OSHO ~ Prihvatanje SEBE


Vi ne možete biti niko drugi već samo vi, koji ste. Opustite se! Postojanju ste potrebni baš takvi.
 
Jednog dana car je došao u vrt i video uvelo i umiruće drveće, žbunje i cveće. Hrast je rekao da umire jer ne može da izraste tako visoko kao bor. Obrativši se boru, car je saznao da vene jer ne može dati grožđe kao vinova loza. Loza je umirala jer ne može da procveta kao ruža. Uskoro je pronašao jedno rastinje, radosno srce, procvetalo i sveže.

Posle ispitivanja, dobio je ovaj odgovor:

"Smatram da se to samo po sebi podrazumeva, jer kada si me posadio, hteo si da dobiješ radost. Da si želeo hrast, grožđe, ili ružu - zasadio bi njih. Zato ja mislim da ne mogu biti ništa drugo nego ono što jesam. I trudim se da razvijam svoje najbolje kvalitete."


Ti si ovde jer si postojanju potreban takav kakav jesi! U suprotnom, neko drugi bi bio ovde. Ti si otelotvorenje nečeg posebnog, značajanog, nečeg veoma važnog.

 

zagrljajZašto moraš da budeš Buda? Da je Bog želeo drugog Budu, on bi proizveo toliko Buda koliko mu srce želi. Ali on je stvorio samo jednog Budu, to je dovoljno. Od tada nije stvorio drugog Budu ili Hrista. Umesto toga, on je stvorio tebe.
Razmisli, kolika je pažnja Univerzuma posvećena upravo tebi!

Ti si izabran - nije Buda, ni Hrist, a ni Krišna. Njihov posao je odrađen, oni su dali svoj doprinos postojanju. Sada si ti ovde da daš svoj doprinos.

Pogledaj  sebe. Ti možeš biti samo ti... nemoguće je da postaneš neko drugi. Možeš se radovati i cvetati, ili možeš venuti, ako ne prihvataš sebe.


 


Izvor:
bebamur.com

 

 

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE