ŠAMANIZAM – Ravnoteža Neba i Zemlje


Šamanizam je drevni način isceljenja te jedan od najstarijih poznatih oblika duhovnosti na Zemlji. Njegovi koreni sežu nekoliko hiljada godina unatrag, a šamanski principi primenjuju se i danas u mnogim formama gotovo kod svih naroda sveta. Suština šamanizma je isceljenje sebe, drugih i zemlje, upoznajte kako deluje.

 

Šamanizam je idealan za skeptike. On nikada od vas neće tražiti da verujete u nešto. Naprotiv, on se bazira na ličnom iskustvu i istraživanju. Šamanizam nije religija niti filozofija. To je lični duhovni proces koji se bazira na povezanosti sa Velikim Duhom.

 

Tri sveta u šamanizmu: srednji, donji i gornji

 

Šamani kažu da postoje “obična” i “šamanska” stvarnost. U šamanskoj stvarnosti doživljavamo običnu stvarnost, ali joj je dodana još jedna razina postojanja – slično kao da gledate kroz transparentnu sliku jedne ili više datoteka i vidite multidimenzionalnu sliku. Pritom se ne radi o vizualizaciji, sanjarenju ili izmišljanju. Tu se doista doživljava stvarnost na drugoj razini svesti. Lakši prelaz u šamansku realnost postiže se bubnjevima, zvečkama, pevanjem, plesom…

 

U šamanizmu postoje tri sveta:

 

Srednji svet – onaj u kojem živimo.

 

Donji svet – podzemni svet koji je dom “zemaljskim anđelima”: duhovima životinja, biljaka i anorganskom svetu (planine, kamenje, vatra, voda …). Donji svet energetski je neutralan, pakao i ostali negativni aspekti podzemlja s donjim svetom nemaju nikakve veze.

 

Gornji svet – svet iznad oblaka koji je dom anđelima, arhanđelima, boginjama, bogovima, duhovnim majstorima. Svet je energetski neutralan, religije i ostali pozitivni aspekti duhovnih visina nemaju veze s gornjim svetom.

saman

 

Usmerenost na gornji svet u New Age-u stvara neravnotežu.

 

Uz procvat New Agea u zapadnoj kulturi usmerili smo se na gornji svet. To je dovelo do neravnoteže u našem energetskom sistemu. Ako se u meditaciji povezujemo samo s “gore”, “gore” ćemo i ostati. To dovodi do neprizemeljenosti, nepovezanosti s telom, osećaja da “ne doživljavamo”, nedostatka snage za sprovođenje ideja koje dobijamo u meditaciji, života “u oblacima”.

 

Povezivanje s donjim svetom omogućava nam podršku, ostvarivanje ideja i želja te lakši život, a veza s gornjim svetom daje nam neograničenu mudrost i vođstvo. Oba sveta važna su za naše zdravlje i blagostanje, a mi smo tu da među njima uspostavimo ravnotežu.

 

 

Životinja moći

 

Šamani veruju da svaka osoba ima vlastitu životinju moći. To je duh životinje koji je predstavlja. Životinja moći pomaže nam da bolje živimo, čuva nas, isceljuje, pomaže da budemo razumni i vitalni. Životinje moći tu su da bismo živeli bolje na zemlji te da se možemo povezati s energijama Majke Zemlje. Bez životinje moći prati nas osećaj praznine, nemamo volje, radosti i snage, nismo povezani sa životom i sobom te Majkom Zemljom. Posledično se možemo razboleti, postati teskobni ili depresivni, imati problema sa zavisnostima, fobijama…

 

U civilizacijama u kojima je prisutan šamanizam rade se inicijacije prelaza u odraslu dob kako bi tinejdžer zadržao svoju životinju moći i duhovnog vodiča te samostalno i slobodno krenuo u svet. Duhovni vodič usmerava nas savetima, učenjem i upućuje kako, kada i šta učiniti, a životinja moći pomaže nam da budemo nezavisni, odlučni i da znamo šta želimo.

 

Konj, gušter…

 

Na primer, konj kao životinja moći pomaže nam da steknemo moć slobodnog izražavanja, kretanja, putovanja, oslobodimo se uverenja i navika koje nas koče – jednostavno daje nam slobodu u duši. Konj pomaže i kada gubimo strast i interes za seks, podstiče buđenje seksualne energije, želje, snage i izdržljivosti.

 

Gušter kao životinja moći podstiče veštine blagosti, jasnoće u nameri i delovanju, umiruje radoholičare te pomaže da se smanji emocionalna, mentalna i telesna preosetljivost. Takođe podstiče regeneraciju tela, spontanost, snove i vizije.

 

Životinja moći obnavlja osećaj povezanosti s našom dušom, našom istinskom prirodom i misijom. Sigurno nas vodi na životnom putu, pokazujući nam eventualne prepreke, daje nam smernice i pruža zaštitu. Svako dete ima životinju moći, a u adolescentnoj dobi često se događa da nas životinja moći napusti.

 

samanizam

 

Gornji svet – dom našeg duhovnog učitelja

 

Veza s gornjim svetom omogućuje nam neograničen pristup mudrosti te ispravno odlučivanje. To je mesto susreta sa ličnim duhovnim vodičem ili učiteljem, koji nam daje punu slobodu izbora i vodi nas u određenim životnim razdobljima. Uz njegovu pomoć u stanju smo videti stvari drukčije, otkriti novu perspektivu života i u skladu s njom živeti.

 

To je kao da iz centra grada želimo videti celi grad. Da bismo to mogli, moramo se popeti na najvišu zgradu ili na najviše brdo s kojeg se vidi čitav grad. Sličnu nam perspektivu daje naš duhovni vodič i učitelj.

 

Svaka osoba ima svog duhovnog učitelja, koji poučava dušu kada i kako učiniti određene stvari te nam daje znanje koje nam je potrebno. Ako nam je, na primer, potrebno učenje o ličnom razvoju, dobijamo takvog učitelja, ako trebamo učenje o duhovnosti, dobijemo učitelja koji zna najviše o tome. Ako trebamo učiti slikanje, muziku, nauku, filozofiju, isceljivanje, matematiku, medicinu… – dobijemo učitelja koji nas vodi i uči o tome.

 

 

Divinacija

 

Divinacija je drevna šamanska tehnika duhovnog vođstva, primanja informacija, otkrivanja svrhe rešavanja određene situacije, sukoba, odnosa… – uz pomoć razičitih predmeta moći. Uglavnom se za divinaciju upotrebljavaju prirodni predmeti ili pojave – kamen, kristal, zemlja ili oblaci. To je način da preko Majke Zemlje pronađemo odgovore na svoja pitanja.

 

Šamansko oboženje/divinacija znači da smo u stanju da pronađemo odgovore na sva pitanja koja nam se pojave u životu. To je jedan od puteva do direktnog znanja. Divinacija nije gledanje u budućnost, to je put ka dubljem razumevanju događaja i uticaja koje okruženje i situacije imaju na osobu.

 


PRIJAVITE SE NA DVODNEVNI SEMINAR

Šamanska praktična čarolija + Kakao ceremonija 21. i 22. maj 2016


 

 

 

 

Izvor: www.pesem-duse.com

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE