Šri Aurobindovi saveti mladom DUHOVNJAKU - san, hrana, joga


Ovo nije joga u kojoj fizičke strogosti (tapas) moraju da se rade radi njih samih. Spavanje je neophodno za fizičko telo isto koliko i hrana. Dovoljno sna mora da se ima, ali ne i preterano spavanje. Šta je dovoljno spavanja zavisi od potreba tela. Ako ne spavate dovoljno, telo i nervni omotač će biti oslabljeni, a telo i nervni omotač su osnova sadane (duhovne prakse).

Za groznice i umne nevolje, spavanje je velika pomoć, a odsustvo sna je odsustvo činioca koji leči. Ne smete da izbegavate spavanje noću - ako istrajete u tome, loše posledice se možda neće pojaviti odmah, ali će se telo naprezati i doći će do sloma koji može da uništi ono što ste stekli sadanom (duhovnom disciplinom, meditacijom, molitvom).

Ako želite da ostanete svesni noću, trenirajte sebe da učinite spavanje svesnim, dakle ne da ga sasvim eliminišete, već da ga preobrazite. Greška je uskraćivati telu hranu i san, kao što neki zbog privremene asketske ideje ili impulsa, žele da urade, jer to samo istroši fizičku potporu. Telu treba dati ono što mu je potrebno za njegov sopstveni delotvoran rad.

Umerena ali dovoljna hrana, (bez pohlepe ili želje), dovoljno sna, ali ne teške tamasične vrste, to je pravilo u ovoj jogi (Integralna joga).


 
Autor: Sri Aurobindo
Izvod iz knjige"Pisma o Jogi"

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE