Površnost RAZUMEVANJA ŽIVOTA


U našoj prirodi je da težimo harmoniji u životu i da nam život teče kao reka. Ovo zvuči kao magija, da, baš tako, ali iza toga stoji nešto mnogo važnije - temelj jednog saznanja, a to je razumevanje sebe, pa tek onda i svega ostaloga što čini tu magiju apsolutnom.

Iskustvo mi kaže da smo mi mnogo više od onog što mislimo da jesmo. Život je svakog dana novo uskrsnuće zajedno sa njegovim svakodnevnim umiranjem kroz spoznaje, koje, ako im dopustimo, čine naš život magičnim.

Upravo je to dopuštanje „kvaka“ naše unutrašnje osobenosti. Duhovno zatvorenom umu ovakva istina ne znači ništa, štaviše glupost kojom se neki ljudi zaluđuju, ne znajući da takav um živi u svom vlastitom zatvoru, a sa druge strane takav isti um okrivljuje sve ostalo što vidi u materijalnom svetu, nipošto ne želeći da pogleda u svoje sebstvo. Kakva parodija, a sama ljudska inteligencija je kreirala svet upravo takav kakav jeste. Dok god se čovek ne okrene svom vlastitom duhovnom preobraženju, dotle će tapkati na nivou svesti koja ne dopušta menjanje sveta. Otuda i izjava „budi promena koju želiš da vidiš u svetu“, što je istina.

tunelNo, um sa takvim nivoom svesti samo površno razume ovakvu izjavu, jer mu zvuči zanimljivo, ne ulazeći dublje u ovu istinu, već se počinje menjati na način da u svetu traži ono što mu nedostaje, ne znajući da upada u svoju vlastitu zamku.

 

Zato nas put do balansa uči da osvestimo i prihvatimo sadašnji trenutak kakv god da jeste, jer samo tim činom prihvatanja ulazimo u svest dopuštanja, ili drugim rečima, stanje ravnodušnosti gde um nije ni pozitivan ni negativan. Tada se spajamo sa životom, a život se spaja sa nama.

Koliko samo toga slušate svakodnevno: „Pozitivno misli i život će ti biti pozitivan...“
I naravno, um koji je negativan se prikači, da kažem „zahefta“ na ovakvu izjavu, trudi se, radi svaki dan i meditira, čak čita, upija, deli osmehe i ljubav gde god stigne u tolikoj meri da to postaje napadno, ne znajući da se može udaviti tako plivajući u plićaku. A gde je otišao onaj negativizam? Nigde! Samo čuči i sprema svoju pobedu kada nakon razočaranja nastupi depresija.

Put balansa nas uči kako prvenstveno osetiti naše sebstvo i poštovati ga, jer nas tome niko nikad nije učio. Što smo bliži tom centru, to smo svesniji jednostavnosti življenja.
A za to nam je potreban alat najmoćniji, jedan jedinstveni, a to je meditacija.

 

 


Autor: Nikolina Savić
Spiritual Coach and Author
www.putdobalansa.com

 

 

PROČITAJTE OSTALE TEKSTOVE OVOG AUTORA:

 

Razumevanje - nerazumevanje SEBE

Kako izgraditi PRIHVATANJE i POVERENJE u ŽIVOT?

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE