Činjenice o ljubavi koje niste znali


1. Monogamija postoji u životinjskom svetu

Iako za sebe smatramo da smo verna bića, nismo jedini - vukovi, labudovi, giboni, crni lešinari, albatrosi i termiti su samo neke od životinja koje ostaju s partnerom ceo život.


2. Potrebno je do četiri minuta da odlučite da li vam se neko dopada ili ne.


3. Kada zaljubljeni gledaju jedno drugo u oči, otkucaji njihovih srca se sinhronizuju.


4. Neurološki efekti zaljubljivanja su slični dejstvu kokaina.

Istraživanje je pokazalo da zaljubljivanje pokreće više vrsta hemikalija koje uzrokuju euforiju, a one istovremeno stimulišu 12 zona u mozgu.
 

zivotinjska ljubav5. Zagrljaji oslobađaju oksitocin, takozvani hormon ljubavi. Istraživanje pokazuje da doza oksitocina može značajno da umanji glavobolje, a kod nekih bol potpuno nestaje za 4 sata.


6. Čak i gledanje slike osobe koju volimo, umanjuje bol.


7. Veće su šanse da ljudi koji su podjednako atraktivni završe zajedno.

Eksperiment pokazuje da ljude više privlače oni koji su na istom nivou atraktivnosti kao oni, ili, drugim rečima, podjednako društveno poželjni. Čak iako se parovi razlikuju u stepeni atraktivnosti, jedno od njih će to kompenzovati nekim drugim društveno poželjnim kvalitetima.


8. Veze parova koji su previše slični verovatno neće potrajati: http://www.dailymail.co.uk/news/article-2279003/Opposites-DO-attract-Psychologists-say-couples-similar-likely-last.html

baka i deka


9. Slomljeno srce nije samo metafora- raskid, razvod, gubitak voljene osobe, odvojenost od osobe koju volimo, izdaja… su samo neke od stvari koje mogu da dovedu do „sindroma slomljenog srca“.

Ovo stanje dovodi do bolova u grudima i gubitka daha. Često se meša sa srčanim udarom i češće pogađa žene nego muškarce.


10. Romantična ljubav, povezana sa euforijom, zavisnošću od osobe koju volimo, leptirićima u stomaku- traje samo oko godinu dana. Nakon tog perioda, počinje stadijum „posvećene ljubavi“.


11. Studije pokazuju da zaljubljeni u početnoj fazi zaljubljenosti imaju niži nivo serotonina, hormona povezanog sa osećanjem sreće, i viši nivo kortizola, hormona povezanog sa stresom.

To je slično osobama koje imaju opsesivno-kompulsivni poremećaj (OCD), što objašnjava čudno ponašanje kada se zaljubimo.

koraci ka zaljubljenosti

 


12. Razmišljanje o ljubavi i seksu podstiče kreativnost


13. Vezanost + briga + intimnost = savršena ljubav, po triangularnoj teoriji  ljubavi.


14. Privlačno lice ima prednost u odnosu na privlačno telo u dugim vezama.


15. Kada osobu koju volimo držimo za ruku, oslobađamo se stresa i bola.


16. Izražavanje zahvalnosti onima koje volimo izaziva sreću: http://www.youtube.com/watch?v=oHv6vTKD6lg

zaljubljenost


17. „Leptirići“ u stomaku su pravi i uzrokuje ih adrenalin.


18. I potpuni stranci mogu da se zaljube jedno u drugo, gledajući se u oči.
Izvor: www.dobreprice.rsPOVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE