Moć i misterija ŽENSKOG STOMAKA: Mesto stvaranja života, ali i velikih blokada


Od malena su nas učili da treba da „uvučemo“ stomak, da ga držimo čvrstim, ali čemu to vodi?

Za mnoge žene stomak je zatvoreni deo tela, ali on se steže, sakriva, jer je savremena kultura “ubedila” žene da stomak treba da bude kao kod muškaraca, sa pločicama, pljosnat, jak, onda je “lep”. Često je područje stomaka ispod pupka zaključana zona gde se sakupilo puno koječega, pa kada se počinje raditi sa energijom na tom području – otkriva se toliko toga i kroz strahove, ljutnju, proživljene emocije dolazimo do potpunog opuštanja i dubokog mira!

Mi malo znamo o tom važnom području ženskog tela, pa često štetimo svom ženskom zdravlju pod uticajem reklama i stereotipa.

Stomak u prevodu sa mnogih jezika znači „život“, a i stvarno – svako od nas počeo je svoj životni put u utrobi, stomaku svoje majke. Za žene, stomak nije samo područje na telu – to je mesto moći, izvor njihovog bogatstva i energije, mesto stvaranja života (samo zamislite to).

U stomaku (područje ispod pupka gde se nalazi materica i reproduktivni organi), žena sakuplja energiju, njena osnovna snaga se nalazi tamo. Energetski je žena stvorena poput posude, njena glavna energija dolazi iz zemlje i skuplja se u stomaku. Akumulirana tamo, energija opskrbljuje celo žensko telo, čineći je ženstveno jakom i neverovatno privlačnom.

Ako je u stomaku dovoljno energije i ona teče pravilno, žena je:

– Ženstvena, nežna, fleksibilna;

– Privlačna, seksualno zdrava – lako može zatrudneti i nositi dete;

– Lako rađa (bez ozleda i komplikacija);

– Uverena u svoju snagu i mirna;

– Puna života, od nje se doslovno širi energija života koju daje Majka Zemlja;

– Ona dobija zadovoljstvo od intimnosti sa ljudima i seksualne intimnosti;

– Ona oseća povezanost sa elementima prirode, dobija snagu od njih.

 

 

suncanje

 


Ali takve žene su retke, 80 odsto žena ima blokadu u telu u različitim stupnjevima. Od malena su nas učili da stomak treba uvući pa ga držati napetim i stisnutim, međutim evo šta to prouzrokuje:

– Blokiran je dotok energije višim centrima;

– Nesposobnost za duboko opuštanje;

– Stegnuto plitko disanje, nemogućnost disanja celim telom;

– Ženske bolesti;

– Teške menstruacije i PMS;

– Akumulacija strahova i briga;

– Nesposobnost dobijanja zadovoljstva;

– Neprihvatanje svoje prirode;

– Ukočenost, okoštalost, nedostatak fleksibilnosti;

– Napet stomak – napet život;

– Razvoj muških odlika.Blokovi u području stomaka se formiraju iz nekoliko razloga:

Glavni među njima je odnos s majkom. U početku smo bili povezani sa majkom kroz stomak, kroz pupčanu vrpcu. Od mame smo dobijali sve emocije, sve informacije o svetu. Ako je majka osećala strah tokom cele trudnoće, ako nije bila spremna da ima dete – dete će verojatno imati to neprihvatanje sebe, biće nesposobno da uživa ​​i raduje se, jer najvažnija osoba u detetovom životu nije mu to dopustila.
 

 

trudnicki stomak

 


Od majke se rađaju mnogi strahovi, kompleksi i blokovi, pa su mnoge žene ukočene već od rođenja. Ali od majke možemo dobiti i najviše zadovoljstvo i potpuno prihvatanje sebe. Ona je izvor života, a njen stomak izvor bogatstva. Ako je tokom trudnoće majka bila vesela, sretna, čekala svoju bebu, bila srećna zbog njenog dolaska, ako ju je branila – dete se rađa kao osoba sigurna u sebe, koja prihvata svoju prirodu i od početka je vrlo opuštena.

Dakle, u svakom slučaju,  majka je ta osoba od koje treba započinjati rad na sebi. Prihvatite  majku – prihvatite život (svoj život i svoju prirodu) – zavolite sebe!


PREDLOZI MEDITACIJA

Bilo bi idealno poraditi tačno na svom intrauterinarnom životu, pustiti opuštajuću muziku, zamisliti sebe u utrobi svoje majke kako ste povezani pupčanom vrpcom, da ste jedna celina, vi ste nerazdvojni, čujete njeno srce, a to je najugodnija muzika za vašu dušu. Treba zamisliti kako vam se majka veseli (čak i ako to u stvarnosti nije bilo tako). Meditirajte na pupčanu vrpcu, na najdublju vezu vaših tela, vaših života. Prihvatite da ste jedna celina. Dišite u istom ritmu, postojite zajedno. Ona vas voli i štiti. Ona hrani vaš život. Mama...

Dišite i osetite vezu. Moguće je da poželite da plačete, to je u redu, treba zaplakati – tako odlaze strahovi i ponovo se rađa prisnost.

Ovu meditaciju bi trebalo raditi sve dok ne dođe potpuno prihvatanje činjenice da ste telesno dete svoje majke, da ste njena krv i meso, deo nje.
To ne samo da će produbiti vaš odnos, nego će doneti mir i opuštanje.

Takođe, blokada se često formira iz traumatičnih seksualnih iskustava, žena se ukoči i više ne želi da pusti muškarca blizu sebe, ponekad čak i u braku, ona samo trpi i čeka da se seksualna intimnost završi. Možete ispisati skriptu te veze. Prvo morate napisati na papir traumu, pisati o njoj dok reči dolaze. A onda taj papir spaliti. I mentalno vizualizovati drugu varijantu tog odnosa, ugodniju, opušteniju.

Takođe, dobro je sa suprugom napraviti sledeću seansu:

goli stomakŽena legne, opušta se, zatvara oči, a suprug joj dlanom miluje stomak kružnim pokretom u smeru kazaljke na satu, ponekad malo pritiskajući, a zatim opet lagano. Treba milovati tačno područje stomaka koje je blizu prepone. U tantričkim seksualnim praksama, ženu pripremaju za polni odnos putem masaže stomaka. Prvo se rade vežbe disanja, masaža tela, masaža područja stomaka blizu prepone i tek onda se dogodi odnos u kom žena može da oseća samo istinsko zadovoljstvo.

Jedan učitelj je radio sa frigidnom ženom koja u 35 godina svog života nikada nije doživela užitak od seksualnog odnosa. Naučio je njenog supruga kako se radi trbušna masaža i nakon nekoliko seansi masaže, žena je po prvi put osetila ne samo odnos dubokog poverenja sa svojim suprugom, već i zadovoljstvo intime.

Potrebno je upozoriti da se u trbušnoj zoni akumulira ogromna količina emocija, pozitivnih i negativnih, i da bi se došlo do ugodne senzacije, treba otpustiti sve negativno što se tamo nakupilo. Obično na prvim seansama masaža stomaka izlaze strahovi kroz suze i kontrakciju mišića. Strah nas uvek drži u napetosti, ne dopušta nam da se opustimo. Dakle, prvo ćete otpustiti svoje strahove, zaplakati, onda će doći mir, a iza njega blaženstvo.

Sledeći uzrok ukočenosti u stomaku su jaki strahovi i teška emocionalna stanja: gubitak voljene osobe, sukobi u porodici, ozbiljna razočaranja u životu, stari bes, ljutnja i stres, te životna ugroženost. Sve se to nakuplja u stomaku. To se može rešiti kroz praksu pisanja pisama, holotropsko disanje, praksu preporađanja.

Žena bi trebala da nauči da opušta svoj stomak i da ga prihvati takvim kakav je.


LAKA TRUDNOĆA I POROĐAJ

Mnoge žene dobijaju traume tokom porođaja zbog napetosti u stomaku i bedrima. Tokom porođaja važno je opustiti stomak i sve unutrašnje organe kako bi se maksimalno otvorio put za dete. Ako je žena pre trudnoće radila trbušnjake, a nije radila vežbe istezanja – postoji velika opasnost od povreda i strija.


PRAVILAN PROTOK ENERGIJE

Kada je stomak opušten, energija slobodno teče prema gore,
opskrbljuje celo žensko telo, hrani sve energetske centre. Baš su zato u mnogim tradicijama žene nosile široku odeću: u Rusiji – sarafan, u Indiji – sari, u Aziji široke suknje – pantalone i tunike. U takvoj odeći energija ne samo da lako ulazi u telo, nego se pojačava oblikom kupola kraj stopala.


DUBOKO DISANJE

Danas većina žena diše samo površinom pluća, disanje nije duboko i ne snabdeva telo kiseonikom u potpunosti. Ako je stomak žene opušten, onda ona može disati stomakom kroz celo telo. Takvo disanje smiruje, dovodi misli u red, podmlađuje, pokreće energiju u telu, pokreće gracioznost i fluidnost.

 

zenski stomak

 


SEKSUALNOST I PRIVLAČNOST

Mekan stomak je vrlo seksualan za muškarce (setite se slike „Rođenje Venere“), jer žena je simbol nežnosti, mekoće i podatnosti. Snažni muškarci vole nežne žene, ne samo u karakteru, nego i izgledom jer spoljašnjost je odraz unutrašnjosti.
Ako vaš muškarac insistira da imate stomak sa pločicama, onda on voli muževno jake  žene, te on želi ili da vi igrate vodeću ulogu i snosite jednaku odgovornost, ili je on previše osetljiv na društveni uticaj medija. Ne morate na to reagovati. Morate prihvatiti sebe, a onda će vas i drugi prihvatati.

Mekan stomak ne znači da žene treba da budu debele, čak i mršava devojka može imati opušten i mekan stomak, on izgleda vrlo ženstveno s gracioznim oblinama. To je lepo, privlačno, ženstveno.

Opušten stomak može se dobiti  trbušnim plesom što je dobra vežba za ženu koja će joj pomoći da se oseća atraktivnijom, ženstvenijom i čarobnijom
. Trbušni ples takođe pomaže da se uklopne abdominalne blokade i ukočenost. Obratite pažnju da je to trbušni ples, a ne igra mišića.


ŠTA NE BI TREBALO RADITI?

– Nepovoljno je probadati rupu za pirsing na stomaku jer to blokira energiju u nižim centrima i ostavlja bez energije gornje čakre;

– Nepovoljno je nositi odeću koja otkriva područje donjeg stomaka/prepona. U ovom području je puno seksualne energije i ako žena to područje pokazuje svima, ona se iscrpljuje.

– Nepovoljno je nositi odeću koja previše steže telo, ona stvara napetost u telu i energija se kreće u telu na muški način pa formira muški tip karaktera.


Stomak je simbol života, kako ćete ga tretirati, kako ćete ga osećati – takav će biti i vaš život!
 Izvor: econet.ru
Prevod: Irina Tadej za
atma.hr

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE