Sve što treba da znate o DRAGOCENOM MAGNEZIJUMU


Često vas hvataju grčevi u mišićima i konstantno ste umorni?

San vam je isprekidan i skloni ste glavobolji, teskobi i razdražljivosti? Imate aritmiju i slabu probavu?

Ako ste se u tome prepoznali, velika je verovatnoća da patite od hipomagnezemije, odnosno manjka magnezijuma u organizmu.

Magnezijum je jedan od četiri najzastupljenija minerala u našem organizmu koji je potreban za više od 300 telesnih funkcija.

Najviše ga ima u našim kostima i zubima, a nešto manje u mišićima, mekim tkivima i ćelijama.

Našim je ćelijama je preko potreban za normalno funkcionisanje: one ga koriste za proizvodnju energije i stabilizaciju svojih membrana. 

Bez magnezijuma je naš život nezamisliv, a ovo su samo neke od njegovih fantastičnih funkcija:

- pravilan rad nervnog sistema
- opuštanje mišića
- zdrave moždane funkcije
- čvrste kosti i zubi
- pravilan srčani ritam
- čišćenje organizma od toksina
- zaštita od taloženja teških metala u mozgu
- kvalitetan san i dobro raspoloženje


Ovaj neobično važan mineral naziva se i „gvožđem biljnog sveta“ zato što je njegova uloga u stvaranju hlorofila (biljnog pigmenta) slična onoj koju ima gvožđe u stvaranju hemoglobina u našoj krvi.


Kako nadoknaditi opasan manjak?

Zbog upotrebe pestocida, koja su osiromašila tlo, brojne vrste voća i povrća koje su pre bile bogat izvor magnezijuma danas to, nažalost, više nisu.

Stoga nije nikakvo čudo da danas gotovo 80 posto ljudi u svetu pati od deficita magnezijuma u organizmu.

Osim što su namirnice već sam po sebi osiromašene, njihovim transportom, dodatnom obradom i pripremom gubi još više ovog dragocenog minerala.

Još je jedna loša vest vezana uz magnezijum: čak i ako hranom unesete dovoljne količine tog minerala na dan, što je za žene otprilike 300, a za muškarce oko 400 mg, vaš će organizam od toga apsorbirati – samo trećinu! Na magnezijum, naime, negativno deluju želudačna kiselina i probavni enzimi.

Imajte na umu i to da pojačanim znojenjem, leti i tokom napornih fizičkih treninga, gubite puno magnezijuma. Stoga, ako se intenzivno bavite sportom, morate još više paziti na dodatan unos. 

Zbog brojnih dobrobiti jako je važno nadoknaditi svaki njegov manjak – pravilnom ishranom, koja uključuje što više namirnica bogatih magnezijumom, ili uzimanjem kvalitetnih suplemenata.


No, budući da se magnezijum puno lakše i bolje apsorbuje preko kože, odnosno transdermalno, priuštite sebi kupke s magnezijum hloridom ili magnezijum sulfatom.

 


Dobrobiti magnezijuma

1. Umiruje nervni sistem, poboljšava san i smanjuje teskobu

Magnezijum reguliše određene hormone u vašem organizmu koji imaju umirujući učinak na mozak, doprinose relaksaciji i opuštanju.

Upravo iz tog razloga manjak magnezijuma dovodi do slabijeg kvaliteta sna, pa čak i do nesanice.

Ovaj mineral važan je za funkciju neurotransmitera koji se naziva GABA, a koji je zaslužan za lučenje serotonina, hormona sreće.


2. Podiže nivo energije

Magnezijum je važan i za aktivaciju adenozin trifosfata ili ATP-a.

Reč je o glavnom skladištu energije unutar vaših ćelija. Stoga, ako vam nedostaje ovaj mineral, stalno ćete osećati umor.

Manjak magnezijuma takođe znači da se i brže umarate tokom fizičkih aktivnosti, potrebno vam je više kiseonika i imate veći broj otkucaja srca.


3. Poboljšava probavu

Magnezijum neutralizuje želučanu kiselinu te podstiče kretanje stolice kroz creva, stoga je za one koji pate od zatvora jako važno da uzimaju ovaj mineral.

Magnezijum takođe opušta mišiće u celom probavnom traktu, kao i creva, što je dobar stimulans za pražnjenje.  

Napomena: ako uzimate dodatke ishrani s magnezijumom, vaša  probava bi trebala da bude uravnotežena i normalna, ali ako  primetite da magnezij ima učinak pravog laksativa te da često obavljate nuždu ili imate dijareju, to je znak da uzimate prevelike doze ovog minerala.


4. Uravnotežuje nivo natrijuma, kalijuma i kalcijuma u organizmu

Manjak magnezija u organizmu negativno se odražava i na nivoe drugih minerala, poput kalijuma, kalcijuma i natrijuma. On, naime, pomaže transportu  kalcijuma i kalijuma kroz ćelijske membrane.  

U kombinaciji sa kalcijumom magnezijum igra važnu ulogu u oblikovanju kostiju te u sintezi DNK i RNK.

Takođe, u slučaju nedostatka magnezijuma kalcijum se nepotrebno taloži u mekim tkivima u vašem organizmu. 

Magnezijum je izuzetno važan i za normalne kontrakcije mišića i za sam srčani ritam, kao i za provođenje nervnih impulsa.


5. Smanjuje grčeve, bolove i napetost u mišićima 

Ako nemate u organizmu dovoljno magnezijuma, mogli biste da osećate grčeve u mišićima.

Magnezijum je neophodan i za opuštanje i za kontrakciju mišića, kao i za normalno kretanje.6. Ublažava migrenu i sprečava depresiju

Budući da magnezijum doprinosi boljoj cirkulaciji krvi, sprečava suženje krvnih sudova koje inače dovodi do povećanja krvnog pritiska te otpušta hormone za ublažavanje bolova, uzimanje ovog minerala može sprečiti ili barem ublažiti pojavu migrene.

Istraživanja su pokazala da su simptomi migrene oslabljeni kod onih ispitanika koji su uzimali dodatke ishrani s magnezijumom.

Studije su pokazale da kod akutne migrene jako dobro pomaže intravenska primena otopine magnezijum sulfata. 

Budući da magnezijum podstiče proizvodnju hormona serotonina, on uveliko pomaže i kod depresije. Neki stručnjaci smatraju da su jako niski nivoi magnezijuma u hrani jedan od važnih faktora koji pridonose sve većoj učestalosti depresije i drugih mentalnih oboljenja.

Takođe, ako u organizmu nedostaje ovog minerala, on je podložniji različitim alergijama.


7. Čuva zdravlje srca i krvnih sudova

Neki magnezijum nazivaju „mineralom sa srcem“ – ne bez razloga. On, naime, uveliko pomaže zdravlju ovog organa.

Osobe koje unose dovoljne količine ovog minerala imaju puno manji rizik od srčanih oboljenja.

Sprečava kontrakcije i sužavanje krvnih sudova koje dovode do povišenog krvnog pritiska.

Magnezijum je ključan i u sprečavanju srčanog udara jer su neki slučajevi srčanog udara uzrokovani upravo grčenjem koronarnih vena, zbog čega srce na koncu ostaje bez kiseonika.  


8. Doprinosi zdravlju kostiju i zuba

Manjak magnezijuma zapravo i nije lako ustanoviti, a za to postoji opravdan razlog. Čak 57 posto tog minerala nalazi se - u vašim kostima.

Magnezijum je jako važan za metabolizam kalcijuma te za pretvaranje vitamina D u aktivan oblik u telu. Dakle, on je neizostavna karika u izgradnji čvrstih kostiju.

I ne samo to. Ako ste mislili da je kalcijum najvažniji za vaše zube, to nije točno. Naime, brojna su istraživanja pokazala da je za zube (kao i za kosti) najvažniji – magnezijum. Samo zahvaljujući njemu vaši zubi mogu biti čvrsti i zdravi.


9. Ima snažan detoks učinak na organizam

Dr. Carolyn Dean, koja je napisala slavnu knjigu „Magnezijum čudo“, naglašava koliko je magnezijum važan u zaštiti mozga od uticaja teških metala kojima smo izloženi poput aluminijuma, olova, žive… 

Nedostaje li vašem organizmu magnezijuma, preti vam i veći rizik od teških oboljenja poput Parkinsonove i Alzheimerove bolesti. 

 

10. Smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2

Procenjuje se da gotovo 50 posto dijabetičara ima nizak nivo magnezijuma u krvi. Istraživanja su pokazala da osobama koje imaju manjak ovog minerala preti veći rizik od dijabetesa tipa 2.

Studija je takođe pokazala da se kod dijabetičara koji su svakodnevno uzimali visoke doze magnezijuma znatno popravilo stanje vezano za nivo šećera u krvi, kao i hemoglobina A1c, koji je ključan za merenje glukoze u krvi.    

 


Hrana koja sadrži magnezijum:

kopriva
spanać
prokelj
brokoli
crni pasulj
mungo pasulj
bademi
indijski oraščići
avokado
krompir
bundevine semenke
banane
kinoa
crna čokolada

 


Dodaci ishrani sa magnezijumom

Danas u apotekama i prodavnicama najčešće možemo naći magnezijum oksid, kojem je bioraspoloživost vrlo niska pa se u organizmu apsorbuje svega 4 posto!

Takođe, takvi dodaci ishrani imaju laksativan učinak, zbog čega ih mnogi izbegavaju. 


Drugi suplement je magnezijum citrat, koji se jako dobro apsorbuje u organizmu, ali ima laksativan učinak. 

Dobar način dopune organizma magnezijumom je uzimanje magnezijum malata, koji se lako apsorbuje i nema laksativan učinak. Primenjuje se kod bolova u mišićima, a pomaže kod fibromialgije. 

Želite li da izbgnete napetost mišića i hronične bolove, želite da imate bolji san i opuštanje, odaberite magnezijum glicinat. Reč je o kombinaciji magnezijuma i glicina, aminokiseline koja doprinosi boljoj apsorpciji magnezijuma. 

Postoje i drugi izvrsni načini uzimanja magnezijuma, kao što su kupke s magnezijum hloridom i magnezijum sulfatom (epsomskom soli).


Alternativno lečenje magnezijumom

1. Kupke s magnezijum hloridom

Magnezijev hlorid je mineralni spoj koji se dobija isparavanjem morske vode. Dostupan nam je u obliku čistog magnezijum ulja i u obliku soli za kupke.     

Kada se nanosi direktno na kožu, magnezijum hlorid se apsorbuje u tkiva te znatno povećava nivo magnezijuma u organizmu. Budući da magnezijum pritom ne prolazi kroz probavni trakt, nema rizika od neugodnog laksativnog učinka. 

Nanošenje magnezijum hlorida na kožu pokazalo se i kao izvrstan način nadopune „zaliha“ magnezijuma kod sportista koji su izloženi velikim fizičkim naporima.


Dobrobiti magnezijum hlorida:

- snažno deluje protiv infekcija
- ublažava hronične i akutne bolove
- pomaže kod bolesti disajnih organa
- smanjuje hronični umor
- poboljšava izgled noktiju, tena i kose
- deluje antikancerogeno

2. Magnezijum sulfat (gorka ili epsomska sol)

Dopunu organizma magnezijumom možete povećati i tako da praktikujete kupke, odnosno ležanje u vodi sa dodatkom gorke ili epsomske soli.

Reč je o obliku magnezijuma koji se naziva magnezijum sulfat. Ovakav oblik magnezijuma možete uzimati i oralno. 

On pomaže kod bolnih mišića i zglobova, nakon fizičkog napora, podstiče detoksikaciju organizma, smanjuje stres, ublažava konstipaciju…

Primenjuje se i intravenozno u nekim teškim fizičkim stanjima kao što su početak infarkta ili teški napadi astme. 


Magnezijum kao magični prirodni lek za tegobe menopauze

U menopauzi ste i ne znate kako doskočiti neprestanim valunzima koje osećate, nadutosti, bezvoljnosti, hormonskom disbalansu…? Rešenje postoji!

Naime, sve je veći broj studija koje otkrivaju golemu važnost dodatnog unosa magnezijuma za žene u menopauzi.

Evo kako ovaj magični mineral pomaže vašem optimalnom zdravlju i u kasnijim godinama: 

vraća hormone u balans hraneći vaše ćelije 
podstiče proizvodnju hormona estrogena, progesterona i testosterona
pridonosi zdravlju vaše štitne žlezde i jajnika  
umiruje nervni sistem i snižava nivo hormona stresa kortizola
poboljšava kvalitet sna, koji je važan faktor za pravilan rad vaših hormona    
stabilizuje nivoe šećera u krvi i povećava osetljivost na insulin

Osim pravilnom ishranom, unos magnezijuma u menopauzi možete povećati kvalitetnim dodacima prehrani.

Jedna je studija pokazala da su se kod žena u menopauzi nakon oralnog unosa magnezijuma valunzi smanjili za čak 50 posto!

Kako biste dodatno povećali unos magnezijuma u menopauzi, možete birati sledeće:

- transdermalno ulje magnezijuma, gel ili losion (koji se preko kože izvrsno apsorbuju)
- kupke s epsomskom soli (primjenjujte ih jednom nedeljno za bolju relaksaciju, smanjenje bolova u mišićima i kvalitetniji san) 
- magnezijum hlorid (možete ga primenjivati u obliku kupke ili oralno – preporučena dnevna doza je 320 mg) 

Što sve krade magnezijum iz vašeg organizma?

Čak i ako unosite dovoljnu količinu magnezijuma, imajte na umu to da postoje određeni „kradljivci“ ovog minerala koji se kriju u lošoj ishrani, stresu i porocima.

Oni deluju tako da dodatno troše vaše ionako predragocene zalihe ovog važnog minerala.


Najveći kradljivci magnezijuma su:

Stres: kada ste izloženi jako stresnim situacijama, vaš organizam proizvodi puno adrenalina i kortizola, koji jako troše vaše zalihe magnezijuma, a samim tim vaše se tegobe menopauze dodatno pogoršavaju.
 
Šećer: jeste li znali da većom konzumacijom rafinisanog šećera terate svoje bubrege da dodatno eliminišu više magnezijuma iz vašeg organizma i tako ometate rad svojih hormona? Dakle, imajte na umu to da konzumacijom šećera uvelike pogoršavate simptome menopauze.   
 
Cigarete i alkohol: ako ste dosad bili skloni ovim porocima, obavezno ih eliminišite. I pušenje i konzumacija alkohola znatno smanjuju nivoe magnezijuma u vašem telu. Osim toga, alkohol deluje i kao štetni diuretik koji ispira važne minerale iz vašeg tela, a među njima je svakako i magnezijum.    
 
Kofein: pijete li veće količine kafe, povećavate nivoe štetnog kortizola i adrenalina, što se negativno odražava na količine magnezijuma. 
 

 

 

 

 

Izvor: https://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/magnezij

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE