MLAD MESEC – 15. jul - BITKA ZA NAŠ DOM


Mlad mesec znači novi početak i kraj mesečevog kruga od 28 dana. To je noć kada se mesec ne vidi, nestao je, ispraznio se energijom, i postao dečak koji je spreman za novi igru oko zodijaka. Čini se da je mesec  tada izgubljen na nebu iznad nas, da ga sunce ne obasjava, međutim upravo sunce i mesec su u ovom slučaju priljubljeni jedno uz drugo, na istom su stepenu, frekvenciji, i astrološki u istom znaku.  Sve karte na stolu su otvorene i s pravom se prave planovi za budućnost. Tada dolazi do konfrontacije između starog i novog tako što stare navike i verovanja bivaju upražnjene u nove i inventivne načine ka ostvarenju napretka.

 

Pravo je vreme za novi početak, pa olovku u ruke da napravite listu obaveza i planova. Mesec kao pokazatelj naših impulsivnih i oduševljenih emocija zna da svi zamišljeni projekti neće u potpunosti uspeti, ali je najpametnije napraviti plan i sprovoditi ga u sledeće 2 nedelje, do sledećeg punog meseca 31. jula.


Vreme mladog meseca je izuzetno moćno, ali se ovaj nalazi između 2 puna meseca u julu (1. i 31. jul), te je njegova energija utoliko uvećana.

Mlad mesec 15. jula će biti kompleksan, sve su planete uključene u sliku i stvaraju aspekte jedna između druge. Od napetih, neočekivanih prevrata do snažnih iskazivanja emocija, koje opet imaju karmički splet okolnosti. Mesec se zajedno sa suncem nalazi u senzitivnom Raku, tamo gde je kod svoje kuće, na svom ognjištu , potpuno spreman da iskaže ono što želi i oseća. Naš dom, naša kuća je naša sloboda. Naša porodica, roditelji, familija su temelj naših emocija.  Mesec u Raku se odmah zapita “Koliko hranimo sebe, a koliko druge? Da li više obraćamo pažnju na potrebe drugih, a mnogo manje na lične?”,  i pre svega, “Gde je naš dom, gde se osećamo sigurni?”

mesec i emocijeMesec u Raku jednostavno kaže da je naš dom u našem srcu. Prva stvar koju vidimo na slici mladog meseca u Raku je da se većina planeta nalazi u vodenim znakovima Raku, Škorpiji i Ribama. Ljudsko telo samo po sebi sadrži 75 vode, a ona je direktno povezana sa našim emocijama, drugom čakrom na telu zvanom Svadhisthana (tačka tri prsta ispod pupka). Kod julskog mladog meseca, pre svega ćemo početi da reflektujemo tačke u telu gde nam je potrebno zalečenje emocija. Mlad mesec u Raku je specijalan, naše srce će početi da peva ljubavnu pesmu, tako da ćemo osetiti veliki mir onog trenutka kada budemo ispoljili svoje emocije i upravo izgovorili šta želimo u našem životu. Događaj ili osoba koji su nas u prošlosti povredili, sada im je potrebno potpuno oprostiti.

Enormno je velika  energija opraštanja,  puštanja i zalečenja napetih emocija koje su vas povredile, i naterale da nosimo prepun ranac strahova dalje kroz život. Zato pronađite mir sa svojim neprijateljem, oprostite prošlosti da biste imali bolju budućnost. Ovo je bila velika godina za sve nas, godina iznenadnih promena i otkrića nas samih. Vreme kada smo došli do korena šta želimo da budemo u životu bez spoljnih uticaja. Godina u kojoj živimo našu ličnu istinu. Sve je bilo prepuno strasti, povećane temperature u telu, iznenađenja, pa su nekome novi partneri pali s neba, bilo je šansi da se podsetimo prošlosti, pa ukoliko smo bili hrabri i odoleli izazovima naš život je potpuno drugačiji otkad smo zazvonili na vrata 2015. godine.

Sada je našim životima potrebno vreme, jer sama izreka kaže “Ukoliko imamo hemiju, potrebna nam je jedna druga stvar – vreme. Ali vreme je kurva.“, isto kao i karma.

Julski mlad mesec i sunce imaju sliku mitskih blizanaca Kastora i Poluksa  koji su ušli u bitku za resurse, hranu, sklonište, zemljište, u istorijskom periodu krize koja je promenila planetu zemlju. Prava slika bitke za sopstveni dom između partnera, rođaka, familije, oko ideologije novca, stana, kuće ili podele zemljišta. U svakoj borbi postoji pobednik, ali pobeda ne dolazi bez bitke. Vreme je za rasprave koje povećavaju mentalnu snagu i aktivnost, pa je u ovim trenucima potrebno biti hrabar, lukav i smeo da biste ostvarili pobedu, ali usput se moramo suočiti sa povredama i nasiljem.  To nas upravo zapita “Koliko daleko bismo otišli da bi smo pobedili?” 


Udahnite duboko sada, jer naše emocije će uskoro toliko biti zagrejane da će proključati.


MLAD MESEC U ASPEKTU SA PLANETAMA

mesec i covekOno što prvo uočavamo na astrološkoj karti mladog meseca i sunca je da su opterećeni teškim aspektom od Urana iz Ovna. Opisana bitka će se dogoditi munjevito sa strane gde to najmanje očekujete, i može značiti samo jedno - promenu. Okolnosti u karijeri, zdravlju, poslu, ličnom odnosu sa partnerom ili prijateljem, lokacijom gde živite, ili u nekom drugom slučaju. Koliko je ekstremna ova promena, pokazaće koliko ste vi spremni da se adaptirate na nju. Jedino adaptacija na promenu je prihvatljiva, jer alternativa neće nimalo biti prijatna. Upotrebite kameleona u sebi, adaptirajte se na okolinu i promene koje slede. Uran iz Ovna će povećati nervozu i tenziju, pa će reakcije biti iskazane na način na koji nikada ne bismo prepoznali sebe. Iznenađujuće je šta su ljudi spremni da urade kada se suočavaju sa drastičnim promenama u doba krize.

 

Saturn u Škorpiji je taj koji će nas naterati na stremljenje ka sigurnosti i pokazaće nam način kako da prevaziđemo krizu. Naći način da zaštitite sebe je biti jednostavan i realan. Neki od nas će krenuti da posvećuju poslu još više, da ostvaruju prekovremene sate da bi platili račune koji su se nagomilali tokom odmora i letovanja. Možda upravo Saturn objašnjava oko čega se borimo, gde postoje problemi  koji se inteziviraju, strahovi koji isplivavaju i koje povezuje mlad mesec sa ljubavnim plesom Jupitera i Venere.

Jupiter i Venera su još tu jedno pored drugog u Lavu. Ljubav i strast su prepuni vatre, jer ovo je definitivno leto ljubavi, i mnogi od nas će osetiti mlad mesec duboko u našim srcima. Koliko puta smo rekli sebi da smo upoznali pravu osobu u pogrešno vreme, sigurno toliko da ne možemo ni da prebrojimo. To je upravo ono što ćemo znati ovog meseca, upravo ko je prava osoba u pravom trenutku. U ovom vremenu gubimo osećaj da lažemo sami sebe, jer istina uvek teško ispliva, ali će ipak začiniti noćni vazduh mladog meseca. To će biti trenutak kada će sve doći na svoje mesto, i sve konfuzije u poslednjih nekoliko godina će se rešiti, što nam omogućava da shvatimo i razumemo lekcije koje smo proživeli. Saturn je sada tu da nas podseti na stare ljubavi, na nedovršene karmičke veze, na strahove koje smo doneli iz prethodnih godina, na hrabrost koju nismo ispoljili kada je trebalo da se suočimo sa istinom. Kao stari ponavljač lekcija Saturn nas podseća na kajanje za odlukama koje smo dugo čekali da se ostvare, na šanse i veze koje smo izgubili, na osećanja nedostajanja, na samoću, i izolaciju Ukoliko ne vidite izlaz iz te slabosti, uvek postoji prolaz, a to je ljubav prema sebi ili jednostavno recite sebi “Ja sam vredan ljubavi”

Motivacija će u ovim trenucima nedostajati, Saturn će zahtevati naporan rad da se održi trenutna veza, posao, ili neka druga vrednost života. Ovo nije vreme da se ignorišu naše obaveze naručito prema voljenim osobama. Ukoliko se osećate loše i imate potrebu za ljubavlju, neko blizak vama će morati da nauči da vam pruži podršku, jer ukoliko to ne uradi, vi ćete se osećati razočarano i iznevereno. Osećanja pripadnosti, protekcije i sigurnosti su sada najvažnija da nas zaštite od Saturna iz Škorpije koji je udario po Veneri, a ona samo što nije započela svoj uspavani ples u prošlost koji počinje 25. jula.   
 

 

mesec na nebu

 MARS I MERKUR SU STIGLI NA PLUTON

Mlad mesec ima svoje saveznike u Merkuru i Marsu koji su jedan uz drugog stali rame uz rame u Raku. Osobe koje natalno imaju ovaj aspekt su brzih misli i refleksa a pre svega oštrog jezika, oni prave odlučne odluke onda kada svi drugi oklevaju. Njihovo grupisanje u Raku nas tera ne samo da osetimo naše emocije veoma duboko u srcu, već i da ih što pre ispoljimo na pravi način. Tokom mladog meseca osećamo potrebu da reči iz našeg srca govore same za sebe. Sjedinjavanje Marsa i Merkura u Raku je toliko moćan aspekt ovih dana, posebno jer je pod uglom od 180 stepeni u odnosu na Plutona u Jarcu. Neverovatno, mafinestacija ovog sjedinjavanja Marsa i Merkura u opoziciji sa Plutonom se dešava na dan objavljivanja slike Plutona sa svemirske letelice “Novi Horizont” koju je lansirala NASA pre nešto manje od 10 godina. Ova misija je upravo prodorni skok u istraživanju dubokog svemira, otkrivanju tajni i rešavanju misterija.

Da li vam ovo liči na simboliku Marsa i Merkura, snagom volje i motorike, došli smo do komunikacije sa najudaljenijom planetom našeg solarnog sistema. Pluton jeste poslao srce ka zemlji, ali je ka Marsu i Merkuru poslao agresivan i provokativan pristup komunikaciji. Kao trasformator naših života će intezivirati argumente, debate, i pregovore. Ovo su potecijalne pretnje i zastrašivanja koje su dovele unutrašnje sukobe na otvoreno. Sve to ima sliku operacije hirurškim rezom, fikcije o tome ko je u pravu, dal je šija ili je vrat. Potrebno je ovom eksplozivnom energijom rukovoditi se na duhovnom i spiritualnom nivou uz pomoć Neptuna u Ribama kao medijatora između zaraćenih strana Marsa, Merkura i Plutona.

Julski mlad mesec pokazatelj je polariteta u nama, bitka između dobrog i lošeg, ljubavi i mržnje, između leve strane mozga – realnog i desne strane mozga – podsvesnog. Balansiramo između optimizma, tražeći lepu stranu života i odjednom eksplodiramo puni naboja, jer nas je sopstvena senka uhvatila pod svoje. Mašta je pravi kanal koji treba da upalimo, i praktično da sve iznova stavimo na papir, platno ili note, jer emocije ovog mladog meseca su toliko obojene raznim bojama da nas jedino kreativnost može dovesti do pravog početka. Ovo su pokretačke emocije koje imaju veliku energiju, pa život liči na partiju šaha. Lako je biti pijun, a nekada i kraljica. Sa ovim mladim mesecom sve dolazi na svoje, ne samo da ćemo osetiti vrelu hemiju strasti i ljubavi, nego će i vreme biti na našoj strani.

Ovaj put pa sve do “Plavog” meseca 31. jula naše srce (naš mesec) igra da sačuva figure, jer je vreme da se matira u igri ljubavi.
 


 


Autor
:
ASTRO LAPIS LAZULI


Ukoliko želite da zakažete ličnu astrološku konsultaciju ili da saznate više o ovoj temi, možete kontaktirati autora teksta putem mejla astro.lapis.lazuli@gmail.com 

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE