KOSHE – 5 slojeva koji pokrivaju vašu DUŠU


Prema drevnim spisima, svako od nas ima energetske slojeve ili omotače znane kao „Koshe“ koji se protežu od periferije tela do središta sebstva: utelovljene duše. Svaki sloj predstavlja jedan aspekt našeg bića, pa tako imamo: Annamaya Koshu, Pranamaya Koshu, Manomaya Koshu, Vijnanamaya Koshu i Anandamaya Koshu.

Koshe nam predstavljaju okosnice sagledavanja nas samih. Kako idemo dublje putem meditacije i ostalih praksi, prodiremo kroz svaki sloj kao da ljuštimo slojeve luka, i naša svest naposletku stiže do srži, našeg Istinskog Sebstva.
Svaki sloj je proizvod energije kojom se hrani. Počevši od našeg krajnjeg sloja, Annamaya Kosha koja je sastavljena od hrane, Pranamaya Kosha od prane, Manomaya Kosha od misli, Vijnanamaya Kosha od mudrosti i  Anandamaya Kosha je iskušena kao večno blaženstvo.

„Večno je Brahman. Iz tog Sebstva nastao je prostor, iz prostora vazduh, iz vazduha vatra, iz vatre voda, iz vode zemlja, iz zemlje biljke, iz biljki hrana, iz hrane ljudsko telo. Ovo ljudsko telo, sastavljeno iz esencije hrane, je fizičko sedište Sebstva.“ - Taittiriya Upanishad
 


Istražimo svaku Koshu pojedinačno:


Annamaya Kosha – fizičko telo

„Anna“ znači „hrana“ i „maya“ znači „oblikovano od“. Annamaya Kosha je sačinjena od hrane koju konzumiramo i predstavlja fizičko telo. Fizičko telo obično zbunjuje ljudsko biće i navodi ga na neznanje. Većina ljudskih bića svoju svesnost i posmatranje zaustavlja na ovom nivou. Način na koji se utiče na ovu koshu jeste tako da se svoja pažnja usmeri iznad fizičke dimenzije, odnosno da se osete svoji unutrašnji procesi. Jednom kada počnemo biti svesni svog tela, dolazi do osećaja veće usidrenosti u sadašnjem trenutku.


Pranamaya Kosha – energetsko telo


chakreNakon praktikovanja yoge, meditacije ili bilo kakvih duhovnih praksi, mogu se osetiti talasi energije koji protiču kroz telo, odnosno može se uočiti kontakt sa vitalnom energijom, tj. Pranamaya Koshom. Prana ili Chi se pokreće kroz telo u mreži energetskih kanala. Ona nadzire pokretanje krvi, tečnosti, probavu, respiratorni sistem itd. Držeći um i telo zajedno, ova vitalna sila je ključna u održavanju funkcije srca i pluća. Kada prestaje da funkcioniše, fizičko telo ne može više da obavlja svoje operacije. Svesno disanje, naizmenično disanje kroz nosnice ili abdominalno disanje, mogu da pospeše protok prane u sistemu i usklade energetsko telo.

„Dah je dakle pravi znak života. To je životna sila u svima, i ona određuje koliko ćemo živeti. Oni koji sagledavaju dah kao dar Svemogućeg, živeće pun vek života.“ - Shvetashvatara Upanishad


Manomaya Kosha – mentalno telo


Manomaya Kosha je sastavljena od misaonih procesa, osećanja, akcija te svakodnevnih čulnih impulsa i stimulacija. Ovo telo vodi naše instinktivne impulse i proizvodi individualne želje. Svake noći kada odemo na spavanje, Manomaya Kosha se privremeno isključi i regeneriše. Neke životinje funkcionišu sa ovog nivoa kao i ljudi u stanju kome. Kada je čovek u komi, možemo uočiti da prva dva sloja funkcionišu aktivno ali zbog gašenja mentalnog tela (treći sloj) ne uočavamo kretanje. Kada pomno proučimo sastav Manomaya Koshe, možemo uočiti određene uzorke koji zauzimaju oblik ponavljajućih misli, u smislu percepcija, reakcija i mišljenja u životu.

Meditiranje mantrama je jedan od načina na koji se može pročistiti ova kosha, kao i preispitivanjem istinitosti uverenja  ili fokusiranjem disanja i centriranjem u sadašnjem trenutku. Sve su to neki od načina na koji se postiže zdravlje ove koshe. Može se uočiti da proširene, slobodne i pozitivne misli pospešuju funkcionisanje ove koshe, dok one koje nisu u skladu sa našom prirodom ili negativne misli, iscrpljuju energiju. Za one koji žele više proučiti ovaj sloj mogu se poslužiti radom Byron Katie i savladati Ho'oponopono tehniku.

 

auraVijnanamaya Kosha - telo mudrosti


„Unutar mentalnog sloja, sačinjenog od talasa misli, postoji sloj mudrosti. Ima istu formu, sa verom kao glavom, pravednošću kao desnom rukom i istinom (jasnoćom) kao levom. Praksa meditacije je njeno srce, a diskriminacija njen temelj. Mudrost znači život nesebičnog služenja. Čak i bogovi traže duhovno znanje. Oni koji postignu znanje su slobodni od greha (pogreške) i nalaze sve svoje nesebične želje ostvarene.“ - Shvetashvatara Upanishad

Samo nakon odstranjivanja blokada u donje tri koshe možemo iskusiti dublje uvide u telo mudrosti ili kako ga još neki nazivaju - telo vibracije. Ovaj sloj je sastavljen od intuicije, svesnosti, višeg intelekta, svesti.


Tada biće prestaje da se poistovećuje odnosno identifikuje sa mislima i postaje svedok misli i ostalih procesa koji se mogu posmatrati.
Umesto osećanja i delovanja, dolazi do odabiranja osećanja i delovanja. Oni koji su praktikovali npr. Theta isceljivanje mogu potvrditi iskustva koja ukazuju na promene u ovom vibracijskom telu.

Telo mudrosti dopušta da se odmaknemo od trenutne situacije i sagledamo je iz  šire perspektive i osećaja unutrašnjeg znanja koji dolazi iz ovog tela. Biće koje ne deluje sa ovog nivoa ne zna kako da donosi odluke, nedostaje mu kreativnost i ima slab osećaj za prosuđivanje. Praksa govorenja istine, proučavanje svog sebstva, odanost Bogu ili nesebično služenje, pomažu u pročišćavanju ovog sloja.


Anandamaya Kosha – telo blaženstva

„Unutar njega je sloj blaženstva koji ima istu formu, sa radošću kao glavom, zadovoljstvom kao desnom rukom i uživanjem kao levom. Blaženstvo je srce i Brahman je temelj. Oni koji negiraju Svemogućeg, negiraju sebe, oni koji ga potvrđuju, potvrđuju i sebe. Mudri, ne oni bez mudrosti, uviđaju Svemogućeg.“ -  Shvetashvatara Upanishad

Prvi sloj nakon Istinskog Sebstva, odnosno Centra Svesti, jeste telo blaženstva. To je svesnost bivanja kao celovito i integrisano biće, onakvi kakvi jesmo. Sreća i radost iskušene su kao prirodno stanje bića. To je finalni sloj koji stoji između individualne svesti i Univerzalnog Jedinstva, svedočanstvo ljubavi između Shive i Shakti. Ovo stanje blaženstva može se iskusiti u stanjima duboke meditacije ili potpune uronjenosti u ono što trenutno radimo.


kosheDa bi osvestili ovaj sloj dubljih znanja, potrebno je nevezivanje i posvećenje. Različite slojeve iskušavamo u različitim trenucima. Yoga, pranayama, meditacija i ostale tehnike koje se praktikuju često, kao i proučavanje učenja majstora poput Muđija, Gangađi, Papađija, Mohanđija, Eckharta Tolle-a itd. mogu nam pomoći da izbalansiramo i osvestimo našu multidimenzionalnu prirodu.

Uz pomoć vežbi disanja budimo Pranamaya koshu. U meditativnim stanjima, aktiviramo svesnost Manomaya Koshe. Nadalje, inteligentno i logičko sebstvo koje nas navodi da sednemo i meditiramo, takođe može biti priznato i osvešćeno. Ovo priznanje ili prihvatanje aktivira Vijnanamaya Koshu. Nakon potpune realizacije ovih slojeva, dolazimo do osvešćivanja Anandamaya Koshe – dimenzije blaženstva, celovitosti, zadovoljstva.

Ovih pet slojeva se u nekim spisima još deli u tri – fizičko telo (annamaya kosha) je nazivano grubo ili materijalno telo. Tri srednja sloja (pranamaya, manomaya i vijnanamaya koshe) sastavljenje su u sferu suptilnog/finog/astralnog tela. Anandamaya kosha je nazivana uzročnim/kauzalnim telom.


Kada postanemo svesni svakog sloja svog bića, počinjemo da funkcionišemo kao celovito, izbalansirano biće i postajemo svesni svoje prave prirode.

 

 Autor: Sonali Bansal

Prevod: Saša Iris Pavan


Iris Pavan  Sveprisutno nitko i ništa, koje se odražava kao djevojka od 22 godine, porijeklom iz Hrvatske. Prevođenje i pisanje neke su od ekspresija koje se spontano izražavaju kroz Iris.

 

 

 

 

 

 

 

 

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE