Energetska psihologija i roditeljstvo


Pamtite li trenutak kada ste kao mali posle nekog udarca, uplakani juruli majci u zagrljaj da čujete njene umirujuće reči: „Sad će mama da poljubi, da brže prođe.“ Iako nesvesni da to činite, vi ovakvim postupanjem menjate svoj (ili detetov) energetski status

„Energetsku psihologiju čini skup metoda i tehnika iz različitih oblasti, i to od klasične psihologije, kineske tradicionalne medicine, kvantne fizika. Iako toga nismo često svesni, ona je sastavni deo naših života“ — kaže diplomirani pedagog Jelena Holcer, i nastavlja – „Na primer, da li ste primetili da vam je ponekad lakše ako se isplačete? Mislite li da kada položite dlanove na bolno mesto na telu, to utiče na smanjenje bola? Ili, možda, kada se vaše dete udari i rasplače, kažete: „Dođi da mama poljubi, da brže prođe“. Iako nesvesni da to činite, vi ovakvim postupanjem menjate svoj (ili detetov) energetski status.“

Sve stare civilizacije su imale znanja o energiji. Nazivali su je različitim imenima poput či u Kini, prana u Indiji, ki u Japanu… a koristili su je i u brojnim energetskim terapijama. Neke od njih stare su hiljadama godina. Sve su relaksirajuće (muzikoterapija, kristaloterapija, različite vežbe meditacija, disanja) ali mogu imati i dublje značenje, na primer, promenu unutrašnjih obrazaca ili zalečenje trauma iz detinjstva (tehnika emocionalne slobode), pomoć pri otklanjanju fizičkih bolova (reiki, akupunktura, akupresura…). Većina njih se prepliće pa i one relaksirajuće metode imaju dejistvo u nekim drugim oblastima, na primer, pri olakšavanju fizičkih bolova.

Uticaj energetske psihologije
Iako je roditeljstvo istovremeno i najlepši i najteži posao na svetu, češće smo svesni njegove težine nego lepote. Opterećeni obavezama, zabrinuti, umorni, nervozni, u večitoj trci sa vremenom, roditeljstvo doživljavamo kao niz briga, problema, mnogo žrtvovanja i konflikata. Zato je za roditelje energetska psihologija važna iz više razloga. Prvenstveno kao antistres, jer su metode energetske psihologije antistresne. Ne mogu biti štetne, nisu bolne, nema negativnih efekata, a sve češće uspevaju da budu ne samo dopuna već i zamena klasičnim medicinskim i psihološkim tretmanima. Relaksiraju vas, „pune“ potrebnom energijom, harmonizuju vaš unutrašnji svet, oslobađaju od negativnosti. Kada pomažete sebi, utičete da se vi osećate bolje, a tako pomažete i svom detetu.

Istovremeno, to je put za uravnoteženja odnosa. Grubom generalizacijom, svi naši odnosi, pa i emocije mogu se svrstati u samo dve osnovne: ljubav ili strah. One emocije koje pripadaju spektru emocija straha, kao što su: nervoza, ljutnja, bes, stid… predstavljaju našu unutrašnju energetsku neravnotežu. Nasuprot tome, ravnoteža znači harmoniju, zadovoljstvo i sreću. Kada emocije ljubavi učinite sastavnim delom vaše svakodnevice, svi vaši međuljudski odnosi, pa i sa decom, biće drugačiji.

Lekoviti zagrljaj
Na primer, kada vas dete iznervira, šta je vaša uobičajena reakcija? Verovatno vičete i kažnjavate. Tada postupate iz spektra emocije straha. Kada biste postupali iz spektra ljubavi, umesto vikanja, vi bi se ponašali drugačije. Možda biste na isto detetovo ponašanje sada reagovali opušteno, razgovorali biste sa njim… Za dete bi to bilo dragocenije, tako bi naučilo svoju lekciju. Pokušajte sledeći put. Učinite nešto što će vaše dete zbuniti, iznenaditi, nešto što će svaka energetska terapija odmah podržati, zbog čega ćete se vi i vaše dete odmah osećati bolje. Nešto iz onog spektra emocija ljubavi. Jednostavno je, lako, ne morate dugo da smišljate. Zagrlite dete. Podrazumeva se da to ne znači da ćete umesto usmeravanja i vaspitavanja deteta i ponekad neophodnog kažnjavanja, vi uvek koristiti isključivo zagrljaje. Sasvim je sigurno je da kada vi imate bazičnu energiju ljubavi i vaše postupanje dolazi iz tog spektra, i dete će imati manje potrebe da se sa vama inati, ili ispituje granice vašeg strpljenja.

Ukorenjeni obrasci
Energetske psihologije utiče i na promenu obrazaca ponašanja. Većinu svojih emotivno-mentalnih obrazaca dobili ste tokom detinjstva, od svojih roditelja. Poput korenja, oni su doboko ukopani u vašoj podsvesti. Zbog ovih davno utisnutih obrazaca, ponavaljate iste greške, „upadate“ u iste situacije, „vezujete“ se za isti tip osoba. Uz pomoć nekih metoda energetske psihologije, ove obrasce možete, najpre osvestiti, zatim otkloniti i na njihovo mesto „posaditi“ nove, one koji su za vas pozitivniji. Istovremeno, kada novi obrasci postanu vaše dominantno ponašanje, a vi zadovoljni sobom, i obrasci koje utiskujete vašoj deci biće pozitivniji, rasterećeniji, puni poruka podržavanja i poverenja.

Lični primer
„Radom na sebi“ šaljete poruku dobrog ličnog primera i vašem detetu. Pokazujete mu da se zadovoljstvo životom nalazi i u malim stvarima, da se može i naučiti, pa je tako, i uživanje u životu, barem delimično stvar ličnog izbora. Ne zaboravite da dete nepogrešivo kopira, ne ono što mu govorite, već kako se sami ponašate. Zato, kada mu dajete primer osobe koja se i na ovaj način bavi sobom, utičete na stav koji će ono zauzeti prema svom životu i sebi.

Energetska psihologija je moćna, velika i delotvorna za svakoga ko krene u ovu vrstu potrage. Krenite. Tako će vaše zadovoljstvo životom, pa i sopstvenim roditeljstvom, prevagnuti nad osećanjem stresa. Roditeljstvo ćete konačno početi da doživljavate više kao najlepši, a manje kao najteži posao. Uostalom, vaša deca to zaslužuju.

 

 

Izvor: alternativa.rs

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE