Duhovne pouke starca Pajsija svetogorca


Monah alkoholičar

Nekada je na Svetoj Gori živeo jedan monah koji se podvizivao u Kareji. Svakodnevno se opijao i postao je uzrok sablažnjavanja hodočasnika.

Jednog dana je umro i neki vernici su osećajući olakšanje otišli kod starca Pajsija da mu prenesu, sa posebnom radošću, da je konačno rešen ovaj veliki problem. Otac Pajsije im je odgovorio da zna za smrt monaha, jer je video ceo legion anđela koji su došli da mu preuzmu dušu. Hodočasnici su se čudili i negodovali, a neki od njih su pokušavali da objasne starcu Pajsiju o kome je reč, misleći da ih starac nije razumeo.

Starac Pajsije im je ispričao: „Ovaj monah je rođen u Maloj Aziji, neposredno pre pogroma stanovništva, kada su Turci otimali svu mušku decu. Da bi ga sačuvali, roditelji su ga nosili sa sobom na žetvu, a da ne bi plakao sipali bi mu malo rakije u mleko posle čega bi spavao. Zato je rastući postao alkoholičar. Posle saveta mnogih lekara da ne treba da se ženi i stvara porodicu, došao je na Svetu Goru i postao monah. Tamo je našao jednog starca i rekao mu da je alkoholičar. Starac mu je savetovao da čini metanije i molitve, i da preklinje Bogorodicu da mu pomogne da smanji piće za jednu čašicu.

Posle godinu dana je uspeo uz podvizivanje i pokajanje da smanji piće sa 20 čašica koliko je pio dnevno, na 19 čašica. Nastavio je podvig i tokom više godina je postigao da pije 2-3 čašice dnevno, od kojih bi se ipak opet opijao. “


Godinama su ga svi smatrali monahom alkoholičarom koji sablažnjava hodočasnike, ali je Bog u njemu video borca podviznika, istrajanog u borbi da smani svoju strast.

Ako ne znamo razloge i nečiji uloženi trud da bi postigao ono što želi, sa kakvim pravom osuđujemo njegov pokušaj?


 

 

Pogledajte ruski dokumentarni film o vidovitom i čudotvornom Ocu Pajsiju sa Svete Gore:

 

 

 

 

 

Priča preuzeta sa: svetatrojica.wordpress.com

Video: youtube.com

 

 

 

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE