KUNDALINI YOGA ~ Upoznajte moćnu SAT KRIJU


Sat krija je jedna od tri najjače krije u kundalini jogi. Yogi Bhajan je rekao da je Kundalini joga  nauka koja radi sa sedam čakri i aurom. Ona radi direktno sa svom energijom i princip je vrlo jednostavan- ili vi upravljate energijom ili ona vama. Ili ćete je vi osedlati ili će ona vas. Kundalini joga vas može naučiti umetnosti upravljanja svojom energijom, umetnosti da osetite svoju energiju i dostizanju balansa.

Šta je ustvari kundalini energija? To je vaš stvaralački potencijal, to je vaša uspavana energija, lično vaša i nje se ne treba bojati, treba raditi sa njom i iskoristiti je u svom životu. Ona vam može pomoči da budete zdraviji i srećniji.

Sat krija se sastoji od samo jedne vežbe ali je ona toliko energetski moćna i efektivna da je dobila status krije. Čak i ako je radite samo tri minuta dnevno ona će vam doneti ogromne promene u vašem životu. Za većinu krija tri minuta nisu dovoljna da biste osetili njihovo delovanje, ali za Sat kriju jesu. Bilo bi odlično kada biste uvrstili Sat kriju u svoju svakodnevnu praksu, prvo krenete sa tri minuta i onda polako dolazite do 11 minuta dnevno. Maksimalno vreme je 62 minuta.

Sat krija radi sa energijama prve tri čakre, sa takozvanim donjim trouglom, stimuliše ih i jača, a onda se ta energija diže u gornje čakre. Na taj način se balansira ceo energetski sistem organizma. Sat krija podstiče budjenje i podizanje kundalini energije. Balansira pranu, apanu i stomačni centar. Jača imunitet, postajemo zdraviji jer dok je radimo masiramo sve unutrašnje organe. Preporučuje se svima, a kao prvu kriju trebaju je odraditi svi koji imaju probleme sa digestivnim traktom, i sa reproduktivnim organima. Zahvaljujući ovoj kriji ti organi će bolje funkcionisati. Seksualna energija će se transformisati u stvaralačku i isceljujuću. Mentalni problemi se brže rešavaju sa njom jer su oni često povezani sa disbalansom energije u donje tri čakre.
 

 

Deluje i na naš um, nestaju strahovi, ekstremna emocionalnost, gnev, stid i osećaj krivice. Počinjemo da govorimo iz stomačnog centra.
 

Sedite na kolena i na pete. Ruke u molitvenom i otpevajte uvodnu mantru 3 puta, Ong Namo Guru Dev Namo. Možete sedeti i na stolici ako vam je teško da sedite na kolenima, najvažnije je da kičma bude prava, ali ako možete ostanite na kolenima i petama jer tako stimulišemo i akupunkturne tačke koje stimulišu varenje.

Prepletite sve prste osim kažiprsta, oni se dodiruju i ispruženi su i usmereni nagore. Kod žena je palac leve šake preko desnog, kod muškaraca obrnuto. Podignite ruke prave u laktovima pravo gore pored ušiju. Ramena su opuštena. Lice opušteno. Brada blago savijena ka grudnom košu. Kičma prava. Oči zatvorene, unutrašnji pogled u tačku izmedju obrva. Zauzmite pozu i počnite da pričate naglas mantru Sat Nam ( U meni je istina, Sat je istina, Nam je ime, može da se prevede i kao - Istina je moje ime). Kada kažete Sat uvucite i stegnite mišiće donjeg dela stomaka, otvarajte usta i govorite glasno da bi energija mogla da teče slobodno. Sa praksom dodajte i mulabandhu (stegnite anus i polne organe kada uvlačite donji deo stomaka, mada bi to trebalo i automatski da se desi pri uvlačenju stomačnih mišića). Kada kažete Nam opustite mišiće stomaka. Disanje će samo da se podesi, ali tako da kada pričate Sat dešava se udah, a na Nam izdah. Nemojte razmišljati o disanju, samo pričajte mantru glasno i sve će se samo desiti, samo dozvolite to.

Počnite sa tri minuta. Nemojte nikako raditi odmah ovu kriju 11 minuta, čak i ako osećate da to možete. Poštujte snagu ove krije. Dozvolite joj da pripremi teren u vašem telu da biste posejali seme novog iskustva. Ovo nije obična vežba, ovo je veoma jaka krija koja deluje na svim nivoima vašeg bića, vama znanih i neznanih. Može doći do velikog skoka energije. Možete doživeti iskustvo više svesti, ali ga ne možete integrisati u vašu psihu. I zato pripremite svoje telo stalnom praksom, počnite sa tri minuta barem nedelju dana pa polako povećavajte vreme. Moja preporuka je da posle pripreme, odradite 40 dana po 11 minuta, ne duže, posebno ako niste kundalini jogin, ako niste još navikli na ta iskustva. Budite strpljivi i sve će doći.

Nemojte ovu kriju raditi ako pijete antidepresante, ni pod uticajem alkohola ili daleko bilo, droga.
Na kraju udah, zadržite disanje, istegnite ruke sa mudrom još gore, istegnite kičmu, stegnite jako mulabandhu, usmerite energiju pravo gore. Izdah. Ponovite. I treći put udahnite, provucite energiju skroz kroz kičmu, izdahnite, stegnite mulabandhu i napravite jaku džalandara bandhu (brada jako savijena ka grudnom košu) sa praznim plućima, zadržite koliko možete i udahnite.
Lezite na ledja, ruke pored tela, dlanovi okrenuti nagore, noge blago razmaknute, oči zatvorene, možete da pustite neku vama prijatnu tihu muziku, opustite celo telo. Preporuka je da se odmorite isti vremenski period kao što ste i radili kriju.

 

 

 

 

 

 

Izvor: https://kundalini.rs/krije/sat-krija/

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE