Šta je MEDITACIJA? Najnovija medicinska istraživanja konačno ZNAJU ODGOVOR!


Meditacija godinama više nije misterija. Zahvaljujući brojnim medicinskim istraživanjima, pokazalo se da je to biološki proces koji donosi brojne dobrobiti za celokupno zdravlje.

Kada redovno provodite vreme u dubokoj opuštenosti i unutrašnjem miru, to pozitivno deluje na vaš svakodnevni život: osećate više energije, misli postaju jasnije, bolje spavate, imate zdravije emocije, nestaju tendencije ka zavisnostima, biološki počinjete da se transformišete, generalno se bolje osećate fizički i emotivno. Dovoljno je i 15 minuta dnevno pravilno meditirati da se osete ovi pozitivni efekti.

Potvrđeno je da meditacija pomaže pri oslobađanju od stresa, uznemirenosti i strahova, jer poboljšava iskorišćenost kiseonika i smanjuje proizvodnju hormona stresa kao što su kortizol i adrenalin, pospešuje pamćenje, povećava koncentraciju i dužinu držanja pažnje, podstiče kreativnost, pojačava aktivnost mozga u oblastima povezanim sa srećom i pozitivnim razmišljanjem. Krvni pritisak snižava, rad srca se stabilizuje što je znak da nismo pod stresom, upale u telu se smanjuju.

Na duhovnom nivou, u meditaciji dostižemo stanje čiste svesnosti, mesto gde se nalaze inspiracija, kreativnost i uvidi. To je polje čistog potencijala i zato kada provodimo vreme svakog dana u unutrašnjoj tišini meditacije, budimo sopstvene neograničene potencijale. Ne moramo više da se oslanjamo na moć volje i napor da dostignemo svoje ciljeve, priključujemo se toku života i ostvarujemo svoje želje sa lakoćom.

Što duže praktikujete meditaciju, postaje sve jasnije da je to mnogo više od regulisanja stresa.

Počinjemo da se osećamo smireno i vedro, ali upravo zato što pristupamo sopstvenoj proširenoj svesti, gde su intuicija, kreativnost, znanje, ljubav, saosećanje, empatija, radost, jednakost i mir.

 


Izvor: huginnmuninnnet.wordpress.com

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE