Kada bi ljudi na PRVOM SASTANKU imali ISKRENU KONVERZACIJU


Ja: O moj Bože, trenutno si mi se dopao i privlačiš me.
 

On:  Daaa, i ja želim da imam seks sa tobom. 
Ja: Tako je lako razgovarati sa tobom. Ovaj razgovor prosto teče. Da li imaš neke rane?
 

On:  Rane? Šta tačno misliš?
Ja:  Rane, kao duboke psihološke traume. Obično osećam ovu vrstu povezanosti sa ljudima koji su duboko povređeni. Kao i ja. Zato što naše rane rezoniraju. To je ono što stvara osećaj da se znamo oduvek i prouzrokuje trenutnu intezivnu hemiju. Prema Harvil Hendriks, to je ionako teorija o "Zadržavanju Ljubavi koju ste pronašli" koja zaista govori u moje ime, govori istinu. Dakle, imaš li? 

On:  Dakle, otac me je napustio kada sam bio dete.
Ja:  Znala sam!!! Privlačnost je tako snažna, znala sam da je nešto veliko kao to. Koliko si imao godina?

On:  On je otišao kada sam imao pet godina i od tada smo stranci. 
Ja:  Savršeno! Tvoje traume će se odlično slagati sa mojima. Zbog svega ja volim da izdajem sebe i usmeravam svu svoju energiju na brigu i isceljivanje duboko povređenih muškaraca. Da li si na terapiji?

On:  Ne.
Ja: Uh, huuuh... Otvorićeš se? Kao na terapiji u paru?

On: Mislim da je malo rano za to... uh... a i način na koji sam vaspitan - da ne pokazujem osećaje, ne govorim o svojim osećajima - ne dozvoljava mi da želim terapiju. 
Ja: Znači ti si definitivno hladan i uzdržan? 

On:  Da, definitivno hladan i uzdržan.
Ja: Ali izgledaš tako toplo i dostupno večeras. 

On: To je zato što sam ja i topao i hladan. Ja mogu zaista da volim i da se onda potpuno povučem.
Ja: Topao i hladan, to je zaista MOJ TIP! To odlično odgovara mojoj nesigurnosti, strahu od vezivanja i napuštanja i to mi stvara bolne osećaje koje savršeno poznajem. Još nešto? 

On: Ja sam jako posvećen poslu, tako stoje stvari!
Ja: Divno, oba moja roditelja su bila jako posvećena poslu, tako da se osećam kao kod kuće. Ne brini. Savršeno sam naviknuta na osećaj zanemarivanja jer je tvoj najveći prioritet - tvoj posao. 

On: Ti zaista izgledaš kao da nemaš samopouzdanja.
Ja: Da, znam.

On: I imaš potrebe.
Ja: Kriva sam! Da imam potrebe. U stvari moje potrebe su bunar bez dna.

 

na kafi

 


On: Mene je majka gušila kad sam bio mali, tako da će me tvoje potrebe definitivno pogađati. 
Ja: Znala sam! Znala sam da ima još toga. Zato što osećaš da si moja srodna duša, mi moramo rezonirati u više slojeva naše ranjivosti. Kako te je majka gušila? 

On: Nikad mi nije dozvoljavala da govorim o svojim potrebama, ona je bolje znala koje su moje potrebe, a njene su uvek bile na prvom mestu. Kada nas je napustio otac, ona je napadno patila i njoj je bilo najteže. Ja sam imao samo pet godina. Osećao sam da ja moram da brinem o njoj i budem glava porodice. 
Ja: Znači imate depresiju u porodici?

On: Oo, da.
Ja: Cool, cool. Ja sam u dubokoj depresiji. Nekim danima čak ne mogu ni da ustanem iz kreveta.

On: Znači ja ću morati da probam da se brinem o tebi, isto kao što sam morao da se brinem o mami ali i da te prezirem istovremeno. 

Ja: To zvuči sasvim u redu. 

On: Kada ti budeš izražavala svoje potrebe, ja ću projektovati lik svoje majke na tebe i zamišljati kako me gušiš i daviš svojim potrebama i uništavaš mi detinjstvo.
Ja: A ja ću projektovati u tebe svog oca kako me zanemaruje i emocionalno zapušta u nikad okončanoj spirali bola. Taj ciklus sam oživljavala sa svakim muškarcem sa kojim sam izlazila, posle čega sam imala još veće i jače potrebe. 

On: To će verovatno biti momenat kada ću ja nestati ili pobeći u alkoholizam ili drugoj ženi, kao oprobanom dovijanju u bežanju od stvarnosti. 
Ja:  I tako ćemo se nas dvoje nesvesno ponašati shodno našim traumama iz detinjstva, tako da će izgledati da je moj tata u romantičnoj vezi sa tvojom majkom. 

On: Tako uvek bude. 
Ja: Usput, šta ti uopšte tražiš?

On: Ja sam đavolski siguran da ne želim da budem u vezi. Ja samo želim nekog s kim mogu da imam brzi seks i kome neće smetati da imam seks sa drugim ženama. 
Ja: Znači ti umeš da izbegavaš svoje osećaje time što ćeš održavati dešavanja površnim? 

On: Da. Tebi je to ok? 
Ja: Hmmm, zaista mi se sviđaš, pa ću reći da mi je to ok, jer verujem da ja mogu da promenim tvoje mišljenje time tako što ću ti pokazati kako sam zabavna i vredna tvoje ljubavi. 

On: To zvuči kao katastrofa - čekati da se to desi. Ali ti ćeš svakako spavati sa mnom, zar ne? 
Ja:  Da, svakako.

 

selfi

 


On: Dakle, idemo li odavde? 
Ja: Daa. Ti ćeš platiti zar ne? Ja znam da treba da budem feministkinja ili štagod, i zaista želim da me uvažiš. Jer uvek ponudim da platim pola računa i kada momak to prihvati, to me razbesni. Plus, ja sam švorc i nema šanse da sebi mogu priuštiti ovo mesto za izlazak ako ti ne budeš platio račun.

On: Razumeo sam. 
Ja: Ne smeta ti? Mislim, ja zaista brinem da ti ne pomisliš da te iskorišćavam, jer ti imaš taj dobro plaćeni posao i što si verovatno pun para... 

On: To je posledica moje posvećenosti poslu... 
Ja: I znaš, feminizam... bla,bla,bla... ali iskreno, tvoj posao me je impresionirao i uzbudljivo je razmišljati kako si ti na tronu a ja sam samo srećnica koju si pokupio i još ti se sviđam toliko da bi provodio vreme sa mnom, iako te ja ne zaslužujem. I kada budeš to shvatio, kada budeš upoznao pravu mene, biće ti jasno da ovo nisam prava ja i da nisam ono što si mislio da jesam, i onda ćeš me napustiti.

On: Oh, to se meni stalno dešava. Žene me postavljaju na pijedestal i ja osećam taj pritisak, zato što znam da ja nisam to što one misle niti ono što one žele da ja budem. Zato ih ja odbacujem pre nego što imaju šansu da vide i upoznaju pravog mene i napuste me. Da li si spremna za vožnju? 
Ja:  Da, naravno. Samo, ako ja spavam sa tobom noćas, ti ćeš me zvati telefonom posle toga zar ne? I pozvaćeš me da izađemo ponovo? JER AKO NEĆEŠ JA ĆU OSEĆATI KAO DA UMIREM OD PRAZNINE VELIČINE BOGA UNUTAR MENE!! 

On: Hmmm, verovatno neću. Najverovatnije te neću zvati ponovo.
Ja: Samo tako kažeš. Ja sam uverena da mogu da promenim tvoje mišljenje... 


 


Autor: Jennifer Garam   
Prevela i prilagodila:
Olivera Stevanović

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE