Život Trave - Mathilde Roussel


Francuska umetnica Mathilde Roussel ne bira uvek predvidive medije za svoj rad. Ona koristi papir, gumu, tkaninu,grafit... kao i polen, biljni nektar, mleko, rosu i pšenicu. Dok istražuje cikluse transformisanja organske materije, ova umetnica iz Pariza kreira efemerne radove koji takođe uključuje vreme kao medijum - propadanje i raspad su istovetno važni za jedan rad kao što su mu i nadređeni.

Dok mnogi od nas pokušavaju da shvate koje bi mesto u našim životima travnjaci i zelene površine  trebali da zauzmu, u "Životu Trave", Roussel koristi travu da bi izrazila svoj stavi o hrani.

U instalaciji, armature u obliku ljudskih figura su zasađene pšenicom, kao omaž egipatskoj mitologiji i bogu Ozirisu, bogu obnavljanja i regeneracije. Oziris je takođe personifikacija plodnosti zemlje i prirodnih ciklusa: smrti i rađanja, suše i plodnosti. Roussel govori o prirodnom svetu i kako on postaje deo nas kada ga unosimo kao hranu; pšenica koja prekriva čovekolike forme teži da prikaže suptilnu vezu između prirode, lanca ishrane i čovekovog tela u tom odnosu.
"Posmatranje prirode i svesnost o tome šta i kako jedemo čini nas osetljivijim na cikluse ishrane u svetu - obilje i glad - i dozvoljava nam da budemo fizički, intelektualno i duhovno povezani sa globalnom stvarnošću", kaže ova neobična umetnica.
 

zivot trave

© Matthieu Raffard

 

life of grass

© Matthieu Raffard

 

zivot trave izlozba

© Matthieu Raffard

 

zivot trave skulpture

© Matthieu Raffard"Život Trave" je izlagan na: Invisible Dog Gallery, Brooklyn, NY; the French Institute Alliance Française FGH Theater Hall, NY; Brooklyn Utopias: Farm City at The Old Stone House Gallery, Brooklyn, NY; and Cheekwood Botanical Garden & Museum of Art, Nashville, TN.

 

novasvest.com

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE