Sai Baba govori Zapadu: USKRS I MESO


Slaviti Uskrs i jesti jagnjetinu isto je kao kada bi vatrogasno društvo slavilo svoj dan tako što zapali neku kuću. Hrist nije jeo meso. On je bio odveć povezan sa svim bićima da bi On to mogao činiti.
Osim toga, to je u savršenoj suprotnosti sa naukom Ljubavi, koju je On propovedao.
Hrist je dobro poznavao odnose više vrste. On je znao da ako neki narod jede meso to ga vremenom uništava. Ali jednako kao ni Muhamed, on nije uspeo ništa da učini protiv običaja da se ljudi hrane mesom.

To u sebi krije veliku tragediju. Hrist je došao da bi među ljudima proširio ljubav, mir i bratstvo. No, njihove navike u vezi sa ishranom ostale su manje ili više nepromenjene.

To je između ostalog razlog zašto hrišćanstvo danas u čitavom svetu tako malo odiše duhovnšću i ljubavlju - ko jede meso, taj u sebi aktivira agresivne sklonosti. Nije čudo da su u oba svetska rata učestvovali skoro isključivo hrišćanski narodi i bez izuzetka oni što se hrane mesom.

isusJesti meso veliki je greh - kao prvo ubija se jedna visoko razvijena životinja, što u velikoj meri krši Zakon nenasilja, Ahimsu, koji ja podučavam. Kao drugo, uzimanje mesa uvek dovodi do povećanja agresivnog potencijala, koji je u svakom čoveku latentno prisutan. Povezano sa odgovarajućom negativnom ideologijom, to nužno dovodi do konflikta.

Zato se odreci zamisli da Uskrs slaviš uživanjem u jagnjetini ili nekoj drugoj vrsti mesa. Za Hrista bi to bio ubod u srce. Radije se potrudi da Ga prilikom tog praznika nasleđuješ i nastoj da razviješ poštovanje i duboku ljubav prema svim bićima.

Tako će Uskrs zaista postati praznik koji je vredan slavljenja!


 Preuzeto sa: Narajana Sai facebook profil

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE