Istorija i simbolika poljupca


O ranoj istoriji poljupca ne zna se mnogo.

Četiri vedska teksta na sanskritu, napisana u Indiji 1500 godina pre Hrista, opisuju ljubljenje. To, naravno, ne znači da su Indijci izmislili poljubac, niti da je on tada nastao. Jednostavno, umetnici i pisci su ljubljenje smatrali isuviše intimnim da bi ga prikazivali u svojim delima.

„Mahabharata“, drevni sanskritski ep Indije, opisuje poljubac u usta kao znak naklonosti.
„Mahabharata“ se prenosila usmenim putem, sa kolena na koleno, stotinama godina, dok nije zapisana 350. godine. I čuvena „Kama Sutra“, nastala u šestom veku, opisuje različite poljupce. Interesantno je da savremeni indijski filmovi ne prikazuju ljubljenje.

Antropolozi koji smatraju da je poljubac naučena forma ponašanja, smatraju da su Grci „upoznali“ ljubljenje kada je Aleksandar Veliki napao Indiju 326. godine pre Hrista.

U petom veku pre Hrista, Herodot navodi da su Persijanci osobe istog ranga ljubili u usta, dok su one koji su pripadali nižem rangu-ljubili u obraz. Persijanci su odbijali da ljube Grke u usta, zato što je u drevnom Egiptu krava bila sveta životinja, a Grci su jeli govedinu.
 

mornarski poljubac


Rimljani su poljupcima pozdravljali članove porodice i prijatelje. Oni su praksu ljubljenja proširili na veći deo Evrope i sever Afrike. Poljupci su služili i da se zapečate ugovori, a parovi su se venčavali poljupcem pred okupljenima. Ta praksa se zadržala do danas.

Poljupci se spominju i u Starom Zavetu, gde Jakov ljubi slepog Isaka i krade bratov blagoslov. Ljubljenje se spominje i u čuvenoj „Pesmi nad pesmama“.

Dok je na Zapadu poljubac danas uobičajena stvar, u većem delu Azije su poljupci u javnosti i dalje tabuisani i parovi se ne ljube u javnosti.


Čuveni „eskimski poljubac“ nije karakterističan samo za Inuite, već i za brojna plemena Pacifika, a kod Maora je ova vrsta poljupca  ritualni pozdrav.
 

 


Preuzeto sa: www.dobreprice.rs
Izvori: www.psychologytoday.com, www.kissingsite.com

 

 

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE