Halil Džubran - Čuvanje je propadanje, negujte DAVANJE


Ima onih što daju malo od svog blaga i za to što daju, priznanju se nadaju, a ta skrivena nada obezvređuje njihove darove. A postoje i oni što malo imaju a sve daju. Takvi u život veruju, a njihova škrinja nikad nije prazna. Ima onih što s radošću daju, a radost im je nagrada. I onih koji s bolom daju, a taj bol krštenje je njihovo.
A ima i onih što daju, a bol u davanju ne poznaju, za radošću ne žude, nit vrlinu svoju u davanju ističu; daju kao što u dolu mirta u polju odiše miomirisom svojim.

Kroz ruke takvih Bog nam se obraća, kroz oči njine smeši se na zemlju.

Često kažete: “Dao bih ja, ali samo onima koji zaslužuju.”
Drveće u voćnjaku vašem ne kaže tako, kao ni stada na pašnjaku vašem. Daju da bi mogli da žive, jer čuvanje je propadanje.

Jer onaj ko je vredan dana svojih i noći svojih, bez sumnje je vredan svega što imate da mu date. A onaj ko je zaslužio da se napoji na moru života, dostojan je i da natoči pehar na vašem potočiću.

I ko ste vi da bi čovek pred vama grudi svoje razderao i ponos svoj pogazio, kako biste videli njegovu vrednost ogoljenu i njegov ponos pogažen?

Najpre se uverite da ste vi davanja dostojni i da kroz vas valja dati. Jer uistinu, život je taj što životu daje, dok ste vi, što se darodavcem smatrate, ništa drugo do svedoci.

 Autor: Halil Džubran
Izvor:
adekvatnostivo.blogspot.rs

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE