Lao Ce ~ MIRNOĆA je gospodar NEMIRA


Težina je koren lakoće.
Mirnoća je gospodar nemira.

Shvatajući ovo,
uspešna je osoba
uravnotežena i centrirana
usred svih aktivnosti;
iako okružena izobiljem,
ona se ne može pokolebati.

Zašto bi gospodar zemlje
trebalo da leprša unaokolo poput lude?
Ako dopuštaš sebi da te vetar nosi tamo-amo,
gubiš dodir sa svojim korenom.

Biti nespokojan znači ne vladati sobom.

U ovoj pesmi „Tao Te Činga” Lao Ce vas savetuje da održavate osećaj mira, bez obzira na to šta se dešava oko vas. Uz to, kaže vam se da pravi vladar zna da se sposobnost ostajanja smirenim nalazi uvek unutra. Iz te perspektive gledano, ne postoji potreba da se drugim ljudima pripisuje odgovornost za to kako se vi osećate. Iako živite u svetu u kojem su traženje krivice i pogrešaka u drugima uobičajena stvar, vi ćete vladati svojim osećanjima i postupcima. Znaćete da okolnosti ne određuju vaše stanje svesti zato što se ta moć nalazi unutar vas samih. Kada održavate stav unutrašnjeg spo­koja, čak i usred haosa, vi menjate svoj život.

Mudrost ove pesme „Tao Te Činga” ukazuje vam na to da treba da budete svesni da imate izbor. Da li želite da se nalazite u sta­nju zbunjenosti ili želite da u vama vlada mir? Sve zavisi od vas! Naoružan ovim saznanjem, taoistički učitelj ne dozvoljava spoljaš­njim događajima da ga ometaju. Lao Ce vam kaže da nikada nećete doći u stanje postojanja koje nastojite da postignete ako krivite druge zbog svog nedostatka smirenosti. Umeće vladanja sobom ra­zvija se samo onda kada praktikujete da budete svesni onoga što osećate i da za to prihvatate odgovornost.
 


Upravo je ova pesma „Tao Te Činga” ona u koju ćete želeti u više navrata da se udubite. Uostalom, šta bi moglo da bude važ­nije od slobode da idete kroz život bez osećaja da vas ljudi oko vas ili okolnosti kontrolišu bez vašeg pristanka? Utučeni ste? Ljuti? Bespomoćni? Uzbuđeni? Ekstatično zaljubljeni? Ma kakvo da je vaše trenutno stanje, ako verujete da je za njega odgovorna pro­mena ekonomske situacije ili neki događaji oko vas, i ako koristite te spoljašnje faktore da biste objasnili svoje unutrašnje stanje, to znači da ste izgubili vezu sa svojim korenom. Zašto? Zato što sebi dozvoljavate da vas nose tamo-amo promenljivi vetrovi okolnosti.

Rešenje za život ispunjen nemirima je odabrati mirnoću. Mirnoća Taoa je nedostižna za metež koji vlada u svetu 10.000 stvari. Lao Ce vam savetuje da budete poput Taoa: „Mirnoća je gospodar nemira.” U svakom trenutku imate izbor: možete odabrati da budete domaćin Bogu i da svugde nosite u sebi smirenost koja je Tao ili možete biti talac svog ega koji insistira na tome da vi ne možete ništa učiniti u vezi sa svojim osećajem zbunjenosti kada se nađete u nekoj haotičnoj situaciji.

Evo šta vam Lao Ce nudi u ovoj jednostavnoj i dubokoj pesmi, iz perspektive dubokog i jednostavnog života kakav je odabrao da vodi 2.500 godina pre vas:

Zavetujte se da ćete tražiti smiren unutrašnji odgovor na okolnosti u svom životu.
Usred bilo kakvog nemira, bilo da se radi o nekoj svađi ili gužvi u saobraćaju, finansijskoj krizi ili bilo čemu drugom, donesite istog trena odluku da ćete naći mirno središte u sebi. Ne razmišljajte o tome šta se dešava, već nekoliko puta duboko udahnite i ispra­znite svoj um od bilo kakvih sudova: tada postaje nemoguće na mentalnom nivou „lepršati naokolo poput lude”. Vi imate urođenu sposobnost da izaberete smirenost kada se nađete u nekoj situaciji kakva druge ljude tera u ludilo. Vaša spremnost da to učinite, i to pogotovo ako su haotičnost i ljutnja bili vaši prethodni izbori, do­vodi vas u dodir sa „gospodarem nemira”. Nekada sam mislio da je to nemoguće. Sada znam, čak i u najproblematičnijim trenucima, da je moja reakcija da biram smirenost… a to je put Taoa.
 

 

 

Nemojte izgubiti vezu sa svojim korenom.
Pisanom izjavom ili slikom smeštenom na vidnom mestu u svom domu ili na radnom mestu, podsetite sebe da vas niko ne može naterati da izgubite vezu sa svojim korenom bez vašeg pristanka. Često izgovarajte sledeću afirmaciju: „Sposoban sam da ostanem uravnotežen i centriran bez obzira na to šta se dešava oko mene.” Zatim obećajte sebi da ćete taj novi način postojanja pokušati da praktikujete kad sledeći put iskrsne neka situacija koja u vama iza­ziva nemir. Unapred to učinite na mentalnom nivou i uspećete da steknete sposobnost vladanja sobom o kojoj Lao Ce govori u ovoj pesmi. Sem toga, i što je još važnije, bićete u skladu sa Taom, a to je ionako vaš krajnji cilj.

Sada činite Tao
Sedite na neko tiho mesto i zamislite neku osobu sa kojom ste u dugotrajnom sukobu kako sedi naspram vas. Sada joj glasno kažite: „Opraštam ti! Okružujem te ljubavlju i svetlošću i isto to činim i za sebe!” To će pomoći da poruka ove dvadeset šeste pesme „Tao Te Činga” radi za vas, donoseći vam osećaj smirenosti.


 

 

 

 

 

Autor: Dr. Vejn Dajer; odlomak iz knjige „Promenite misli, promenite život“

Izdavač: HARMONIJA knjige, www.harmonijaknjige.rs


 

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE