Lepota duše


Napisala za 15-ak minuta Mia Sanja Plavšić,  11 ipo godina.

www.carolijanje.blogspot.com/2013/06/lepota-duse.html

 Jedna  od stvari koju ljudi ne razumeju je LEPOTA DUŠE !!!
 


Ima jedna priča o princezi i patuljku koja glasi ovako:
Živela  je jednom davno jedna predivna princeza, ali avaj, bila je ohola i gorda i mrzela je ljubav i sve lepo. A sa druge strane šume je živeo jedan ružan patuljak, ali on je bio najljubavnije stvorenje u šumi. Svima je pomagao kada i koliko je mogao.  Imao je takođe puno prijatelja. Jednog letnjeg sunčanog dana princeza se šetala šumom sa slugama, ali pošto nije bilo po njenom, ona je pobegla od njih i izgubila se. Na njenu sreću srela je patuljka. U početku ga je odgurivala od sebe. A on bi joj  svaki put odgovarao: “Lepa princezo, možda nisam dostojan tebe, ali ako ti je potrebna pomoć možes da dođes kod mene u goste."

 


Pošto nije imala drugog izlaza, a počeo je pljusak, pristala je. Upoznao ju je sa celom svojom skromnom kolibicom i pokazao joj je njenu sobu dok bude bila kod njega. Princeza je bila umorna i odmah  je zaspala. Dok je ona spavala, patuljak se video sa  njenim tatom( kraljem ), i rekao mu da je princeza kod njega i da je na sigurnom. Tata ga je zamolio da je nauči da voli i da bude zahvalna onim što ima. Patuljak je bio mudar i na njegovu molbu je rekao: "Ne mogu je ja to naučiti,  mora da shvati sama da je ljubav lepa, i da se upozna sa svojom  dušom, i onda će moći da se promeni!!” 

 

princeza u sumi

 


Sutradan je patuljak video princezu kako plače i kako je njena haljina pocepana.
Nije mu bilo žao što se to desilo pa ju je zapitao, a ona mu je odgovorila: "Patuljče kako to, ti si jako ružan ali imaš poštovanje drugih i imaš puno prijatelja, a ja, koja sam princeza i koja sam najlepša u kraljevstvu nemam nikoga?"
Objasnio joj je patuljak da je ona ohola i gorda, takođe ne voli  ljubav i sve lepo. Molila ga je da joj pomogne i izvinjavala mu se što je bila bezobrazna prema njemu. I patuljak je odlučio da joj pomogne.
 

 

LEKCIJA 1
 

Da bi se popravila treba da oprostiš sebi, da popričaš sa svojom dušom, pa poštuješ druge i ceniš njhove savete.

Da pomogneš nekome ako mu je potrebna pomoć.


Da ostvaruješ prijateljstva.
 

 


I tako su počela prva predavanja. Patuljak se potrudio da sve bolje razume i napravio je nekoliko testova da vidi da li je razumela, i ona se stvarno popravila posle nedelju dana.
   

 

LEKCIJA 2       
   

Ne želi previše, nauči se da budeš skromna.
 

Budi srećna i malim znakom pažnje.
   

Raduj se životu i svakom izlasku sunca.
   

Raduj se svakom vremenu koje ćeš provesti sa svojim dragim osobama.
 


I posle  5 dana ona je bila sasvim druga osoba. Patuljak je bio zadovoljan i rekao joj da ima samo još jedna, ali najteža lekcija.
Princeza je bila beskrajno zahvalna patuljku i svakim danom pokazivala je sve više interesovanja da savlada sve svoje mane. I poslednja lekcija počinjeeeeeeeeeeeeee.
 

LEKCIJA 3

 

Neguj mir u sebi.
   

Budi staložena.
   

Kontroliši svoje pokrete.
   

Neguj lepe misli u sebi.
   

Veruj u sebe i svoje kvalitete.
   

U svom srcu neguj cvet lepih emocija.
   

I  NE LAŽIIII!
 


“Ja ti u ovoj lekciji ne mogu pomoći, ovo je stvar tvog prihvatanja",  rekao je patuljak.
Završni ispit je položila sa 5.00 i bila je sasvim druga osoba. Vratila se kod svog oca u kraljevstvo i na kraljevo iznenađenje, video je mnogo  mirniju i drugačiju ćerku. Bio je iznenađen i do neba zahvalan patuljku. 
Kada je princeza otišla da mu se zahvali na dobroprimstvu i savetima, on ju je zaprosio i na njegovo iznenađenje ona je odmah pristala. Kralj takođe nije imao ništa protiv.
Venčanje je bilo za nedelju dana i na kraljevo i princezino iznenađenje patuljak se pretvorio u predivnog princa.
 

princ i princeza

 


I tako su živeli srećno do kraja ljubavnih, divno dugih života, i sa divnom decom do divnog kraja života.

 


Volite i vi sebe !!  
!!!!!! OTKRIJTE SEBE I SVE SVOJE TAJNE !!!!!!!

 

 

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE