Razlika između SVESNOG i NESVESNOG shvatanja sebe


Ne poistovećujte se s unutrašnjim stanjem koje trenutno u vama preovlađuje.
To je razlika između svesnog shvatanja sebe i nesvesnog.

Ako momentalno, ili dugo, ili skoro uvek, osećate tugu, to je samo unutrašnje STANJE koje vas obuzima.
Umesto "tužna sam", prava dijagnoza je "ovo je osećaj tuge u meni".

Mi smo mnogo, bezgranično širi od stanja koja se u nama javljaju. Isto kao što se pojavi tuga, pojave se i razočaranost, beznađe, nesigurnost, ugroženost, ljutnja, ali i radost, želja, veselost, ushićenost... Sve to su stanja koja se u nama pojavljuju i nestaju, smenjuju ih druga. Sve to dolazi u naš Prostor Postojanja, kroz njega prolazi, odlazi. Ako možete da budete sada ljuti, a posle veseli, a onda tužni, pa da se potom smejete, onda ste od svega toga širi, veći, prostraniji, čim sve to u vas staje.

Neka stanja uspevaju da se u nama ukorene upravo zato što ih ne uočavamo kao stanja, već se sa njima poistovećujemo i dajemo im svoju energiju životnog postojanja da i ona, kao, prividno postoje.

cista svestNapravite svesnu razliku između "tužna sam" i "ovo je osećanje tuge" i ne analizirajte zašto je ona tu. Nesvesni um neprestano smišlja razloge zašto ste tužni, od neuzvraćene ljubavi do teškog života iz milion razloga, zato što je on nesvestan i jedino što može je da održava stanje nesvesti proizvodeći stanja koja tu nesvesnost održavaju.

Uočite sebe kao svesno Postojanje koje sve to može da vidi. I koje nije nijedno od tih stanja, već potpuno nezavisno i slobodno da ta stanja primi, ali i otpusti.

 

 


Preuzeto sa: Sandra Djeri facebook profil
Izvor: www.facebook.com/groups/640602599419318/

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE