Intervju sa Suzi Sing ~ SEDAM KODOVA KARME


Suzi Sing, internacionalni autor najprodavanije knjige “Sedam kodova karme”, razgovara sa nama o Karmi i kako se ona manifestuje u nasim životima.
 
Vaša knjiga “Sedam kodova karme” je sveobuhvatan rad o tematici karme. Jel’ možete ukratko da nam kažete sta je karma i kako ona funkcioniše u nasim životima?

Karma je jedan od mnogih univerzalnih zakona koji definiše našu ljudsku egzistenciju. To je zakon uzajamnog delovanja, zakon uzroka i posledice. Želela bih da podelim sa vama jedan primer iz svakodnevnog života koji jasno ilustruje kako ovaj zakon deluje u nasim svakodnevnim životima.

Vesnina svekrva je imala zakazanu operaciju na desnoj nozi. Ovo je trebala da bude svekrvina treća operacija u poslednjih nekoliko nedelja, tako da je čitav period uistinu bio poprilično stresan za Vesnu. Vesnina majka Ana, koja joj je bila u poseti u isto vreme, imala je dubok osećaj ozlojeđenosti prema Vesninoj svekrvi zbog koje je njena jadna ćerka prolazila kroz toliki pritisak i napor. Osećajuci se uznemirenom, cak i besnom zbog čitave situacije i nevolje u kojoj se je njena ćerka zatekla, a da ju pritom uopšte nije bilo briga za Vesninu svekrvu, Ana se vratila kući.

Dva dana kasnije, Ana se okliznula i pala u kupatilu, pritom slomivši nekolilo kostiju na desnoj nozi. Doktorskim pregledom je ustanovljeno da joj je potrebna potpuno ista operacija kao i Vesninoj svekrvi. To je bio bumerang efekat karme.
 

Da li je karma povezana samo sa uzročno-posledičnim efektom ili tu ima i nekih drugih dimenzija koje su povezane sa njom?

Uzajamno delovanje je samo jedan od aspekata karme. Naše misli, reci i delovanja su izuzetno snažne i moćne sile. Kada ih jednom otpustimo, one nam se vraćaju poput bumeranga, donoseći upravo ono sto smo otpustili. U gore pomenutom slučaju, Ana je negodovala i omalovažavala patnju Vesnine svekrve. Usmerivši i otpustivši ljutite misli prema svekrvi zbog koje je njena ćerka bila na neki nacčn u nevolji, energija tih istih misli se vratila Ani u vidu preloma i patnje. Ovo ilustruje uzajamno delovanje karme. Naše misli, reči i dela iz proslosti kreiraju buduće posledice. Cilj karme NIJE da nas kazni, kao sto to mnogi pogresno interpretiraju, vec da održava balans i ravnotežu u Univerzumu.
 
Namera je drugi aspekat karme. Iako se Ana pravila fina pred Vesninom svekrvom dok je bila u gostima, u svojoj dubini njena namera nije bila lepa i dobra. Ona se je duboko u sebi nadala da će svekrva prestati da predstavlja toliki teret u zivotu njene ćerke. Mnoge zle i opake misli su se pojavljivale u njenom umu. Mi mislimo da niko ne zna naše najdublje i najmracnije misli, ali ‘čuvari karme’ uvek slušaju. Oni čuju i vide sve ono o cemu mi mislimo da niko nista ne zna.

Zakon karme je zainteresovan za nase skrivene namere, ne za naša spoljasnja iskazivanja i pretvaranja. Sama kod kuce, Ana se sada oseća veoma bespomoćnom nakon pada u kupatilu. Ono sto je zelela drugoj zeni se sada dešava njoj.

Zakon privlačenja je treći aspekt. Karma će nam doneti upravo ona iskustva koja su nam potrebna da bismo stekli znanje i pročistili nasu svest. Aspekt zakona privlačenja se jasno može videti iz primera Aninog iznenadnog pada i povrede noge nakon sto se vratila od Vesne. Ona će sada morati da ima istu operaciju kao i ćerkina svekrva. To jasno pokazuje da sa kakvim god iskustvima se susretali u sadašnjosti, bilo da su ona dobra ili loša, ta iskustva su ogledalo naših dela iz prošlosti.

Energetsko uskladjivanje je četvrti aspekt karme. Ana je toliko bila zaslepljena vezanošću za svoju ćerku da je bila potpuno bezosećajna prema svekrvinom bolu. Ovakvo jasno nepriznavanje i odbacivanje tuđe muke dokaz je nedostatka empatije kao i duboke intolerancije prema drugim ljudima. Jedini način na koji ona moze da shvati značenje bola jeste da i sama prođe kroz bolno iskustvo. Tada ce biti u stanju da iskusi duboku empatiju prema patnji drugih. Ovo predstavlja taj usklađujući aspekat karme.
 

Da li su dakle naša dela, misli i reči jedine odrednice karme koju stvaramo?

Dela su značajna, ali mnogo značajniji je naš stav i namera sa kojom reagujemo na trenutne okolnosti. Namera određuje ono sa čime ćemo da se suočimo u budućnosti. Ako Ana odreaguje besno i postane jos vise razjarena, počne da psuje i okrivljuje ćerkinu svekrvu da joj je na neki nacčn prenela sav taj bol, njena patnja ce se samo jos više uvecati. Međutim, ukoliko shvati svoju gresku, zatraži oprost na nivou duše za to sto je bila tako nebrižna i sebična u svom stavu, ona ce biti u stanju da neutrališe deo loše karme koju je stvorila. Kada reagujemo na poteškoće i bol sa ljutnjom i neprijateljskim nastrojstvom, mi jos više uvećavamo i trenutnu i buduću patnju. Međutim, ako odreagujemo na nedaću sa osecanjem poniznosti, prihvatanjem, tolerancijom i stavom da učimo iz date situacije, onda možemo ubrzati process prolaska kroz patnju, pa čak je i ublažiti.
 

Da li porodična karma ima bilo kakav uticaj na nas lično?

Porodična karma itekako ima uticaj na nasu ličnu karmu. Ukoliko su Vesnini preci bili sebični i samoživi, takav uticaj moze doneti u njen život iskustva u kojima ce se od nje zahtevati da služi druge ljude. To ce joj dati priliku da iskupi deo porodičnog karmičkog tereta. U ovom slučaju Vesna je dobila priliku da sluzi svoju svekrvu. Kao što možemo da vidimo ovo je prouzrokovalo sebičan otpor od strane njene majke Ane, sto nam daje indikaciju da je porodična karma umešana. Ukoliko je Vesna u stanju da samovoljno služi druge, ona ce moći da neutrališe deo porodične karme i na taj način do izvesne mere osloboditi buduće generacije od patnje.

Da li želje uvećavaju našu karmu?

Cilj karme jeste ujedinjenje svih bića. Želje sa druge strane, kreiraju iluziju razdvajanja. Postoje tri vrste želja. Kada nas dotakne prisustvo prosjaka na ulici čija glad nas podseća na vreme kada smo mi bili ti kojima je pomoć bila potrebna, u nama se moze probuditi želja da ih nahranimo. Ovo je čista zelja. Ona nas uzdiže i nadahnjuje. Ona je satvična (balansirana) po prirodi i izgrađuje dobru karmu. Međutim, ukoliko ignorišemo tog istog prosjaka, ne osećajući ništa jer smo u žurbi da se nađemo sa prijateljima za ručak i uzbuđeni smo oko nove vrste hrane koju ćemo probati sa njima u nekom prefinjenom restoranu, to je sebična želja koja je po svojoj prirodi radžasična.

Ukoliko vam se ta hrana zaista sviđa i uživate u njoj, mozda ćete početi da razmišljate o tome kada ćete ponovo posetiti taj restoran, ovaj put mozda sa mužem, i ponoviti to divno iskustvo. Ovo kreira privlačnost prema hrani i uvećava vasšu želju. Ukoliko vas muž kaže da mu se ne svđa ta vrsta hrane, bićete razočarani i možda ćete se čak i posvađati sa njim. Na ovaj način vase želje utiču na vašu karmu.

Ukoliko na putu ka restoranu uletite u prepirku sa nekim ko bezobzirno zauzme vaše parking mesto, mozda ćete opsovati i izgovoriti zaista ružne reči koje ce proizvesti tamasičnu ili štetnu karmu zbog toga sto ste usled besa poželeli da naudite ili naprosto kaznite tu osobu koja vam je zauzela parking mesto. Svakog momenta mi dodajemo sredstva na naš karmicki račun. Kada žurimo ili obavljamo više poslova u isto vreme, postacemo iritantni i razdražljivi i nesvesno ćemo kreirati lošu karmu. Zato je važno da održavamo unutrasnju harmoniju svo vreme tako da možemo da reagujemo iz našeg središta mira i da kreiramo više dobre nego loše karme.

Kako Vaša knjiga moze pomoći čitaocima?

Knjiga ‘Sedam kodova karme’ otkriva drevnu mudrost koja može pomoci čitaocima da prevazidju razarajuce navike i tendencije, prepoznaju sebicne teznje, o kojima mozda nisu ni znali da postoje jer su bile sakrivene u podsvesti, kao i da nauče da neutrališu svoju predjašnju karmu.

U Vašoj knjizi se spominje da je moguće da promenimo svoju sudbinu. Zar nije naša sudbina predodredjena i fiksna?

Dolaskom na ovaj svet ono sto treba da neutrališemo jeste kvalitet naše svesti u zavisnosti od naših izbora u prošlosti, naše predjašnju karme, plana naše duše za ovaj život, kao i tereta karme. Ova četiri aspekta kreiraju našu fiksnu sudbinu. To ne znači da mi nemamo slobodnu volju ili izbor da transformišemo svoj život. Aktivacijom slobodne volje, mnogo toga što je unapred definisano može da se preusmeri ili ublaži. Medjutim, da bismo mogli da promenimo svoju sudbinu mi moramo razumeti univerzalne zakone i unutrašnje sile koje utiču na našu psihu, kao i naučiti kako da vešto uskladimo sebe sa ovim zakonima da bismo neutralisali suprotan efekat unutrašnjih sila. Knjiga ‘Sedam kodova karme’ će čitaocu objasniti kako da to i učini.

Da li je ova knjiga samo o duhovnosti?

Bilo da su emotivne veze, posao, finansije ili duhovno traganje to što vas čini zaglavljenima, ova knjiga će vam dati odgovore na sva pitanja. Po rečima Bramarishija Mohanđija, svetskog duhovnog lidera, ova knjiga je “apsolutno kompletna… Držite je na stočiću pored kreveta, a ne na polici u biblioteci. Ona vam može pomoći da stvorite i učvrstite unutrašnju podršku u svom životu. Tretirajte je kao prijatelja kome verujete, vodiča koji će vas usmeriti u pravom smeru, kao i pouzdanog saputnika koji će biti pored vas kroz sve uspone i padove. ‘Sedam kodova karme’ će vam pomoći da bolje upoznate i spoznate sebe i da živite smiren, balansiran život.”

Srpsko izdanje knjiga ‘Sedam kodova karme’ se može naručiti klikom na poveznicu: https://esotheria.com/knjiga/suzi-sing-sedam-kodova-karme/


 

 

 

Izvor: http://awakeningtimes.com/interview-with-suzy-singh-7-karma-codes-heal-the-storm-within/

Prevela: Danijela Radonjić Bhandari

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE