Kako ovladati procesom RAZMIŠLJANJA?


Zamislimo na tren da ne postoji ego, da ne postoji podsvest, da ne postoje emocije, duša, Bog. Šta nam ostaje kad toga nema? Ostajemo sami sa čulima i mislima koje nam se trenutno vrte. Nekim mislima pokrećemo telesne senzacije koje smo sami svojim ranijim razmišljanjem i davanjem na značaju naučili i prihvatili kao obrasce ponašanja u datim situacijama. Ti obrasci su uglavnom kreirani da bi lakše podneli nepoželjna iskustva i imali trenutne i brze odgovore na njih. Čini nam se da se ti obrasci pokreću sami, da mi nemamo uticaj na ta ponašanja, da je to nešto jače od nas i izazvano van nas kao odgovor na ono što nam prenose čula u datom trenutku.

Mi ne komuniciramo samo svojim rečima, gestovima, izgledom, odećom nego i vibracijama odnosno energijom koje uglavnom nismo svesni. Naše srce je organ koji ima više neuronskih nego mišićnih ćelija i starije je nego mozak. Prve informacije koje primamo iz spoljašnje sredine primamo srcem. U većini situacija nismo svesni informacija koje srce primi, a te informacije se svode na ono što je dobro za nas i šta nam prija, a šta ne. Informacije o onome što nam ne prija preuzima lični um i tada nastaju razmišljanja i zapleti.

Trenutne misli su pokretač, njima i zadržavamo obrasce ponašanja, ali mislima i jedino mislima možemo trenutno zaustaviti te obrasce. Datoteke našeg iskustva nisu male i onu koju trenutno odaberemo postaje primarna. Setimo se nekog prijatnog doživljaja – stanja, i automatski se pokreću telesne senzacije dok ne pomislimo na nešto drugo. Isto se dešava kada prizovemo neko loše iskustvo. U realnom životu se događaju razne situacije i samo naše promišljanje o njima priziva obrasce. 

 

 

um

 

 

Šta ćemo odabrati u sadašnjem trenutku je samo na nama i nema veze sa onim što se spolja događa, jer smo u mogućnosti da sami biramo. Kada se pokrenu ti obrasci, telesne senzacije sprečavaju da razumemo energetske informacije koje i dalje primamo; prevedeno to znači da nismo svesni trenutka u kome smo, nego komuniciramo nesvesno u afektu. Naše ponašanje zavisi od toga šta i na koji način trenutno razmišljamo, da li nešto prihvatamo, negiramo ili je irelevantno.

Kada osvestimo mogućnost izbora i prihvatanja život postaje lična krecija, igra i tada smo svesni da u bilo kakvoj situaciji imamo izbor. Misli koje nam dolaze imaju samo onu težinu koju im sami dajemo, ni veću ni manju.

 

 

˝Jedna jedina misao deli nas od sreće ali isto tako i jedna jedina misao deli nas od tuge.˝

˝Postizanje mentalne stabilnosti i mira uma je jednu misao daleko od svih na zemlji... samo ako mogu pronaći tu misao.˝ – Syd Banks

Razumevanjem i prihvatanjem Tri principa možemo uhvatiti i usvojiti tu misao.

Za besplatan uvodni razgovor o Tri principa  sat vremena skypom ili telefonom prijavite se na mail: e1zemun@gmail.com

 

 

 Autor:   Ivan Ivanda, razgovorisaivanomtriprincipa.wordpress.com


ivan ivanda

Posvećen širenju  i razumevanju Tri principa koje je spoznao Sid Banks. Zahvalan na daru koji je Sid ostavio svetu.
 

 

 

 

 

 

 

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE