DISANJE ~ Tajna zdravlja, života i natprirodnih mogućnosti


Disanje je jedna od glavnih misterija čoveka, koja nas vekovima uznemirava, od nastanka civilizacije. To je ključ za mnoge tajne. Tajne zdravlja, tajne produžetka života i tajne natprirodnih mogućnosti.
Samo se po disanju razlikuje živo od ne živog. Naša planeta od svih ostalih u Sunčevom sistemu. Kamenje od cveća, život od smrti. Čovek može da živi nedelju dana bez vode, mesec bez hrane, nekoliko dana bez sna, a posle 2-3 minuta njegov život se prekida, ako ne diše.
Još pre nekoliko hiljada godina drevni iscelitelji su znali, da disanje omogućuje čoveku da bolje spozna sebe, da obnovi energetske rezerve organizma. Ovo se sada potvrđuje.

Prva tajna - Disanje i energija organiz
ma

Utvrđeno je da se čovečji organizam sastoji od 75 triliona ćelija, i sve one moraju da dišu. Savremenim istraživanjem čovekove aure, na specijalnom aparatu po svetlu se može videti energetsko stanje pacijenta u datom trenutku. Stručnjaci zaključuju, da postoji apsolutna zavisnost čovekovog stanja od njegovog disanja.

Konstantin Korotkov: "Disanje je osnova života, mnogi ne razumeju da disanje nije samo udisanje vazduha, to je dobijanje životne energije iz okruženja. Zato disanje direktno utiče na stanje energetike. Celokupno praktično iskustvo pokazuje da vežbama disanja, razumnim pristupom, čovek može da izbegne upotrebu Iekova."Druga tajna - Disanje i više nervne aktivnosti


Neobična svojstva disanja su dobro poznati, psihoterapeutima i psiholozima. Utvrđeno je da disanje uravnoteženog čoveka, razlikuje se od disanja čoveka u stanju stresa. Naime vežbe disanja mogu pomoći u rešavanju mnogih problema savremenog sveta. U lečenju sindroma hroničnog umora, depresije, ili sličnih stanja.

Igor Poperečnij: "Svaki čovek koji dolazi ovde dobija prvenstveno upustva za disanje na jedan ili drugi način, jer za rešavanje problema prvenstveno neophodno je spokojno stanje, normalno potpuno disanje i to omogućava da se u potpunosti dostigne spokojno stanje."

Utvrđeno je da ako dišete sa radošću, posle nekog vremena ćete osetiti radost. Takođe, može da se izazove bol, teskoba, pa čak i strah. Svaka emocija ima svoj ritam disanja.

 Treća tajna - Disanje, mladost i zdravlje

Ritam disanja je veoma važan za sportiste. Najveća dostignuća u sportu nisu moguća, ako ne znate pravilno da dišete. Pre devet godina Aleksandar Sasnjin bio je nezadovoljan sa svojim zdravljem imao je hroničnu bolest, pošto nije znao pravilno da diše.

Aleksandar Sasnjin: "Kontrola i pristup prirodnom ispravnom disanju dovodi do povećanja od dva do četiri puta efektivnost treninga. Bukvalno sa ispravnim disanjem čovjk radi stvari koje nije uopše mogao. Za dve tri nedelje on ostvaruje rezultate koje nije mogao za dva meseca pri običnom disanju."

 Ali, šta se dešava kada dišemo? Ovde, je takođe skriveno ne malo tajni.
 Četvrta tajna - Štetni kiseonik

Kada udišemo, pluća se šire a alveole - mali mehurići od kojih su izgrađena pluća, pune se vazduhom. Dalje, kiseonik ulazi u organe i tkiva, a zatim u ćelije gde dolazi do reakcije oksidacije, koja nam je neophodna za razmenu materija. Ovde su naši i strani naučnici došli do zanimljivog, zaključka: Kiseonik koji je od vitalnog značaja za naš život i njegove procese, može biti smrtonosan neprijatelj za naše zdravlje. Nauka to zove - paradoks kiseonika.

Vjačeslav Kulikov: "Jedan od vodećih naučnika Bernos svojevremeno je nazvao kiseonik jednim od najjačih otrova na planeti. Koji je kao Janus sa dva lica, s jedne strane ima toksične osobine, a sa druge strane, kiseonik je odigrao ključnu ulogu u procesima evolucije živih bića. Međutim, u velikom broju patoloških stanja pri dejstvu nepovoljnih uticaja okoline, stresa, zapaljenskih i malignih oboljenja tada ti reaktivni oblici kiseonika, kako mi kažemo u medicini, igraju veoma važnu ulogu u patogenezi tj. u mehanizmu razvoja tih ili drugih bolesti."

Mi radimo: 1000 udisaja na sat, 24.000 udisaja na dan, 9 miliona godišnje. Vrlo uprošćeno, naš organizam je kao vatra. U njemu sagorevaju hranljive materije i dolazi do reakcije oksidacije. Što više i brže kiseonika ulazi u organizam, tim brže ova vatra gori. U skladu sa tim možemo govoriti o povezanosti disanja i životnog veka.

Još jedno zapažanje naučnika: Što sporije i mirnije dišeš, duže živiš. Poređenja radi, pas radi oko 40 udisaja u minuti, čovek - 17 udisaja, kornjača od 1 do 3 udisaja u minuti, u zavisnosti od vrste. Pas živi prosečno 20 godina, čovek 70 godina, kornjača skoro 500, u ovoj pravilnosti, skrivena je još jedna tajna disanja.

Da li ste se ikada zapitali zašto najveći broj stogodišnjaka je koncentrisan u planinskim oblastima, gde Ijudi dišu razređeni vazduh?
 

​Ispostavilo se da svako od nas, na početku svog životnog puta, gotovo da i nema potrebu za kiseonikom. U trenutku začeća i prvih minuta trudnoće jajna ćelija se nalazi, gotovo u sredini bez kiseonika. Tokom rasta fetus se razvija u uslovima kiseoničkog limita. Zato je i moguće rođenje u vodi, jer je beba 9 meseci vežbala da živi u uslovima hipoksije (nizak sadržaj kiseonika).

 

Peta tajna - Lekoviti ugljendioksid

Početkom prošlog veka, veliki ruski fiziolog, Branislav Veriga dokazao je dominantnu ulogu ugljen-dioksida u procesu transporta kiseonika u krvi. Naime ugljen-dioksid inhibira reakcije obrazovanja reaktivnih oblika kiseonika i štiti ćelije od oštećenja. Njegov nedostatak dovodi do raznih oboljenja respiratornog, endokrinog i kardiovaskularnog sistema, mišićno-skeletnog sistema, metaboličkih poremećaja i alergijskih reakcija.

Valerij Ilarinov: "Čovek ima receptore, koji jasno reaguju i daju alarmni signal za nedostatak kiseonika, a potpuno nedostaju receptori za nizak nivo ugljen-dioksida u krvni."

U plućima, zdrave osobe treba da bude konstantan nivo CO2 = 6,5, ta vrednost je jedan od najvažnijih parametara po kome se razlikuje zdrava osoba od bolesne. Nikakvim lekovima ili fizioterapijom nije moguće uticati na ovaj parametar. Sadržaj ugljen-dioksida u organizmu može se regulisati samo vežbanjem disanja, koje čovek može raditi u bilo kom uzrastu.

Velika tajna disanja

Najveća tajna našeg disanja je u tom, što je mudra Priroda dala nam sposobnost da se sami izlečimo, produžimo svoj život, razvijamo mogućnosti svog organizma. Čovek je jedino stvorenje na planeti, koje je u stanju da svesno kontroliše svoje disanje. Nama ostaje samo da iskoristimo to što posedujemo, radimo na sebi, poslušamo iskustva predaka.

Treba iskoristiti jedinstvenu mogućnost kontrolisanog disanja, ceniti svaki udah, sa Ijubavlju pratiti svaki izdah, i uživati u dugom i srećnom životu!

 

 

Izvor: https://www.bebamur.com/

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE