Šri Činmoj: Šta je svest?


Svest je unutrašnja iskra ili unutrašnja karika u nama, zlatna karika unutar nas koja povezuje naš najviši i najprosvetljeniji deo sa našim najnižim i najneprosvetljenijim delom. Svest je karika koja spaja Nebo i zemlju. Sad, gde je Nebo? Ono nije na nekom visokom spratu ili negde daleko. Nebo je u našoj svesti. Ali, svest koja povezuje zemlju i Nebo je božanska svest.

 

Obična ljudska svest će nas povezati jedino sa nečim veoma, veoma ograničenim, a istovremeno i veoma prolaznim. Na sekundu ćemo moći da usredsredimo pažnju na neku drugu osobu, a potom će se naša koncentracija izgubiti. Ali, kad imamo posla sa unutrašnjom svešću, koja je bezgranična, prosvetljena, preobražena svest, tad naša usredsređena koncentracija može da traje i traje i traje.

Svest je samo jedna. Ona udomljuje tišinu i udomljuje moć. Kad udomljuje tišinu, ona udomljuje svoj pravi oblik. Kad udomljuje moć, ona ispoljava svoju unutrašnju stvarnost.

Kakva je razlika između ljudske svesti i božanske svesti?

Ljudska svest je sačinjena prevashodno od ograničenja, nesavršenosti, okova i neznanja. Ta svest hoće da ostane ovde, na zemlji. Nju raduje ono konačno: porodica, društvo, zemaljski poslovi. Božanska svest je sačinjena od mira, blaženstva, božanske moći i tako dalje. U njenoj prirodi je da se neprekidno širi.

 

Ljudska svest oseća da nema ničeg važnijeg od zemaljskog uživanja.

Božanska svest oseća da nema ničeg važnijeg i značajnijeg od nebeske radosti i blaženstva na zemlji.

Ljudska svest nastoji da nas ubedi da nismo ni blizu Istini ili ispunjenju. Ona nastoji da nas navede da osećamo da je Bog na nekom drugom mestu, milionima kilometara daleko od nas. Ali, božanska svest nas navodi da osećamo da je Bog baš ovde, u svakom životnom dahu, u svakom otkucaju srca, u svima i svemu što nas okružuje.


Da li bi, molim te, mogao da ukratko ispričaš nešto i o različitim stanjima svesti?
 

Postoje tri osnovna stanja svesti: džagriti, šapna i šušupti. Džagriti je budno stanje, šapna je stanje sna, a šušupti je stanje dubokog sna. Kad smo u budnom stanju, naša svest je usmerena ka spolja; kad smo u stanju sna, naša svest je usmerena unutra; kad smo u stanju dubokog sna, naša svest luta Onostranim.

Postoji takođe i četvrto stanje svesti, turija, što znači transcendentalna svest.
Ta svest nije ni spoljašnja ni unutrašnja; a istovremeno, ona je i spoljašnja i unutrašnja.Izvor:
www.srichinmoy.org

 

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE