Razgovor sa ANĐELOM ČUVAROM


Zašto ne mogu da se odvojim od očekivanja?

– Zbog straha.

Straha?

– Straha od odbacivanja. Nedostatak vere i ljubavi prema samoj sebi čini te nesigurnom. Tu nesigurnost želiš da upotpuniš stvarajući sliku o sebi u nekom drugom. Ako taj neko ne ispuni tvoja očekivanja onda je ta odgovornost na neki način prebačena, a opet boli i povređuje. Niko ne bi smeo prebacivati stvaranje slike o sebi u tuđe ruke. Samo potpuno izgrađena osoba, koja je u potpunosti u miru sa sobom, nema očekivanja.

Šta da učinim?

– Nauči da voliš sebe. Poštuj sebe. Izgrađuj se svakim danom. Ne potiskuj svoje snage, ne skrivaj nedostatke. Raduj se sa samom sobom. Uči. Pevaj. Pleši. Smej se. Čitaj. Trči. Voli se.

Ako mi je stalo do nekoga, kako da se odvojim od tog osećaja, odnosno kako... Ne znam ni kako bih postavila ovo pitanje. Znaš li ti šta to mene muči i kako da uopšte spoznam šta je to?

– Pusti. Pusti da se stvari događaju. Ne pokušavaj da kontrolišeš ljude i situacije. Ako te nešto povređuje i smeta, reci. Onaj ko čini greške ne može to znati dok mu to ne kažeš. Ako to čini namerno, otiđi. Mislim da i sama to možeš proceniti.

Podstiče li moja tolerancija ljude da budu previše slobodni? Da me uzmu zdravo za gotovo?

andjeo– Sloboda je ili dana ili nije. Ti odluči želiš li je dati i možeš li tako živeti. Sloboda je blagoslov koji daješ onome koga voliš. Ako onaj koga voliš nije slobodan, to zapravo i nije ljubav. To je „trebanje“ zbog vlastitih nedostataka...

 

Dozvoliti nekome da bude grub, bezobrazan, da potcenjuje, nije davanje slobode. Ako voliš sebe i daješ nekome slobodu, to ne znači da gubiš i samopoštovanje. Od tebe zavisi kome ćeš i koliko pružiti svog prostora. Odluka je ipak tvoja.

Znam. Ali ipak pitam se da li je dobro biti uvek ljubazan?

– Ljubaznost ponekad može biti skriveni osećaj slabosti prema nekoj situaciji ili osobi. U nemogućnosti da izgovoriš ono što zaista misliš, da kažeš istinu, skrivaš se iza ljubaznosti.

Šta da učinim kako se takve stvari ne bi događale?

– Deluj dok nije prekasno. Reci šta te muči. Ponašaj se u skladu sa svojim osećajima. Ako nešto ne želiš, nemoj to učiniti. Ako imaš želju to da učiniš, učini. Ali uvek, baš uvek, moraš biti spremna da  prihvatiš posledice svog delovanja.

Pa baš to i je problem. Bojim se da ne pogrešim.

– Ne postoje pogreške. Postoji samo tvoje gledanje na situaciju. Ništa se ne događa bez razloga, svaka situacija je tu zbog tebe. Svaka je baš kakva treba da bude, savršena.

Zar je baš sve moja odgovornost? Zar mogu biti glavni krivac za baš svaki događaj?

– Na neke situacije ne možeš uticati. Ali u svakoj imaš slobodu izbora kako ćeš reagovati. Tvoj je izbor. Uvek. Tvoja je slobodna volja. I ne zaboravi. Nikada, baš nikada nisi sama.
 Autori: Skarabej & Martina Tišljar Delić, druzenjesandjelima.com

Izvor:
alternativainformacije.com

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE