SUPTILNA TELA prema učenju Joge


Sem fizičkog, vidljivog tela čovek poseduje i suptilna tela ili nivoe bića.

To su: fizičko, mentalno, astralno i kauzalno telo. Mnogi imaju problem da razluče mentalno i astralno telo uglavnom zbog neodgovarajućih naziva na njihovom jeziku, pa zato navode samo fizičko, mentalno i kauzalno telo.

Fizičko telo se sastoji od pet elemenata
: zemlja, voda, vatra, vazduh i eter.

Astralno telo ima svoje elemente potpuno iste kao fizičko telo, samo su oni suptilni
. Astralno telo je sastavljeno od želja i karmi. Ono ima ista osećanja, isti intelekt, isto pamćenje kao i kompletno biće.

Unutrašnje sopstvo ne ostaje sa fizičkim telom, već prati astralno telo.

Želje koje su uskladištene u podsvesti i koje ne mogu da se ispune u svesnom stanju, izlaze u snu i pokušavaju da se ispune kroz astralno telo. Fizičko telo umire, ali astralno telo ide dalje.

Treće telo je mentalno telo. To je telo mašte, telo zamišljanja. Zamišljate nešto i istovremeno uživate u tome. Vaš um, vaše mentalno telo zamišlja kako ćete za tri sedmice ići na letovanje, kako će tamo biti sunce i kako ćete se kupati, ali nažalost ne znate da tamo sada pada kiša.

Mentalno telo može biti i opasno za vas, jer ako počnete nešto da zamišljate i ako se upletete u to, onda počinjete da povlačite poteze u skladu sa vašim projekcijama, željama i strahovima a da ne znate stvarnost.
 

 

astralno telo

 


Na primer, vi dođete i kažete mi da želite da živite u šumi a ja vam kažem da je bolje da ostanete u gradu. Onda vi počnete da objašnjavate kako je u gradu zagušljivo, gužva i nezdravo a da je u šumi čist vazduh, mir i tišina.

Na prvi pogled izgleda da ste u pravu.

Učitelj obično ne govori dva puta i pusti vas, a vi srećni odete u šumu. Ali nakon izvesnog vremena napadne vas neka životinja ili se otrujete sa pečurkama, ili se usled usamljenosti za koju niste dovoljno jaki, jave izvesne psihoze i košmari. Najgore od svega je što možda tada neće ni biti mogućnosti da se vratite u grad.

Zbog toga, pre nego što počnete da koristite svoje mentalno telo, ili pre nego što se upustite u uživanje u svom mentalnom telu, treba prvo da koristite Viveku (sposobnost razlučivanja) koja će vam reći šta to u stvari hoćete da uradite i kako će se to završiti.

 

Jako često će se desiti da ćete ono što ste do juče žarko želeli, sada želeti da što pre odbacite, kao što se to desilo majmunu koji je ukrao korpu.


MAJMUN I KOBRA

Krotitelj zmija je uhvatio kobru i stavio je u korpu. Majmun je bio uveren da su u korpi banane i kada je krotitelj zaspao ukrao je korpu i popeo se na drvo. Krotitelj je vikao da ostavi korpu jer će nastradati, ali majmun je bio uveren da su unutra banane, i kada je podigao poklopac kobra je izašla napolje...

 Autor: Paramahamsa Mahešvarananda
Izvor:
Božidar Stavrić facebook profil

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE