Ošo ~ Mit, čovek, prosvetljeni Majstor


Ošo je rođen 11. decembra 1931. u selu Kuchwada, Madhya Pradesh, u Indiji. Još od najranijeg detinjstva bio je buntovnog i nezavisnog duha, nastojeći da iskusi svoju istinu umesto da prihvata znanje i veru od drugih.

Nakon vlastitog prosvetljenja u dvadeset prvoj godini, Ošo završava studije i potom provodi nekoliko godina kao profesor filozofije na Univerzitetu u Jabalpuru. U međuvremenu putuje Indijom držeći govore, izaziva religiozne vođe na javne debate, remeti tradicionalna verovanja i susreće se sa ljudima iz svih oblasti života. Intenzivno čita sve što bi moglo da proširi njegovo shvatanje religioznih sistema i psihologije savremenog čoveka.

Od 1960. godine, Ošo počinje da razvija svoju jedinstvenu Dinamičnu meditaciju.

„Savremeni čovek”, govorio je, „opterećen je prevaziđenim tradicijama i teskobama koje nameće savremeni način života, zato mora proći kroz duboki proces pročišćenja pre nego što se suoči sa otkrićem opuštenog stanja meditacije.”

oshoU svom radu, Ošo je nastojao da razjasni svaki aspekt razvoja ljudske svesti. On je spiritualnom traganju savremenog čoveka ponudio ono što je bitno, utemeljeno na doživljavanju sopstvenog egzistencijalnog iskustva, umesto intelektualnih poimanja.

On ne pripada nijednoj tradiciji.

„Ja započinjem sa sasvim novom religioznom svešću. Zato vas molim da me ne povezujete sa prošlošću - to nije vredno ni pomena.”


Njegovi govori pred učenicima i spiritualnim tragaocima iz celog sveta štampani su u preko šest stotina naslova i prevedeni na trideset jezika. On je rekao:

„Moja poruka nije doktrina, nije filozofija. Moja poruka je svojevrsna alhemija, nauka preobražaja, zato samo oni koji su voljni da umru onakvi kakvi su sad, i da se ponovo rode u nečemu novom koje nisu ni mogli pojmiti, trenutak je upravo sada... samo oni hrabri ljudi će biti spremni da slušaju jer je takvo slušanje riskantno.

Slušajući, vi preduzimate prvi korak ka vlastitom preporođenju. Zato to nije neka filozofija od koje možete načiniti ogrtač i hvaliti se okolo sa tim. To nije neka doktrina u kojoj ćete naći zaključke za vaša uznemirujuća pitanja. Ne, moja poruka nije verbalna komunikacija. Ona je daleko riskantnija. To nije ništa drugo do umiranje i preporađanje.”

 

 

 


PRIJAVITE SE NA

Osho EXPERIENCE ~ Celodnevni program MEDITACIJA prema Ošovom učenju

 

18. JUN 2017.


 

 
Ošo je napustio svoje telo 19. januara 1990. godine. Njegov Međunarodni meditacioni centar u Puni, u Indiji, nastavlja da bude najveći spiritualni razvojni centar u svetu koji svakodnevno privlači na hiljade posetilaca iz celog sveta željnih da učestvuju u meditacijama, terapijama, telesnom radu i kreativnim programima, ili jednostavno iskuse boravak u prostoru gde je bitisalo prosvetljeno biće kakav je bio Ošo.

 


„Ujutro se prisetite da je to novi dan, novi početak. Duboko u svom srcu odlučite - Danas neću propustiti ovu priliku. Što je mnogo, mnogo je! Danas ću biti svestan, danas ću biti obazriv, danas ću posvetiti što je moguće više energije za jednu stvar, za meditaciju. Ja ću meditirati u svakom mom činu. Ja ću obavljati sve aktivnosti, sve svakodnevne aktivnosti, ali sa novim kvalitetom. Ja ću u sve to unostiti kvalitet svesnosti.” ~ OšoIzvor: www.osho-yu.me

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE