurni smo da ste dodali mnoge na svoju listu. Postoje odlične knjige o prirodnim lekovima i njihovim specifičnim medicinksim svojstvima koja su otkrili severnoamerički domorodci. Prirodni lekovi su vredni razmatranja i sa istorijske i sa praktilne tačke gledišta. Samo budite sigurni da ste ih dobro identifikovali.

 

 

 

 

Izvor: alternativa.rs

Priredila: Marija Božić

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE