SEME KONOPLJE ~ Najzdraviji dar prirode


Seme konoplje kao dar prirode Semenke konoplje imaju najbolju ravnotežu proteina, esencijalnih masti, vitamina i enzima u kombinaciji sa relativno malom količinom šećera, skroba i zasićenih masti. Semenke konoplje jedna su od savršenih namirnica prirode – prava super hrana. Ovo seme je jedno od najmoćnijih dostupnih namirnica, koja podržava optimalno zdravlje i dobrobit. Sirova konoplja pruža širok spektar zdravstvenih koristi, uključujući gubitak težine, povećanu energiju, brzi oporavak od bolesti ili povrede, sniženi holesterol i krvni pritisak, smanjenu upalu, poboljšanje cirkulacije i imunološkog sistema, kao i prirodnu kontrolu šećera u krvi.

Konoplja pripada rodu Cannabis sativa i uzgaja se hiljadama godina kao izvor vlakana, jestivih semenki, jestivog ulja, maziva, pa čak i kao goriva. Prednosti semenki konoplje Semenke konoplje su savršena i prirodna mešavina lako probavljivih proteina, esencijalnih masti (Omega 3 i 6), gama linolenske kiseline (GLA), antioksidanata, aminokiselina, vlakana, gvožđa, cinka, karotena, fosfolipida, fitosterola, vitamina B1, vitamina B2, vitamin B6, vitamin D, vitamin E, hlorofil, kalcijum, magnezijum, sumpor, bakar, kalijum, fosfor i enzimi.

Sve aminokiseline neophodne za optimalno zdravlje nalaze se u semenkama konoplje, uključujući retko nađenu Gama linolnu kiselinu (GLA). Odličan su izvor i esencijalnih masnih kiselina uključujući Omega 3, 6 i GLA, u savršenom balansu. Seme konoplje sadrži i lako probavljive proteine više od mesa, celih jaja, sira, ljudskog mleka, kravljeg mleka ili bilo koje druge visokoproteinske hrane! Seme je bogato vitaminom E. Seme konoplje mogu jesti oni koji ne podnose orahe, gluten, laktozu ili šećer jer ne postoje alergije na hranu od konoplje.

Seme konoplje smanjuje upalu, pomaže kod kardiovaskularnih bolesti, psorijaze, pa čak i tuberkuloze. Poboljšavanjem cirkulacije i smanjenjem upale proizvodi od konoplje mogu biti posebno korisni za dijabetičare. Kao retki izvor GLA, semenke konoplje mogu biti korisne onima koji su previše bolesni da bi sintetizovali ovu EFA iz drugih masti. Konopljino ulje sadrži biljne sterole koji mogu umanjiti rizik od raka debelog creva i prostate. Esencijalne masne kiseline u semenkama konoplje Ulje seme konoplje sadrži 75 do 80 polinezasićenih masnih kiselina (dobre masti) i samo 9 do 11 manje željenih, zasićenih masnih kiselina.
 


Smatra se da je ulje semena konoplje najnezasićenije ulje dobijeno iz biljnog carstva. Esencijalne masne kiseline (EFA) sadržane u ulju semena konoplje smatraju se esencijalnim jer ih naša tela prirodno ne proizvode. To znači da se moraju dobiti iz hrane koju jedemo. Većina zdravstvenih organizacija se slaže da je ljudskom telu potreban balans omega 6 u odnosu na omega 3 i to  4: 1. Seme konoplje je jedino seme u kome se nalazi taj idealan balans. Ne pojavljuje se u lanenom, bademovom, orahovom, sojinom ili maslinovom ulju. Opsežne studije su pokazale da su mnoge uobičajene bolesti povezane sa nedostatkom ili neravnotežom specifičnih masnih kiselina u telu.

Simptomi su često povezani sa nedostatkom omega 3 i omega 6 masnih kiselina i njihovih derivata, postaglandina. Sa 78 esencijalnih masnoća konopljino ulje znatno prelazi sojino ulje na 40, kanolino ulje na 30, maslinovo ulje sa 10 i druga ulja. Omega 3 i Omega 6 esencijalne masti mogu da smanje holesterol, krvni pritisak, koronarnu bolest srca i moždani udar. Konopljino ulje sadrži više EFA komponenata “Omega 3” (19) nego što ih ima u bilo kojoj ribi i u većini dodataka ribljem ulju.

Semenke konoplje za optimalnu energiju Dokazano je u nekoliko kliničkih studija da će dodatak ishrani EFA ili njihovim metabolitima (kao što je GLA) često sprečavati ili čak izlečiti mnoge oblike bolesti. Semenke konoplje su oko 1/3 ulja i 1/4 proteina. Četiri kašike semenki konoplje (42 g), dovoljno za obrok sa žitaricama, voćem, jogurtom ili salatom, sadrži: 240 kalorija energije 15 grama esencijalnih masti (11,4 g Omega 6 i 3,6 g Omega 3) 2,7 grama mono nezasićenih masti 2,1 grama zasićenih masti 15 grama proteina 2,5 grama vlakana 4,5 grama ugljenih hidrata bez holesterola Preporučeni minimalni dnevni unos semenki konoplje je 4 kašike.

Oni koji pate od hroničnih zdravstvenih stanja poput artritisa, visokog krvnog pritiska, visokog holesterola, kardiovaskularnih bolesti, akni, ekcema, psorijaze, dijabetesa, problema sa cirkulacijom, crevnih problema, opstipacije, gojaznosti ili problema s prostatom mogu uzimati i 5 do 6 kašika na dan.


Oljušteno seme konoplje fantastičnog kvaliteta, možete naručiti preko sajta svetkonoplje.com

 

 

 

Preuzeto sa:https://smrsajbrzo.rs/

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE