Novi zvuk u gradu ~ bend KRILAT I BEO otvara srce i opija DUŠU


Kucnuo je čas, pomalja se nova energija, uzdiže nova svest. Pojedinci koji hvataju te vibracije pokušavaju da ih iskažu na svoj autentičan način i tako utiru put novim umetničkim žanrovima, delima, pokretima.

Jedan od takvih primera je relativno mlad i nepoznat bend na srpskoj muzičkoj sceni, koji nosi veoma interesantno ime - "Krilat i beo".

Čine ga ljudi otvorenih umova i još otvorenijih srca, duhovni tragaoci, suptilna bića. Zamislite bend u kome glavni pevač i tekstopisac ide na seminare Vipasana meditacije, a prateći vokali i ostali članovi benda vežbaju jogu i praktikuju meditaciju. Da, to je bend "Krilat i beo". I da, broj članova benda je devet - najsvetiji broj koji predstavlja Apsolut!
Njihova pesma"Organska potreba" bila je povod da ovaj intervju uopšte i nastane, jer kada smo je prvi put čuli, nešto silno i duboko zazvonilo je u nama.

Dame i gospodo čitaoci portala Nova Svest, pred vama je "novi talas novog doba".
Uživajte u razgovoru koji smo vodili sa frontmenom benda, Ilijom Zipevskim.

 

nastup

 

Počnimo od početka :) "Krilat i beo" je veoma neobičan naziv za bend. Da li naziv namerno asocira na kultni film "Kad sam bio mrtav i beo" i koje se značenje krija iza njega? Kako ste se odlučili za to ime?

Naziv "Krilat i beo" nema veze sa navedenim filmom, moram ti priznati da taj film nisam gledao jer inače vrlo retko gledam filmove, verovatno na žalost, ali za sada je tako. Prvobitan naziv našeg sastava (koji je u prvo vreme brojao tri do četiri člana) glasio je "Pantagani" od italijanskog pantagana što znači pacov.

Taj smo izraz pokupili u Istri gde smo svirali po ulicama leta 2012. Tada smo u šali govorili kako smo civilizacijski pacovi, jer smo se vucarali po ulicama i spavali po plažama. Te svirke na ulici tog leta bile su začetak onoga što će kasnije postati "Krilat i beo".

 

Pod nazivom "Pantagani" nastupali smo par puta u jednom od klubova Bigza svirajuci pretežno obrade koje smo svirali i na ulici uz nekoliko autorskih pesama. Ubrzo smo se složili da je naziv "Pantagani" neprikladan. "Krilat i beo" je stih jedne moje pesme napisane tog istog leta 2012. posvećene mojoj majci. Stihovi glase:
 
''...sa krovova, sa rubova,
  vatru što si mi dala
  prenosiću dalje
  sam kroz noći
  krilat i beo
  dok ne probudim
  u samo otkucaju jednom
  za tebe svet ceo...''  

Sećam se i trenutka kada mi je ideja da tako nazovem bend pala na pamet. Bila je noć i bio sam u autobusu koji je išao za Sofiju. Išao sam tamo baš na desetodnevni kurs Vipasana meditacije.

"Krilat i beo" je jedan anđeoski ideal - pokušaj čoveka da se bar kroz svoju umetnost poravna sa anđelima. Da bude uzvišen (krilat) i čist (beo). Taj sveti momenat koji pruža sjedinjenje sa pesmom je ono što nas koji sviramo, pevamo, igramo ili samo slušamo, čini krilatim i belim. To je motiv i misija koja stoji iza naziva.
 

 

 


Ekipa u bendu je raznovrsna, muzika vrlo eklektična i obojena raznim bojama, kao da sa lakoćom menjate godišnja doba u dahu. Odakle to dolazi, kako nastaje takva energija?

U bendu nas ima devetoro i svako od nas ima svoju životnu i muzičku pozadinu i kada svako da malo sebe u pesmu to je onda to. Ne razmišljamo mnogo o tome, uglavnom se to dešava samo od sebe. Mi se samo igramo i istražujemo.


Opisali ste svoj muzički žanr kao "street soul". Na šta se u ovom kontekstu odnosi reč "soul" (duša)?


Jednom smo se pitali kako bi nazvali žanr koji mi sviramo i onda je Mario, naš basista rekao da je to street soul. Nama se to svidelo pa smo taj naziv prisvojili. Ulična duša ovde predstavlja dušu uličnog svirača, uličnog hodača, mladog i radosnog, samog u gomili koji je ovde i sada pod nebom sa hiljadu zvezdica. Uglavnom naše pesme nastaju iz takvog osećanja, kada se nađeš na rubu društva i modernih tokova života, a u isto vreme u samom srcu kosmosa nikada bliži istini.

 

bend krilat i beo

 


Tekstovi su prelepi, nekada društveno angažovani, nekada ljubavni i meki. Ko su glavni tekstopisci u bendu i na koje načine nastaju vaše pesme?


Kao prvo drago mi je što naše tekstove doživljavaš kao prelepe. Pesme uglavnom piše moja malenkost. Pesme koje trenutno izvodimo su uglavnom napisane u periodu od 2012. do 2014. godine i svaka je nastala na poseban način. Uglavnom su nadahnute nekim posebnim životnim iskustvom, često iskustvima sa mojih putovanja kao ulični svirač, ali i neke iz obične svakodnevnice i društveno kritičkih razmišljanja, naravno uvek kroz filter srca.

Svaka je pesma nastala onako kako treba - slivena odozgo u pravom trenutku moje otvorenosti. Pesnik ne bira kada će da napiše pesmu. Tekstopisac da, on je zanatlija, ali pesnik ne. Osetljiv slušalac ume da prepozna razliku.


Kada ste se okupili i odlučili da počnete sa svirkama? Kako je uopšte i došlo do formiranja ekipe? Možeš li reći nešto više o članovima benda?

Ovaj bend je nastao pod uticajem iskustva ulične svirke. Svirajući na ulici dobio sam želju da pravim muziku koja će moći da dopre do širih narodnih masa a da u svojoj suštini i poruci bude iskrena i prosvetljujuća. Nakon pank, hc, metal bendova i drugih progresivnih projekata koji nikada nisu konačno dozreli za širu publiku, u meni se rodila ideja o jednoj narodskoj muzici u pravom smislu te reči sa tradicionalnim instrumentima kao što su harmonika, violina i tako dalje.

 

Namera mi je bila da svakog slučajnog prolaznika pesmom koju prvi put čuje dotaknem i možda otvorim vrata njegove duše. Početna ideja bila je da to bude neki spoj panka i narodne muzike. Muzika Toma Zdravković sa tekstom koji otvara svest i pomera klišee jedne pesme. Vremenom sam se povezao sa svojim prijateljima, takođe uličnim sviračima i krenuli smo da ostvarujemo tu zamisao.

 

 

krilat i beo nastup

 

 

U početku smo svirali po podzemnim prolazima i u studiju za našu dušu, dok nismo odlučili da malo uozbiljimo priču. Kada se okupila ekipa, počinjemo i učestalo da nastupamo. Bend je uglavnom sastavljen od starih i po nekih novih drugara. Prijateljstvo je osnova koja nas povezuje. Svako od nas je lik za sebe i pored muzike tu su i druge umetnosti, struke i poslovi kojima se bavimo kao što su pisanje, gluma, izrada instrumenata, joga, kompjuterska animacija, grafički dizajn, mozaik, slikarstvo, prosveta i tako dalje.


Prema reakcijama publike, izgleda da vam se smeši profesionalna karijera? Gledano iz tog ugla, ko su vam uzori i idoli iz sveta muzike?


Pa nadam se da je tako, evo ja sam skroz zagrejan za jednu profesionalnu muzičku karijeru  Ja sam odrastao pretežno na hardcore punk sceni i to je bila muzička i ideološka oaza moje mladosti i siguran sam da je dosta od toga preneseno u "Krilat i beo" i u smislu poruke i stava u pesmama, kao i dinamike i energije u muzici.

Zapravo, koliko god profesionalni postali, težiću da "Krilat i beo" ostane hardcore u pravom smislu te reči - iskreno iz srca - bez foliranja. Uzori su razni i različiti i svaki je ostavio neki trag u našoj muzičkoj biografiji, ali opet ne vodimo se nekim posebnim uzorima, svačiji put je jedinstven i neponovljiv, i tako gledamo i na sopstveno muzičko iskustvo.

 

vlada divljan tribute

 


Da li je bilo ponuda iz regiona ili inostranstva da predstavite svoj rad? Deluje kao da vaša muzika nadilazi sve granice i da bi možda publika iz Hrvatske ili Bosne, bila veoma srećna da vas upozna.


Jeste bilo je ponuda da dođemo u Ohrid, Split, Zagreb... ljudima se sviđa muzika koju radimo i to je lepo. Planiramo na ovo leto da posetimo neke od navedenih gradova, nadam se da će se to i ostvariti. Mislim da se duh naše muzike slaže sa duhom našeg šireg jezičkog prostora, jer nastaje nadahnut istim.


U bendu imate ljude koji su joga instruktori, meditiraju, istražuju duhovnost i rad na sebi. Kako je to praviti muziku sa "probuđenim" i "osvešcenim" kolegama?


Pa ono što nas povezuje u zajednički rad na muzici ili bilo čemu drugom i jeste zajednički nivo razumevanja stvarnosti. Kako su drugi odrazi nas samih, tako su i kolege uvek odraz naših trenutnih mogućnosti. Kao takvi lepo se nadovezujemo i sazrevamo kroz rad. Rad na muzici u zajednici kao što je bend je idealan poligon za rad na sebi, kroz grupu koja je odraz svakog pojedinca. Nije uvek lako, ali nam se mnoga blaga u tom radu pružaju. Kroz iskustva koja prolazimo kao bend možemo postati samo još "probuđeniji" i još "osvešceniji". 

 

bend cover

 


Gde možemo da vas slušamo u narednom periodu, da li imate neka gostovanja, planove itd.?

Trenutno dogovaramo nastup u jednom novom i vrlo zanimljivom prostoru u gradu pod imenom "Garaža". Gledamo da uhvatimo i neke festivale tokom leta i planiramo malu turnejicu po crnogorskom i hrvatskom primorju.


Šta biste voleli da poručite čitaocima portala Nova Svest?

Držite se ljudi, nisu laka vremena, ali su idealna za duhovni razvoj, sad ili nikad, prigrabite to što imate i idite do kraja! 

 Autor: Milan Bojić, novasvest.com

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE