Kako da probudimo ŽIVOTNU RADOST?


Pre više od mesec dana pokrenuo sam akciju „Izveštaj o ljubavi“ u kojoj smo svoju pažnju kroz misli, reči i dela usmerili na ljubav, umesto na nasilje i probleme. Onde gde usmerimo našu pažnju, tu je i naša energija, pa nije neobično što je ova akcija donela divna čuda ljubavi u živote mnogih koji su u njoj učestvovali.

Ovih dana se pojavila nova ideja. Trčao sam kroz šumu kada su snažne, inspirativne misli počele da stižu. Izvadio sam telefon iz džepa, uključio diktafon i ne prestajući da trčim, beležio ih. Jednostavno sam znao odakle dolaze. Kao rezultat tog događaja, stiže i poziv tebi dragi čitaoče, da mi se pridružiš u akciji – „Kako da probudimo životnu radost?“

Naravno, najbolji učitelji ove lekcije su deca i ako ih imate u svom okruženju, ne treba vam ovaj tekst – jednostavno ih posmatrajte i učite. Svog sestrića posmatram skoro dve ipo godine i oduševljavam se njegovom sposobnošću da se raduje u gotovo svim situacijama. U stanju je da od kese, papira, lista ili smeća – napravi savršenu igračku i uživa u svojim trenucima. Sve je to posledica njegove autentičnosti, kreativnosti, slobode da bude ono što jeste.

I vi ste, kao i ja, nekada to znali. Ipak, vremenom smo nekako sve to zaboravili i počeli smo da se „uklapamo“. Hm, imaju li veze „uklapanje“ i „kalup“? Dakle, u velikoj meri smo prestali da verujemo da smo jedinstveni, kreativni i da zapravo sve to možemo biti i kada nas svečano prime u društvo „odraslih“.
 

 

smeh

 


No, upravo takva situacija nam pruža veliku priliku za rast. Sada je potrebno da se setimo da su odgovori u nama samima i krenemo zajedno u ovu zanimljivu avanturu. Evo mog predloga kako to da izvedemo.

Jutarnja vežba:

Kada se probudite, prvo posvetite pažnju svom telu. Dovoljno je 5-10 minuta. Potrebno je da se malo razmrdamo i podignemo nivo energije. Dakle, neke lagane vežbice kao što su „Pet Tibetanaca“ ili nešto drugo što vama prija. To može biti i ples, ili neka druga igra. Zašto ne bismo počeli svoje jutro uz neku veselu pesmicu?

Nakon toga, uzmite u ruke neku lepu svesku i deset puta zapišite pozitivnu afirmaciju „Moj život je radost“. Svašta se piše o afirmacijama, ali kada ih upotrebljavamo na pravi način, one su zaista izuzetno snažan alat.

Nakon toga, sedite opušteno, zatvorite oči, nekoliko puta naglas ponovite „Moj život je radost“ i potom provedite 5-6 minuta u potpunoj tišini. Kada naiđu misli, samo im recite „hvala“ i vratite se svojoj afirmaciji.

Na ovaj način se pripremamo za svoj dan, podižemo energiju i svom biću šaljemo poruku da smo spremni za promenu, onu koje naše biće toliko dugo čeka.


Tokom dana nailazićemo na različite situacije. Naš zadatak će biti da postepeno pronalazimo radost i igru u svemu.

Stoga, kada primetite da se ne osećate dobro i da prosto traćite vreme – postavite sebi neko od ovih pitanja:

Na koji način mogu da učinim ovaj trenutak radosnijim?

Kako da ovom trenutku dodam više zabave?

Šta mogu da učinim kako bi se pojavio iskreni osmeh na mom licu?

 

 

radost

 I onda poslušajte svoje biće, uradite to, ne mareći za ono što drugi misle. Ovo kažem jer je gotovo sigurno da će ostali pomisliti da niste normalni, ali to je samo zato što napuštate svoju komfornu zonu i radite ono na šta okolina nije navikla. Da li je važniji vaš osećaj radosti ili ono što drugi misle? Ne zaboravite, vi ste izvor svojih emocija i svaki put kada vam se čini da je neko drugi kriv za vaše raspoloženje, upravo ste dali svoju moć spoljašnjim okolnostima.

Pošto ovakve stvari već dugo praktikujem, nastojim da svemu što radim dodam element radosti i igre, te smanjim nivo ozbiljnosti. Stoga, kada npr. vežbam ili trčim kroz šumu, povremeno skakućem kao dete ili trčim u krug, pa nastavim. To mi uvek nabaci osmeh na lice i da dodatnu energiju.

Do pre nekoliko godina prolazio sam pored onih simpatičnih ljuljaški koje danas viđamo u parkovima i mnogo puta poželeo da se u njima ljuljam. Ali, brinuo sam šta će drugi misliti, jer „one su za decu“. Srećom, imao sam kraj sebe osobu koja je  slobodna i koja je znala da je to samo još jedno od mora izmišljenih pravila u koje sam poverovao. Tog dana ponovo sam postao dete, a to ljuljanje od nekoliko minuta i danas vidim kao jedan od najlepših događaja u životu.

Međutim, ovo nije kraj našeg posvećivanja životnoj radosti.Večernja vežba:

♦  U večernjem terminu pažnju ćemo usmeriti na naše unutrašnje dete, tj. podsvest. Upravo u njemu nalaze se sva patnja i bol. Kako bi nova ljubav i radost ušle u naš život, potrebno je da otpustimo bolna sećanja, upravo ona kojih se plašimo i ne želimo da ih se setimo.

Možete uraditi meditaciju za povezivanje sa unutrašnjim detetom, koju sam ja kreirao na: www.youtube.com, ali možete je raditi i na neki drugi način (onaj koji vama najviše odgovara). Ključno je da se posvetimo tom delu nas koji je najčešće zapostavljen i koji nam upravo zato pruža otpor.

♦  Nakon toga, ukoliko želite, upišite u svoju svesku utiske o svom danu. Zagrlite sebe nežno i čestitajte sebi što svoju energiju ulažete u jedan ovakav proces, jer to zaista zaslužujete.

♦  Ukoliko poželite , svoja iskustva podelite i na stranici: www.facebook.com/followyourheartMarkoMaodus/
Ova poruka će stajati okačena na vrh u narednih mesec dana tako da svi sa lakoćom možete dodavati svoje utiske.

 

 

ljuljaska

 


Nekada se može desiti da jednostavno ne uspemo da pronađemo radost u nekoj situaciji, bez obzira na naš trud. Takođe, može se desiti da preskočimo neku vežbu i da se jednostavno „namesti“ da nemamo vremena da je uradimo. To nije ništa strašno, nemojte tada kritikovati sebe, već jednostavno povratite svoj mir i nastavite sa procesom.

Kada ne uspevamo da pronađemo životnu radost, to je posledica našeg podsvesnog uverenja. Naš um se u tom trenutku nalazi u mraku i informacija ne može da stigne do intelekta. Stoga, možemo izgovoriti rečenicu „Otvaram um za sve mogućnosti“ i obratimo pažnju na naše misli. Ova misao može, bar na kratko oduzeti snagu uverenju koje kaže da ne umemo ili ne zaslužujemo da se radujemo.

Palo mi je na um i pitanje, a šta ako se desi nešto „baš strašno“ ili kako pronaći radost u nekom „veoma tužnom događaju“? Zašto sam ovde stavio znake navoda? Pa zato što nijedna situacija zapravo nema značenje i mi ljudi joj ga dajemo.

 

U skladu sa značenjem koje damo, biće i naša emocija i ponašanje. Stoga, ako se nađemo u situaciji koja u nama izaziva tugu, setimo se da su se na primer Indijanci radovali kada neko premine, dajući tom događaju značenje – „Super, ode on kod Svetog Duha u bezuslovnu ljubav“ i potom slavili.

Naravno, ne znači da mi treba isto to da radimo, ali nam to pokazuje da zaista možemo naći način da u svemu vidimo bar zrno radosti. Na primer, kada osećamo veliku tugu, možemo se isplakati, ali i pronaći duboki mir sa situacijom i razumeti da je predivno što smo uopšte živi. Potom se možemo zahvaliti na prilici što imamo priliku da se izrazimo kroz čitav spektar emocija. Na taj način pronaći ćemo bar zrno radosti, a lako se može desiti da  naše stanje odjednom pređe u totalnu zahvalnost.

Takvi trenuci, kada transformišemo tugu u sreću, mogu snažno uticati na naše životno iskustvo. Upravo tako bivamo ispunjeni mudrošću i mrak u našoj duši bive zamenjen svetlom. Na taj način, malo po malo, bivamo “prosvetljeni”.

Mi zaista imamo veličanstvenu moć da transformišemo svoje emocije i pretvoramo ih u čistu ljubav i radost. Jer, sve je u našoj percepciji ili načinu na koji nešto doživljavamo.

 

Kada izmenimo percepciju sveta u našoj svesti, čitav naš fizički svet se menja. To za mene znači biti istinski alhemičar – onaj koji pretvara smeće u zlato, a sve to čini – u sebi, predajući se Ljubavi.

Na taj način život postaje jednostavan i živimo u stanju zadivljenosti. Ali, kažu mudri ljudi, „Da bismo živeli jednostavno, potreban je najviši nivo mudrosti.“

Stoga, samo hrabro napred i imajte poverenja u proces. Želim vam mnogo radosti i osmeha u narednih mesec dana i čitavom životu. Vi to zaslužujete!

Od srca vaš, Marko Maoduš.

 

  

Autor: Marko Maoduš, www.markomaodus.comFollow Yout Heart Coaching Marko Maoduš

 

 

PROČITAJTE OSTALE TEKSTOVE OVOG AUTORA:


Kako ostati motivisan i negovati motivaciju?

Deca u sadašnjem trenutku

Moć navike: Kako se osloboditi?

Život počinje izvan komforne zone

Kako najbolje organizovati sebe?

Kako da vodimo nadahnut život?

Priča o neuvredljivom čoveku

Priča o kralju i prijatelju
Živeti kao kanal Univerzuma

Kako napuniti cediljku vodom - poučna priča
Jedan od načina da rešimo svaki problem

Kako je jedan skijaški vikend postao duhovno putovanje

Još malo o ZASLUŽIVANJU

PUT KA SLOBODI vodi kroz SRCE

Kako izgleda kada ŽIVOT TEČE?

Da li imate STRAH od SVETA?

Kako izgleda kupovina poklona kada smo U NULI?

Šta znači SVET JE NAŠE OGLEDALO kroz učenja starih Esena?

Jutarnja kafica sa BOGOM

Priča o OSTVARENOM SNU

Kratka vežba koja će vam PROMENITI ŽIVOT

Hajde da IZVEŠTAVAMO O LJUBAVI!

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE