OŠO ~ Savet za PUŠAČE


- Da, rekao je Osho, ako zen monasi mogu od ispijanja čaja napraviti meditaciju i ceremoniju, zašto ne? Pušenje može biti isto tako lepo kao i meditacija. Dakle, sledeći put kad budeš vadio kutiju cigareta iz svog džepa, URADI TO SASVIM POLAKO. Uživaj u tome, nema nikakve žurbe! Budi svestan, budan, pažljiv, izvlači kutiju polako s potpunom svesnošću.

Potom počni SASVIM POLAKO izvlačiti cigaretu iz nje. Čini to svesno i smireno – ne na stari užurbani način, na nesvesni način, mehanički! Onda lupkaj s cigaretom po kutiji – ali VEOMA PAŽLJIVO! Oslušni zvuk tog tapkanja upravo na način kako to rade zen ljudi kad osluškuju zvuk proključale vode na kuvalu… I miris! Pomiriši cigaretu i oseti njenu lepotu.
Pušač mu na to reče: - Što to govorite? Lepotu?

- Da, to je prelepo, nastavio je Osho.

- Duvan je Božanstven kao i sve drugo. Pomiriši ga, to je Božanstveni miris.

- Zar se šališ?
- Ne, ne šalim se! Potom stavi cigaretu u usta s apsolutnom svešću, zapali je s potpunom budnošću. Uživaj u svakom pokretu, u svakoj radnji i nastoj sve to podeliti u što je više moguće radnji, tako ćeš biti svesniji svega toga. Povuci prvi dim: oseti, to je Bog u obliku dima! Hindusi kažu: ‘Annam Brahm’ – ‘Hrana je Bog’. Zašto ne pušiti? Sve je Bog. Povuci taj dim duboko u svoja pluća – to je pranayama (praksa disanja indijskih jogija). Zatim ispusti dim, opusti se, pa uzmi sledeći dim – radi to veoma polako.

AKO TO BUDEŠ RADIO NA TAJ NAČIN BIĆEŠ VEOMA IZNENAĐEN! Ubrzo ćeš uočiti svu glupost toga. Ne zbog toga što su ti drugi govorili da je to glupo ili zato što su govorili da je to loše! Nego ćeš ti sami to uvideti! A taj uvid neće biti samo intelektualan. On će poticati od tvog celog bića; to će biti viđenje tvoje celine. A onda jednog dana, ukoliko to otpadne – otpašće! Ako se nastavi, nastaviće se! Ne trebaš se brinuti zbog toga.

Nakon tri meseca upražnjavanja ove tehnike, čovek-pušač se vratio i rekao - OTPALO JE!

- Sad pokušaj to i sa drugim stvarima, jer u tome je tajna, u NE - automatizaciji = prekidanju automatizama.

Kad hodaš, hodaj sporo, pažljivo i s posmatranjem. Kad gledaš, gledaj pažljivo, promatrački i videćeš da je drveće zelenije nego ikad pre; ruže će biti bogatije nego ikad pre. Osluškuj! Kada slušaš, slušaj pažljivo. Kada govoriš, govori pažljivo. Neka celo tvoje budno delovanje postane svesno, NE-automatsko.

 

 

 

 

Izvor: Bojana Mudita Avramović

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE