Otkriven potpuno NOVI ORGAN u ljudskom telu - Menjaju se medicinski udžbenici!


Naučnici su klasifikovali potpuno novi organ unutar našeg tela, i to onaj koji se skrivao u našem probavnom sistemu sve ovo vreme.

Iako se manje-više sve zna o strukturi novog organa, njegova funkcija je i dalje slabo shvaćena. Dalje proučavanje može biti ključ za bolje razumevanje i lečenje trbušnih bolesti i bolesti organa za varenje.

Poznatiji kao mezenterijum, novi organ se nalazi u našem sistemu za varenje i dugo se verovalo da je sačinjen od usitnjenih i odvojenih struktura. Nova istraživanja pokazala su da je u pitanju potpuno novi organ, piše portal Science alert.

– Možemo da kažemo da imamo organ koji do sada nije bio priznat kao takav. Anatomski opis koji je star više od 100 godina je netačan. Ovaj organ je veoma složen, u pitanju je jedna neprekidna struktura – rekao je Kelvin Kofi, istraživač sa Univerziteta Limerik u Irskoj koji je prvi otkrio da je mezenterijum organ.

 

Zahvaljujući istraživanju studenti medicine su od prošle godine počeli da uče da je mezenterijum novi organ u našem telu.

Jedan od najranijih opisa mezenterijuma dao je Leonardo da Vinči, ali je organ vekovima bio ignorisan pošto se smatralo da nema nikakvu važnost u našem telu.
Izvor: Noizz.rs
Priredio za
noizz.rs - Miloš Ljuna

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE