Izvor istinskog OSMEHA je SVESTAN UM


Ako u našem svakodnevnom životu možemo da se smešimo, da budemo spokojni i vedri, to će biti blagodet za one koji nas okružuju. Najbolje što možemo da uradimo je da započnemo dan osmehom. Osmeh potvrđuje našu svesnost i opredeljenost da živimo u miru i radosti.

Izvor istinskog osmeha je svestan um.

Kako se možete setiti da se nasmešite kad se probudite? Možete da postavite neki podsetnik
- grančicu, list, sliku ili neke inspirativne reči na prozor, ili na tavanicu iznad kreveta, tako da to primetite kad se probudite.

Kada se naviknete da se budite sa osmehom, podsetnik vam možda neće biti potreban. Smešićete se čim čujete pticu kako peva, ili vidite sunčeve zrake kako se probijaju kroz zavesu. Osmeh vam pomaže da novom danu pristupite sa blagošću i razumevanjem.

Kada vidim nekoga da se osmehuje, odmah znam da on obitava u svesnosti.

Naš osmeh će vratiti sreću i nama i onima koji nas okružuju. Čak i ako trošimo mnogo novca na poklone za članove porodice, ništa od onoga što kupujemo ne može da im pruži toliko sreće kao poklon naše svesnosti, naš osmeh.

A taj dragoceni poklon ne košta ništa.


 
Autor: Tič Nat Han je budistički monah, rođen 11. oktobra 1926, pesnik i mirotvorac koga je Martin Luter King mlađi 1967. godine nominovao za Nobelovu nagradu. Spada u najuvaženije duhovne učitelje 20. veka. Rodio se i odrastao u Vijetnamu, a već duže vreme živi u duhovnoj zajednici u Francuskoj i često putuje u SAD gde drži predavanja.

Preuzeto sa: Božidar Stavrić facebook profil

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE