Kako nastaje UMETNIČKO DELO?


Love Story je bila čista meditacija. Kada um nema nikakve projekcije, kada se stopiš sa božanskim u sebi i izvan sebe. Kada potpuno nestaneš, nema te, samo si deo postojanja. Reči su ograničene i suvišne da bi mogle opisati takvu lepotu, a ta lepota je sveprisutna i oduvek je bila ovde, samo je pitanje da li si je svestan.

Kao dete, kada bih pogledao u krošnju drveta veoma lako sam razlikovao preko trideset nijansi zelene boje i mislio sam da ako ja to vidim, da vide i svi ostali. Vremenom sam uvideo da većina ljudi ne gleda i ne vidi ni krošnju, a ni drvo, ni boje prirode, ni oblake, zvezde, ni vetar, kišu, ptice, disanje i pulsiranje celog postojanja – svega onoga što jeste oko nas, ono što jeste život i što jeste poklon – poklon toliko vredan da ne postoji način da ga kupiš.

Lepota sveta koju sam svakodnevno upijao bila je kao da gledam kroz kaleidoskop, sve u neprekidnom harmoničnom plesu boja, oblika i linija. Otvaranjem i prepuštanjem ka toj lepoti spoznao sam da je veoma važno osvestiti kakvu vibraciju daješ u ono sto radiš, jer ne mozeš dati ono što i sam nemaš u sebi.


Momenat dok sam fotografisao Love Story je bio momenat kada sam shvatio šta znači prepuštanje i dopuštanje da se nešto dogodi kroz mene. Dovoljno je bilo da ne stvaram prepreku i da postanem i ostanem prolaz kroz koji protiče ta prelepa kreativna energija. Jer samo tada nadolazi velika univerzalna poplava koja može postati slikarstvo, muzika, ples.

Uz prisustvo mira, harmonije i nežnosti. Samo ako otvorim svoje srce i dopustim da me obuzme zahvalnost za sve blagodeti postojanja koje me obasipa lepotom, samo tada su moguće bezbrojne dimenzije.Love Story projekat: www.milanzulic.com/2009/love-story
Umetnički opus Milana Zulića: www.saatchiart.com

 

 milan zulicAutor:
Milan Zulić (Sombor, 1972) je nagrađivani multimedijalni umetnik.

 

Izlagao je svoje slike, skulpture, fotografije, video i medija radove od 1992. godine na 29 solo i preko 100 kolektivnih izložbi širom zemlje i sveta.
 

 

 

 

 

 

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE