Mudro pismo - MOLBA Abrahama Linkolna učitelju SVOG SINA


Abraham Linkoln napisao je ovo pismo učitelju svog sina kada je dečak kretao u prvi razred:
 
"Danas moj mali sin kreće u školu – i sve će mu tamo neko vreme biti strano i novo i zato bih molio da budete nežni prema njemu. On kreće u pustolovinu koja ga može odvesti preko kontinenata, u avanturu koju će verovatno pratiti ratovi, tragedija, patnja. Takav će život zahtevati veru, ljubav i hrabrost. Zato, dragi učitelju, molim vas - uhvatite ga za ruku i naučite ga onome što mora znati. Naučite ga, ali blago, ako možete.
 
Naučite ga da na svakog neprijatelja dolazi i jedan prijatelj. Moraće naučiti da nisu svi ljudi pravedni, niti iskreni. Ali naučite ga takođe da na svakog lošeg dolazi jedan heroj, na svakog pokvarenog političara jedan predani vođa.
 
Naučite ga da deset zarađenih centi vredi puno više nego jedan pronađeni dolar, da je u školi puno časnije grešiti, nego varati. Naučite ga kako da dostojanstveno gubi i kako da uživa u pobedi kada dobija. Naučite ga da bude obazriv s obazrivima, a nedopustiv s grubima. Naučite ga odmah da je najlakše nadvladati nasilnike.
 
Odvratite ga od zavisti ako možete i naučite ga tajni spokojnog osmeha. Naučite ga, ako možete, kako se nasmejati kad je tužan; naučite ga da suze nisu sramota; naučite ga da slava može biti i u porazu, a očaj u uspehu. Naučite ga da se ne obazire na cinike.
 
Naučite ga ako možete čudesnosti knjiga, ali dajte mu vremena da duboko razmišlja o večnoj zagonetki ptica na nebu, pčela na suncu i cveća na zelenom brežuljku. Naučite ga da veruje u vlastite ideje, makar mu svi govorili da su one pogrešne.
 
linkolnov sinPokušajte mom sinu dati snagu da ne sledi gomilu kada svi to čine. Naučite ga da svakoga posluša, ali naučite ga takođe da probere sve što čuje i zadrži samo ono dobro što prođe kroz sito istine.
 
Naučite ga da proda svoje talente i mozak najboljim ponuđačima, ali da nikada nema cenu svog srca i duše. Neka ima hrabrosti biti nestrpljiv, neka ima strpljenja biti hrabar.
 
Naučite ga da uvek ima uzvišenu veru u sebe, jer tada će uvek imati uzvišenu veru u čovečanstvo i Boga. Ovo je veliki zahtev, ali pogledajte šta možete učiniti po tom pitanju. On je tako drag, mali dečak, i on je moj sin."Kada činim dobro, osećam se dobro; kada činim loše, osećam se loše. To je moja religija.
~ Abraham LinkolnIzvor: Hana Šinka

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE