NEOBJAŠNJIVO! Žena oslepela i dobila neobičnu sposobnost DRUGOG VIDA


Među najneobičnijim fenomenima u kognitivnim neuronaukama nalazi se slučaj "slepog vida". Radi se o neobično sposbnosti koja se ponekda javlja kod slepih osoba, da njihov nesvesni deo mozga može da oseti okruženje.

Milina Kaning iz Škotske je ostala bez vida u svojim 20-im godinama i kasnije je shvatila da ima sposobnost "slepog vida". Istražitelji je pomno proučavaju, jer je ova sposobnost do sada zabeležena kod veoma malog broja ljudi.

- To je kao da bacite lopticu ka Milininoj glavi, a ona odmah podigne ruku ili se izmakne čak i pre nego što postane svesna toga - kaže Džodi Kalam, naučnik koji je skenirao njen mozak.

Milini je zbog zdravstvenih problema indukovana koma.

- Bila sam 52 dana u komi. Kada sam se probudila, sve je bilo crno. Ništa nisam mogla da vidim. Rekli su mi da sam u komi doživela moždani udar zbog čega sam oslepela - kaže ona.

U nekoliko anarednih meseci, stvari su počele da se menjaju.

- Činilo mi se da nazirem boje, ali mi niko nije verovao. Spojili su me sa neurologom profesorom Gordonom Datonom. Čim me je video, rekao je da imam "slepi vid".

Doktor Daton ju je podvrgnuo testovima.

oko- Stavio je stolice u hodnik bolnice. Pitao me je da hodam između njih svojom uobičajenom brzinom. Hodala sam normalnom brzinom i stalno sam naletala na njih. Kada sam stigla do kraja hodnika rekao je: "Dobro, a sad probaj da hodaš malo brže i vrati se". Hodala sam brže i prošla pored njih i nijednu nisam udarila. To je bilo neverovatno. Objasnio mi je da ne treba da previše razmišljam i da jednostavno uradim to. Moj podsvesni um mi je rekao kako da obavim taj zadatak i izbegnem ih - ispričala je Milina Kaning za "BBC".

Ona na taj način danas hoda po kući, rasprema je iako ne može da vidi objekte, ona zna da su tu.

- Moj mozak mi govori. Ako se nešto nalazi na podu u kući ja to mogu da vidim i obiđem ili podignem. I znam da sedite blizu, ali ne mogu da vas vidim - kaže ona u razgovoru sa novinarima BBC-a u radio programu "The Digital Human".


 Priredio: I. Kešanski
Izvor:
blic.rs

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE